Ez a 8 ősi vírus került elő a jég alól: küszöbön egy új világjárvány?

GettyImages-1093206218

A tudósok egyre több olyan vírust fedeznek fel, amelyek az elmúlt évezredeket a fagy fogságában töltötték.

A rideg sarkvidék talaja és befagyott folyómedrei egy ismeretlen világot zárnak magukba, amely hemzseg az ősi mikrobáktól. Ezek a kórokozók a felmelegedés hatására kiszabadulhatnak fagyos börtönükből, és világjárványt okozva megfertőzhetik az embereket és az állatokat – legalábbis a kutatók növekvő aggodalmai szerint.

Mennyire kell tartani a zombivírusoktól?

„A globális felmelegedéssel összefüggésben a kockázat minden bizonnyal növekedni fog, melynek hatására a permafroszt (vagyis az örök fagy) olvadása tovább gyorsulhat, és egyre több ember népesítheti be az Északi-sarkot” – hívta fel a figyelmet a francia Aix-Marseille Egyetem biológusa, aki az ősi és egzotikus vírusok tanulmányozásának szenteli munkáját.

A tudósok eddig csak egysejtű organizmusokat veszélyeztető örökfagy-vírusokat vizsgáltak, mivel ezek az emberiségre nézve ártalmatlanok, viszont modellként szolgálhatnak a jég alatt megbújó további kórokozók fertőzőképessége szempontjából.

A kutatók már több ősi „zombivírust” is feltámasztottak
A kutatók már több ősi „zombivírust” is feltámasztottakgorodenkoff / Getty Images Hungary

„Soha nem kockáztatnánk, hogy izoláljunk egy olyan vírust, amely megfertőzheti a modern emlősöket. Nincs hivatalos bizonyítékunk arra vonatkozóan, hogy az amőbaspecifikus kórokozókon kívül más vírusok is életben maradnak-e ilyen sokáig, de nincs okunk rá, hogy az ellenkezőjét feltételezzük, hiszen alapvetően minden vírus ugyanazon az elven működik” – tette hozzá a kutató.

Nem szeretnénk vállalni azt a rizikót, hogy egy új világjárványt indítsunk be a távoli múltból származó ismeretlen „zombivírusokkal” csak azért, hogy bebizonyítsuk, igazunk van.

Íme, 8 példa azokra a vírusokra, amelyek évezredeken át az örök fagy birodalmában rejtőztek.

1. Pithovirus sibericum

Körülbelül 1,5 mikrométeres méretével a Pithovirus sibericum az egyik legnagyobb valaha talált vírus. A 30 ezer éves korúra becsült zombivírust ismeretlen kórokozók után kutató tudósok mutatták ki egy Kelet-Szibériából származó örökfagy-mintából. Ismereteink szerint az egyik végén parafaszerű szerkezetű P. sibericum az emberekre és állatokra nézve ártalmatlan. A kutatók ezért is merték „feltámasztani”, hogy ellenőrizzék, képes-e megfertőzni az amőbákat.

2. Mollivirus sibericum

A Mollivirus sibericumot ugyanabban a 30 ezer éves szibériai örökfagy-mintában találták meg, mint a P. sibericumot. A vizsgálatok alapján a gömb alakú vírust egy szőrös védőréteg veszi körül, és minden általa megfertőzött amőbából

200-300 új vírusrészecskét állíthat elő.

Bár a M. sibericumra szintén igaz, hogy nem jelent veszélyt az emlősökre nézve, az, hogy két ősi vírust fedeztek fel egyetlen mintában, arra utalhat, hogy a permafrosztban még számos, eddig ismeretlen kórokozó szunnyadhat.

Nem zárhatjuk ki, hogy az ősi szibériai emberi (vagy állati) populációk távoli vírusai újra felbukkannak, ahogy a sarkvidéki örökfagy-rétegek megolvadnak, és/vagy az ipari tevékenységek megzavarják őket” – fogalmaztak tanulmányukban a kutatók.

3. Pithovirus mammoth

A Pithovirus mammoth a Pithovirus második törzse, amelyet az orosz Jana folyó partján feltárt 27 ezer éves megkövesedett mamut gyapjában azonosítottak. Ez is hasonló, parafaszerű szerkezettel rendelkezik, mint a P. sibericum, és gazdatestként ugyancsak képes amőbákat használni.

A Pithovirus az óriásvírusok közé tartozik
A Pithovirus az óriásvírusok közé tartozikMeletios Verras / Getty Images Hungary

4. Pandoravirus mammoth

A Jana folyó partjából származó mintából, valamint egy, az északkelet-oroszországi partok közelében fekvő Ljahovszkij-szigeteken napvilágra jutó 28 600 éves mamutgyomorból kimutatott P. mammoth a pandoravírusok családjába tartozik. A hatalmas, amfora alakú részecskékből alkotott törzset a kutatók amőbakultúráknak, valamint emberi és egérsejteknek tették ki, hogy megbizonyosodjanak róla, az emlősöket is megfertőzheti-e. (Nem.)

5. Pandoravirus yedoma

A Pandoravirus yedoma a legrégebbi vírus, amelyet a permafrosztból támasztottak fel. Az Oroszország keleti részén elterülő Jukecsi Alasz tó alatti jeges lerakódásokból előkerült kórokozó

48 500 éves lehet.

Azért csak lehet, mert a permafrosztba zárt vírusokat a tudósok egy radioaktív típusú szénnel, radiokarbonnal datálják, amelynek bomlási sebességéből következtetni lehet a szerves anyagok korára. Az ilyen régi mintákban azonban a fennmaradó radioaktív szén mennyisége olyan kicsi, hogy a jelenlegi technikákkal nem lehet pontos adatokhoz jutni belőle.

6. Megavirus mammoth

A Megavirus mammoth az első mimivírus, amelyre a permafrosztban bukkantak. Ennek a víruscsaládnak az első ismert tagjaira 1992-ben egy hűtőtorony vizében leltek rá az angliai Bradfordban.

A kutatók az újonnan talált törzset a Jana folyó partján felfedezett 27 000 éves jégcsomóból és mamutgyapjúból izolálták a P. mammoth mellett.

Több ősi kórokozót mamutok maradványaiban azonosítottak
Több ősi kórokozót mamutok maradványaiban azonosítottakScience Photo Library - LEONELLO / Getty Images Hungary

7. Pacmanvirus lupus

A pacmanvírusok távoli rokonságban állnak az afrikai sertéspestis vírusával. A tudósok ezeket a „Pac-Man” videójátékról nevezték el, mert megtört fehérjehéjuk úgy néz ki, mint egy tátongó száj.

A Pacmanvirus lupus a harmadik feljegyzett tagja ennek a csoportnak, és az első örök fagyból izolált törzs, amely egy szibériai farkas 27 000 éves fagyott bélmaradványaiból származik.

8. Cedratvirus lena

A kutatók az oroszországi Lena folyó iszapjában lévő örökfagy ból vonták ki a Cedratvirus lenát, amely a P. sibericumot és a P. mammothot is magában foglaló óriásvírusok csoportjába tartozik. A csapat korábban már két másik Cedratvirus-törzset is begyűjtött Oroszországból, a C. kamchatkát a Kamcsatkai-félsziget fagyos talajáról, a C. duvannyt pedig a Kolima folyóba ömlő iszapból.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra