Ilyen döbbenetes mértékben csökkenti a véradás a szívinfarktus és a stroke kockázatát

GettyImages-1396178264 (1)

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a véradás életeket menthet. Egy véradás akár pontosan három életet is megmenthet. Aki önzetlenül vért ad, nem számít cserébe jutalomra vagy fizetségre, ennek ellenére mégis kap valamit: olyan előnyökhöz jut, melyek meglepő egészségügyi prioritással járhatnak.

A vérünk három kulcselemből áll: vérsejtek, vérlemezkék és plazma. Ezen összetevők mindegyike más-más beteg megsegítésére használhatók. A vörösvértestek nagy segítséget jelentenek a műtétre váró betegeknek, a vérlemezkék gyakran a rákos betegekhez kerülnek, míg a plazmát gyakran használják traumás és égési betegek kezelése esetén.

Az emberi vér semmivel sem helyettesíthető

Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy emberi vér mindig van készleten, és amikor szükség van rá, használják. De a vért nem lehet előállítani, csak olyan embertől származhat, aki hajlandó a saját vérét adományozni. Hazánkban egyebek között a Magyar Vöröskereszt szervezésében tartanak véradásokat. A szervezet információi szerint naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekhez, illetve transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Ennek ellenére vannak olyan időszakok, amikor előfordul vérhiány, ami potenciálisan késleltetheti a fent említett esetekben a betegek kezelését.

Naponta csaknem kétezer önkéntes véradóra van szükség, hogy elegendő vérkészlet legyen az országban
Naponta csaknem kétezer önkéntes véradóra van szükség, hogy elegendő vérkészlet legyen az országbanurbazon / Getty Images Hungary

Az önkéntesektől származó véradományt az Országos Vérellátó Szolgálatnál dolgozzák fel. Itt bevizsgálják, tárolják, majd átadják felhasználásra a kórházaknak. 

A véradással azonban nem csupán azok járnak jól, akiknek a gyógyulásához szükség van vérre, hanem maguk az adományozó önkéntesek is számos egészségügyi előnyhöz juthatnak.

Jót tesz a mentális egészségünknek

Valójában a véradás csodákat tehet a mentális egészségünkkel. Számos tanulmány kimutatta, hogy mások megsegítése csökkentheti a stresszt, valamint a negatív gondolatok és az elszigeteltség érzését, javíthatja az érzelmi jóllétet, illetve erősíti az összetartozás érzését.

A véradás az egyik legjobb ajándék, amelyet a betegek, legyenek azok a szeretteik vagy akár ismeretlenek, kaphatnak tőlünk.

Ez egy olyan személyes és bensőséges cselekedet, amely után nagyon jól fogjuk magunkat érezni, hiszen tudjuk, hogy a véradományunk közvetlen hatással lehet egy rászoruló életére.

A véradás felér egy szűrővizsgálattal

Véradás előtt minden esetben megvizsgálják a vérünket, és kielemzik a legszükségesebb laborértékeket. Egy-egy véradás alkalmával megmérik a vörösvérsejtszámot, a vérnyomást, de még a szívverésünket is ellenőrzik. Véradás előtt többféle fertőző betegségre is letesztelnek bennünket. Ilyen például a HIV, a hepatitisz és 1-es típusú humán T-sejtes leukémiavírus. Ez utóbbira azért van szükség, mert összefüggésbe hozható a leukémia egyik típusának kialakulásával, illetve hozzájárulhat különféle idegrendszeri és gyulladásos betegségek kialakulásához is.

Véradás előtt kisebb laborvizsgálatnak vetik alá az önkénteseket
Véradás előtt kisebb laborvizsgálatnak vetik alá az önkénteseketJonathan Kitchen / Getty Images Hungary

Csökkenti a szívinfarktus és a stroke esélyét

A rendszeres véradás csökkenti a vérnyomást és a szívroham kockázatát. A szakemberek úgy vélik, hogy ha valakinek túl magas a hemoglobinja, a véradás segít csökkenteni a vér viszkozitását, ami akár vérrögképződéshez, szívrohamhoz és szélütéshez is vezethetne.
A kutatók azt találták, hogy a véradásnak ez az előnye jelentősebb a férfiaknál, mint a nőknél. Úgy gondolják, ennek az az oka, hogy a nők menstruációs ciklusával természetes módon, véradás nélkül is csökken a vér viszkozitása. 

Egy másik tanulmány bizonyossága szerint a félévente megismételt véradás igen jelentősen, csaknem 90 százalékkal csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében az örökletes hemokromatózissal élők szervezetéből rendszeresen eltávolítják a vért annak érdekében, hogy megakadályozzák a vas felhalmozódását. Ez a vérkészlet azonban nem vész kárba, szerencsére mások számára felhasználható, hiszen a „megcsapoltak” alapvetően egészséges emberek, akik olyan génmutációval születtek, ami miatt túl sok vért termelnek.

Csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását

A magas vasszintet a rákkal is összefüggésbe hozták, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különféle daganatok kialakulását okozhatja.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra