Ez történik a hajaddal, ha túl sok kondicionálót használsz

GettyImages-1393381389
Olvasási idő kb. 3 perc

Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy az ajánlottnál több kondicionálót használj. Hidd el, nem fog tetszeni az eredmény!

Miközben a sampont arra szánják, hogy a szennyeződéseket eltávolítva megtisztítsa a hajat, addig a kondicionáló feladata az, hogy fénylővé és puhává tegye azt, amihez a gyártók hidratáló vagy kondicionáló összetevőket használnak. De vajon ez azt jelenti, hogy több kondicionálót használva még puhább és selymesebb lesz a haj? Nem éppen!

Mi történik, ha túl sok kondicionálót használok?

A kondicionáló idővel felhalmozódhat a hajon, és elvékonyíthatja a hajszálakat. Bár ez mindenkivel megtörténhet, finom vagy kevésbé porózus hajszerkezet esetén a hatás nagyobb valószínűséggel és mértékben jelentkezik.

A finomabb haj hajlamos könnyebben elnehezülni.

A kondicionáló túlzott használata miatt hasonló probléma adódhat a nem porózus hajtípusoknál is (ami főleg az egyenes hajra jellemző, és azt jelenti, hogy a kutikula szorosan össze van zárva), amelyek nem tudják felszívni az összetevőit, így azok a haj felszínén ülve elnehezíthetik a hajszálakat.

Ha túl sok kondicionálót használsz, elnehezítheti a hajszálaidat
Ha túl sok kondicionálót használsz, elnehezítheti a hajszálaidatPiotr Marcinski / EyeEm / Getty Images Hungary

Honnan tudhatom, hogy túlkondicionált a hajam?

Ha folyton lelapul a hajad, vagy úgy érzed, hogy el van nehezedve, az intő jelként szolgálhat, de erre utalhat az is, ha a megszokottnál gyorsabban zsírosodik. Ilyen esetben a szakemberek azt javasolják, hogy használj mélytisztító sampont, ami segít a lerakódások eltávolításában, és visszaállítja a haj eredeti állapotát.

Mire kell figyelni a kondicionáló használatakor?

Általános szabályként elmondható, hogy minden hajmosás után használhatsz kondicionálót, de figyelj oda a csomagoláson feltüntetett alkalmazási időre, és mindig alaposan öblítsd ki a hajadból. Lényeges tudnivaló, hogy

a samponnal ellentétben a kondicionálót nem a fejbőrre, hanem a hajra kell felvenni – lehetőleg a hajszálak közepétől a végéig.

És persze nem szabad belőle túl sokat használni! A finom haj csupán egy érményi kondicionálót igényel, míg a vastagabb haj textúrájához körülbelül egy golflabdányi mennyiség szükséges. De a legfontosabb, hogy a hajtípusodnak megfelelő kondicionálót válassz.

A paraffinviaszt és ásványi olajakat tartalmazó termékeket érdemes kerülni.

Az ideális mennyiség meghatározásához a hajtípust is figyelembe kell venni
Az ideális mennyiség meghatározásához a hajtípust is figyelembe kell venniJena Ardell / Getty Images Hungary

Ha finom vagy vékony szálú hajad van, az összetevők között keresd az aminosavakat, a peptideket és a glicerint, vastag, göndör haj esetén pedig egy argán-, kókuszdió- vagy aloe vera tartalmú kondicionáló lehet a befutó.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek