Ez a tested három legpiszkosabb része

GettyImages-1434925773

Ha nem mosod meg ezt a 3 szennyezett pontot a testeden, az jelentősen megnövelheti a fertőzések és bőrbetegségek kockázatát.

Vannak olyan testrészek – például a mellkas, a karok vagy a lábak –, amelyeket szinte mindenki megmos a zuhanyozásnál, mások azonban kellően félreeső, nehezen elérhető helyen vannak ahhoz, hogy az emberek hajlamosak legyenek megfeledkezni róluk. De ez még nem jelenti azt, hogy nem szorulnak tisztításra.

Melyek a test legszennyezettebb részei?

Keith Crandall, a GW Computational Biology Institute kutatója gyermekkorában gyakran hallotta, ahogy nagymamája arra figyelmezteti a család ifjabb tagjait, hogy a fülük mögötti területet, a lábujjaik közét és a köldökük belsejét is mossák meg. Ebből kiindulva született meg a kutatócsoport többi tagja által csak „nagymama-hipotézisként” emlegetett teória, ami azt feltételezte, ezt a három pontot mások sem nagyon tisztítják meg, ami a megbetegedéseket okozó baktériumok terjedésének kedvezhet.

Van néhány pont, ami sokaknak kimarad a tisztálkodásnál
Van néhány pont, ami sokaknak kimarad a tisztálkodásnálFiordaliso / Getty Images Hungary

Az elmélet igazolására a kutatók 129 egyetemi hallgatótól vettek bőrmintákat, majd laboratóriumi elemzéseket végeztek. Az eredményből kiderült, hogy a gyakran mosott testrészeken élő mikrobák nagyobb diverzitást mutatnak, következésképpen egy potenciálisan egészségesebb mikrobiom részét képzik, mint azok, amelyek a fülek mögötti részről, a lábujjak közéből vagy a köldökök belsejéből származnak.

„Ha a test nedvességnek kitett, zsírosabb bőrfelületeit nem mossák elég gyakran, az lehetőséget ad a nemkívánatos mikrobák számára, hogy a teljes mikrobiomát rossz irányba tereljék, ami olyan bőrbetegségeket okozhat, mint az ekcéma vagy az akné” – állították meg a kutatók a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Orvosok szerint a kutatás tanulsága, hogy a tisztálkodás során fontos teljes bőrfelületünket megtisztítanunk, ami alól a nehezen elérhető részek sem jelentenek kivételt.

Így megszabadulhatunk mindazoktól a szennyeződésektől, elhalt bőrsejtektől, allergén anyagoktól, baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól, amelyek a nap folyamán felhalmozódnak a bőrön.

Ha ezt elmulasztod, akkor a 3 legszennyezettebbnek tartott pont vonatkozásában a következő egészségügyi problémákkal számolhatsz.

1. A fülek mögötti rész

Bárhol, ahol több ránc vagy redő borítja a bőrt, könnyebben összegyűlnek a felületi szennyeződések, a faggyúmaradványok és az elhalt bőrsejtek, amelyek irritációt okozhatnak. Ebből akár a szeborreás dermatitis néven ismert gyulladásos bőrbetegség is kialakulhat, ami fehér vagy sárga színű „pelyheket” hagyhat a fejbőrön, a fül mögötti részt is beleértve.

A gyulladt területek viszketni kezdhetnek, és pikkelyessé válhatnak.

Így apró repedések keletkezhetnek a bőrfelületen, megnyitva az utat a fertőzésekért felelős baktériumok előtt. Ha elhanyagolod a fül mögötti rész tisztítását, megnövekedhet az ekcéma kockázata is, ráadásul mivel itt verejtékmirigyek is találhatók, kellemetlen szagok képződhetnek.

A szakemberek ezért azt ajánlják, amikor fürdesz vagy zuhanyzol, minden alkalommal mosd le az érintett bőrfelületet szappanos vízzel.

2. A lábujjak köze

Bár zuhanyozás közben végigcsorog a lábadon a víz, ez nem elegendő ahhoz, hogy a lábujjak közét is megfelelően megtisztítsa.

Nem elég, ha végigcsorog a lábadon a víz
Nem elég, ha végigcsorog a lábadon a vízPhotoAlto/Odilon Dimier / Getty Images Hungary

Mivel a lábak izzadékonyabbak, a cipő viselése pedig csapdába ejtheti a gombákat és a baktériumokat, így minden körülmény adott a bőrbetegségek és gombás fertőzések kialakulásához, amelyek kellemetlen tüneteket, hámlást és kiütéseket okozhatnak.

Megnövekedhet a bakteriális eredetű bőrgyulladások esélye is, amelyek az egész lábon szétterjedhetnek.

Éppen ezért ha egy alapos zuhanyzásra nincs is időd, a lábujjaid közét akkor is érdemes megmosnod. Utána ne felejts el tiszta zoknit húzni, nehogy a fertőzőképes mikroorganizmusok visszakerüljenek a lábadra.

3. A köldök belseje

A köldök belsejének apró redőiben megragadhat a verejtéked és az elhalt bőrsejtjeid, arról nem is beszélve, hogy a sötét, nedves közeg ideális táptalajt jelent a baktériumok és gombák elszaporodásához.

A köldök belsejében rengeteg baktérium bújhat meg
A köldök belsejében rengeteg baktérium bújhat megLaurence Monneret / Getty Images Hungary

Ez nem csak kellemetlen szagokat eredményezhet, a bőrfelületek összedörzsölődése miatt Staphylococcus fertőzés és a bőrgombásodás léphet fel, ami irritációval, gyulladással és viszketéssel vagy akár a bőr kérgesedésével is járhat.

A köldök belsejét ezért naponta vagy legalább kétnaponta meg kell tisztítani.

Ehhez nincs szükséged fülpiszkálóra, csak az ujjaidra és némi szappanos vízre. Már csak azért sem, mert a köldök igen érzékeny terület, ezért ha nem vagy elég óvatos, traumát okozhatsz vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra