Élet, erő, egészség, vagy megmérgez: mi az igazság a tehéntejről?

GettyImages-170510614

Gyermekkoromban még az iskolába is hordták, hogy nagyszünetben mindenkihez eljusson, ma pedig van, aki szerint szinte méreg, és növényi alternatíváit szabad csak fogyasztani: de mit mond a táplálkozástudomány a tehéntejről?

A már „régebb óta fiatalok” számára biztosan ismerősen cseng az iskolatejprogram neve: a kétdecis műanyag dobozokban az intézményekbe szállított tej vagy kakaó egy kifli mellett mindenkinek alanyi jogon járt, futottunk is érte a menzára a nagyszünetben. Máig nagy bögrével iszom a tejeskávét, vastagon vágom a sajtot, és vidáman kanalazom a joghurtot – de ezzel nincs mindenki így. 

Van, akit a nagyüzemi állattartás körülményei riasztanak el attól, hogy ilyen módon fejt tejet fogyasszon, másokat allergiájuk tart távol a tejtermékektől, és vannak olyanok, akik azt mondják – egy emlős sem issza másik emlős tejét, ezt nekünk sem kellene tennünk, mert káros. A tej világnapja kapcsán szakembert kérdeztünk arról, mi az igazság.

A magyarok nagy része szereti a tejet

Még mielőtt a dietetikus válaszaira térnénk át, lássuk, mi jellemzi a magyarok tejfogyasztását. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tavaly márciusban ismertette felmérését a témában: e szerint a magyarok 97 százaléka fogyaszt tejterméket, 28 százaléka pedig növényi alapú termékeket.

A tejtől teljes mértékben elzárkózók aránya tehát 3 százalék.

A magyarok összessége kedvezően ítéli meg a tej és a tejtermékek fogyasztását, akik növényi helyettesítőt választanak, túlnyomórészt azért tesznek így, mert egészséges életmódra törekednek, érzékenység miatt nem tehetnek másképp, szeretnének változatosan étkezni, vagy éppen fenntarthatóbb módon előállított táplálékot magukhoz venni.

Tejtermékek fogyasztásával is értékes tápanyagokat vihetünk be szervezetünkbe
Tejtermékek fogyasztásával is értékes tápanyagokat vihetünk be szervezetünkbeBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A fogyasztók úgy látták már ekkor is, hogy ezek a termékek ugyanakkor igen drágák, és nem mindenki elégedett az ízükkel sem. A megkérdezettek kétharmada szerint nélkülözhetetlen a tej a mindennapokban – vagyis még ha hangosak is azok, akik a tej hátrányairól beszélnek, nem ők vannak többségben.

A tej nem fehér méreg!

„Hallottam én is arról, hogy van, aki a három fehér méreg közt emelgeti a tejet a cukor és a só mellett, de a tej és a tejtermékek hatását évtizedeken át kutató, nagy vizsgálatok mást mondanak: a tejtermékek választása fontos része az egészségvédő táplálkozásnak” – tudtuk meg Szűcs Zsuzsannától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökétől. 

A szakember a következő előnyöket sorolta fel a tej kapcsán:

  • Teljes értékű, nagyon jól hasznosuló fehérjetartalma van.
  • Kalciumtartalma is értékes, ez a csontok egészsége mellett az idegek és izmok jó működéséhez is hozzájárul – ráadásul a tejben lévő ásványi anyagok segítségével jól szívódik fel.
  • Kisebb mennyiségben D-vitamint is tartalmaz.

Szűcs Zsuzsanna szerint ugyanakkor a tej zsírtartalmára érdemes odafigyelni, soványabb változatokat keresve a különböző termékekből, egyébként azonban a kutatások egyértelmű egészségvédő hatásokat tudtak kimutatni a tej esetében – még egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is védőhatást tulajdonítanak neki.

Pótolni kell tápanyagtartalmát

Persze ha valaki tejfehérje-allergiás, nem választhatja ezt a nagyszerű tápanyagforrást: az érintettek a szakember szerint a nyomokban tejet tartalmazó termékeket is el kell, hogy kerüljék. (A laktózérzékenyek helyzete könnyebb: ők a laktózmentes tejtermékeket, valamint a tejcukrot mérsékelt mennyiségben tartalmazó savanyított tejtermékeket fogyaszthatják, illetve szóba jön esetükben az enzimpótlás is.)

A tejet és tejterméket nem fogyasztóknak ezért nagyon figyelniük kell arra, hogy pótolják mindazt, amitől elesnek azáltal, hogy nem ihatnak tejet.

A fehérje pótlása egyszerűbb, hallal, tojással és növényi eredetű táplálékkal (például hüvelyesekkel) megoldható, a kalciumé azonban bonyolultabb. 

„Jóval alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak ebből az egyéb források, mint a tej, és a biohasznosulásuk is változó” – mondta el Szűcs Zsuzsanna. Zöld leveles zöldségeket, puha csontú halakat, mákot, magas kalciumtartalmú ásványvizeket, valamint kalciummal dúsított élelmiszereket javasol az érintetteknek. Utóbbi termékkörben gyümölcslevet, gabonapelyhet, növényi italt is találhatunk. Ezek esetében az MDOSZ elnöke szerint figyelni kell arra, milyen anyagot használnak dúsításra: a kalcium-citrátot tartalmazó élelmiszerekből tud legjobban felszívódni az ásványi anyag.

A növényi ital nem tej – ezt észben tartva érdemes fogyasztani
A növényi ital nem tej – ezt észben tartva érdemes fogyasztaniLarina Natalia / Getty Images Hungary

A növényi tejekről ezt kell tudnod

A növényi italok kapcsán is van tanácsa a szakembernek: fehérjetartalmuk elenyésző a tejhez képest a szójaital kivételével, miközben a rizsitalnak jelentős szénhidráttartalma van. Vitaminokat, ásványi anyagokat csak akkor találunk ezekben a készítményekben, ha külön feltüntették, hogy azzal dúsították őket, ráadásul sok cukros változat is létezik, amire külön oda kell figyelni.

Szűcs Zsuzsanna nem ajánlja mindezek miatt, hogy 3 év alatti gyerekeknek növényi italt adjunk tej helyett: ha allergiásak, inkább hipoallergén készítményeket, anyatej-kiegészítő tápszereket keressünk számukra. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek