Ezzel a természetes csodaszerrel távol tarthatod a szúnyogokat: saját keverék!

GettyImages-1258300025
Bagyinka Tímea

A szúnyogok a nyári estéink rendszeres hívatlan vendégei. Gyakran még a legígéretesebb partikról vagy a meghitt együttlétekről is a vérszívók nesztelen támadása és az abból visszamaradó, hosszú órákon, esetleg napokon keresztül tartó kellemetlen vakarózás marad a legleghatározóbb emlék.

Elszaporodásuk világszerte rengeteg problémát okoz. Számos faj nőstényének vérre van szüksége a peterakáshoz, így állatok és ember vérét szívják, sok fertőző betegséget is terjesztve ezzel. Maláriával például évente csaknem 250 millió ember fertőződik meg, és a betegség átlagosan 1 millió áldozatot szed.

A szúnyogok kicsit előbb voltak itt

A szúnyogoknak jelenleg ismert mintegy 3500-fajta képviselője szinte minden kontinensen megtalálható. Már 100 millió éve léteznek, és sok fajjal párhuzamosan, együtt fejlődtek az evolúció során. Ezek a fajok egymásra vannak utalva, így ha teljesen kiirtanánk egy szúnyogfajt az élőhelyéről, azzal megsemmisítenénk sok pók- vagy rovarfaj, ragadozó elsődleges zsákmányát, esetleg eltüntetnénk egy növény beporzó partnerét.

Így ahhoz, hogy ne boruljon fel az ökoszisztéma, az állatok és a növények élőhelyének együttese, jobb, ha mi, emberek, is megtanulunk együtt élni ezzel a szezonális kellemetlenséggel, és elsajátítunk olyan praktikákat, mint például ennek a házilag elkészíthető olajnak a receptjét, melyet jó hatékonysággal alkalmazhatunk a vérszívók ellen, és közben egészségünket is őrizve nem terheljük szervezetünket különféle ártalmas vegyszerekkel.

Szúnyog ellen segítenek az illóolajok
Szúnyog ellen segítenek az illóolajokHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

A legjobb keverék vérszívók ellen

Bázis: 100 ml hidegen sajtolt mandula- vagy szőlőmagolaj 

Itt most pont nem a felszívódás és a bőrápolás a fontos, hanem éppen ellenkezőleg, a cél az, hogy minél tovább maradjon bőrünk felszínén ez az illatozó illóolaj-keverék. Ezek mellett viszont mégis a legjobb választás ennek a két olajnak a használata, melyek messze földön híresek kötőszöveteinkre gyakorolt tápláló hatásukról.

Esszenciák:

  • Geránium – 30 csepp
  • Levendula – 20 csepp
  • Citromfű – 30 csepp
  • Borsmenta – 20 csepp
  • Teafa – 20 csepp

Ezek az olajok külön-külön is igazán intenzív illatélményt biztosítanak, együtt használva őket pedig teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a szúnyogok messze el fognak kerülni minket. Gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható egyszerű pumpás szórófejes üvegcsékben tárolhatjuk a szérumot, és bárhová magunkkal is vihetjük. 

Mikor, kinél használható?

Érdemes 20-30 percenként frissíteni a kezelést. Használjuk a pulzuspontjainkon, ahol a bőrfelszín melegebb, és ezáltal az illatok is könnyebben szabadulnak fel. Ezek a pontok, ahol a pulzus is jól tapintható egyébként, a nyak két oldalán, a fülek mögött, a csuklók belső felszínén, a térdhajlatban és a bokák belső felén találhatók. Az illóolajokat azonban csak óvatosan használjuk, figyeljük meg, hogyan reagál a bőrünk, viszketés, kivörösödés esetén inkább mossuk le, vagy permetezzük a ruhára. Figyeljünk, hogy szembe, nyálkahártyára sose kerüljön belőle! Kisgyerekeknél, 3 éves kor alatt csak a gyerekorvos engedélyével érdemes használni illóolajokat, esszenciákat. A flakont tartsuk a lehető leghűvösebb, páramentes, sötét helyen, ahol nem fér hozzá sem a gyerek, sem a háziállat.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra