Nem jó az a napi egy pohár bor a szívnek

GettyImages-1282893662

Az év végi ünnepekhez kapcsolódó baráti, családi és munkahelyi összejövetelek akár a hétköznapokhoz képest bátrabb poharazgatásra csábíthatják még azt is, akik csak ritkán fogyasztanak alkoholt. Nemrég kiderült, az egyszeri alkalmak is rejtenek magukban kockázatot.

A kutatók szerint már napi egy pohár alkohol is növelheti egy igen veszélyes típusú szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció kockázatát, ráadásul minden egyes újabb ital csak ront az egészségügyi állapotunkon. Ez az elmélet pedig megkérdőjelezi annak gondolatát, hogy a mértékletes alkoholfogyasztásnak vannak-e egészségügyi előnyei.

Jó nekünk az a napi egy pohár bor?

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos legújabb következtetésről írt tanulmányban, melyet a European Heart Journalközölt, a kutatók azt állítják, hogy egy átlagos 14 éves időintervallumot figyelembe véve a napi alkoholfogyasztás 16 százalékkal növeli a pitvarfibrilláció kockázatát azokkal szemben, akik egyáltalán nem ittak.

Már napi egy pohár alkohol is veszélyes lehet
Már napi egy pohár alkohol is veszélyes lehetWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Ez a bizonyított eredmény azért nagyon fontos, mert a rendszeres alkoholfogyasztás, beleértve azt a „napi egy pohár bort”is a szív védelmében –, valószínűleg már nem javasolható anélkül, hogy számot vetnénk a kockázatokkal és a lehetséges előnyökkel, különös tekintettel a szív- és érbetegségre, beleértve a pitvarfibrillációt is.

A kutatók szerint azoknál, akik naponta legfeljebb két pohár alkoholos italt fogyasztottak, 28 százalékkal nőtt a pitvarfibrilláció kockázata, azoknál pedig, akik napi 4-nél többet ittak, 47 százalékkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik egyáltalán nem ittak.

A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az alkohol elhagyása csökkenti a pitvarfibrilláció kiújulásának kockázatát, de azt a tényt, hogy még a kis mértékű alkoholfogyasztás is kockázatot jelenthet azoknak, akiket korábban ezzel a veszélyes szívritmuszavarral diagnosztizáltak.

Mi az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok leggyakoribb formája, amikor a szív szabálytalanul, vagy túl lassan vagy túl gyorsan ver.

A pitvarfibrilláció a szív felső kamráinak szabálytalan ritmusára utal, amely a szív elektromos impulzusainak koordinációját okozza a felső és az alsó kamrák között. Ez a rendezetlen aritmia számtalan tünetet okozhat, egyebek között szélütéshez vezethet.

A pitvarfibrilláció miatti halálozási arány akár elsődleges halálokként, akár hozzájáruló halálokként az elmúlt két évtizedben jelentősen megnövekedett.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra