Hogyan hat a szexmentesség a vaginádra?

GettyImages-1212408792

Sokat hallhattunk már a szex pozitív hatásairól: csökkentheti a stresszt, megkönnyíti az alvást, és javítja a szív egészségét. Arról viszont jóval kevesebb információnk van, hogy mi történik a testünkkel, ha nem szexelünk.

Akár szándékosan, akár nem, bárkivel előfordulhat, hogy az életének éppen szexmentes idejét éli, és mivel elég sok pletyka kering, az InStyle kicsit utánanézett, hogy mire számíthatsz, és hogyan reagál majd a tested ezekre a változásokra.  

Megkérdezték tehát Christine Greves orvost, a floridai Orlando Health szülészeti és nőgyógyászati központjának nőgyógyászát, hogy mondja el, mi történhet – vagy mi nem – a hüvelyeddel a szünet alatt. 

Nem, nem nő újra a szűzhártyád

Városi legenda, miszerint a hüvelyed bezárul, lezáródik, vagy új szűzhártyát növesztesz, ha egy ideig nincs szex. A dolog a hormonokon múlik, és ők nem állnak le. Tehát még akkor is, ha nincs szex, a szervezeted továbbra is termel ösztrogént és progeszteront, amelyek nyitva és rugalmasan tartják a hüvely falát, mondja dr. Greves. 

Ennek ellenére előfordulhat, hogy a hüvelynyílás mérete csökken, de ez a menopauza után, hosszú szexszünet után történhet meg. „Idővel a posztmenopauzás nők, akiknek csökkent az ösztrogénellátása, észrevehetik, hogy a hüvely átmérője kisebb lesz, ha nem lépnek szexuális kapcsolatba” – magyarázza dr. Greves. Hozzáteszi azonban, hogy a klinikai tapasztalatai szerint ez általában csak körülbelül öt év vagy hosszabb idő után történhet meg.

GettyImages-1144339490
Doucefleur / Getty Images Hungary

Szárazság viszont lesz

Még akkor is, ha éppen nem vagy felizgulva, a hüvelyed falai nedvesek és rugalmasak. De dr. Greves azt mondja, hogy ha mostanában nem volt szexuális életed, a hüvelyed lehet, hogy szárazabb lesz, mint általában. Ez önmagában nem feltétlenül jelent problémát, de kényelmetlenül érezheted magad emiatt.

A megoldás? Szakíts időt a maszturbálásra. Ha rendszeresen kielégíted magad, kevésbé valószínű, hogy kiszárad, mivel a stimuláció megnövekedett nedvességtermeléshez vezethet. Nos, itt egy újabb ok, hogy több időt szánj magadra. 

Csökkenhet a szexuális vágyad 

Dr. Greves szerint lehetséges, hogy a libidód egy kicsit csökkenni fog az absztinencia időszakában. Ez abból fakadhat, hogy ha nem szexelsz, valószínűleg nem érzed magad olyan szexuálisnak, mint amikor rendszeresen csinálod, és ez bizony hatással lehet a szexuális vágyra is. A jó hír az, hogy amint ismét akcióba lendülsz, valószínűleg szexisebbnek fogod érezni magad, ennek hatására pedig megnő a libidód is. 

Lehet, hogy tovább tart, mire felizgulsz

A szexszünet után „több időbe telhet, amíg a hüvely kellően benedvesedik, vagy a szövetek teljesen ellazulnak” – mondja dr. Greves. Ha rendszeresen folytatsz nemi életet, a hüvely automatikusan „izgatott” üzemmódba vált. Viszont, ha úgy döntesz, hogy szünetet tartasz, több bemelegítésre lehet szükséged, mielőtt visszanyernéd a régi lendületet. 

Tekintsd ezt egy kellemes ürügynek arra, hogy lassítsd a dolgokat, élvezd a sok érintést és csókolózást, amikor visszatérsz a szexuális életedhez. Az előjátékra fordított idő növelése elősegítheti a hüvelyi szövetek ellazulását és a nedvesedést is, mondja dr. Greves. Ügyelj viszont arra is, hogy legyen kéznél síkosító is, vagy használjatok síkosítóval ellátott óvszert. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra