Ha te is használod a gyakori összetevőt, nagyobb az esélyed erre a súlyos betegségre

GettyImages-820000346

Noha a 2-es típusú cukorbetegség kapcsán azt már jól tudjuk, hogy kerülni kell a cukrot, egy új kutatás szerint egy olyan igen gyakori összetevőt is, amely jóformán egyetlen ételből sem hiányozhat.

A Tulane Egyetem, Mayo Clinic Proceedings folyóiratban publikált legfrissebb tanulmánya összefüggésbe hozta a gyakori sófogyasztást a diabétesz kettes típusával: kiderült ugyanis, hogy az ételekhez gyakran adott só megnöveli e Magyarországon is gyakori, súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

Így hat a magas sóbevitel a diabétesz kialakulására

Nemrég a vörös húsról derült ki, hogy akár már heti két adag fogyasztásával is közelebb léphetünk a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, most egy új tanulmány szerint a gyakori sófogyasztásnak is ilyen következménye lehet.  

A tanulmányban több mint 400 ezer, az Egyesült Királyság Biobankjában regisztrált felnőttet kérdeztek meg a sóbevitelükről.

Megállapították, hogy azoknál, akik csupán néha sóznak, 13 százalékkal emelkedett meg a cukorbetegség kialakulásának kockázata, azoknál pedig, akik általában adnak sót az ételhez, 20 százalékkal. A veszélyes betegség kialakulásának esélyei azoknál nőttek leginkább – 39 százalékkal –, akik minden alkalommal megsózzák a tányérjukra kerülő étkeket.

A felmérés résztvevői között, a 11,8 éves követési medián alatt több mint 13 ezer 2-es típusú diabétesz alakult ki.

Az új felmérés összefüggést talált a magas sóbevitel és a 2-es típusú diabétesz között
Az új felmérés összefüggést talált a magas sóbevitel és a 2-es típusú diabétesz közöttAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Keresik az okokat

A tanulmányt vezető dr. Lu Qi professzor szerint azt ugyan eddig is tudtuk, hogy a sóbevitel korlátozása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát, e friss felmérés azonban most először mutatott rá arra, hogy a sószóró használatának elhagyása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is segíthet megelőzni. A szakember szerint további kutatás is szükséges ahhoz, hogy teljes bizonyossággal megállapíthassák, a magas sóbevitel miért hozható összefüggésbe a súlyos betegség magasabb kockázatával, de dr. Qi úgy véli, hogy a só nagyobb adagok elfogyasztására is ösztönzi az embereket, így növelve az elhízás és a különféle gyulladások esélyeit. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek