A magas vérnyomás világszerte több mint 1,3 milliárd embert érint, és a korai halálozás egyik vezető tényezője. Magyarországon a 30 és 79 év közötti lakosság mintegy fele, a férfiak 56 százaléka, a nők 41 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben.
A vérnyomással nő a korai halálozás kockázata
Nemzetközi összehasonlításban is lesújtó a kép, hazánk azon országok 10 százalékába tartozik, ahol a legmagasabb a hipertónia ebben a korcsoportban. A terápiát nézve sem állunk jól: tíz magas vérnyomásban szenvedő magyar felnőtt közül csak hatnál diagnosztizálta orvos a betegséget, és közülük csak ötöt kezelnek, de még a kezelteknél is csak minden másodiknak van a vérnyomása megfelelően beállítva.

Az egészséges szisztolés vérnyomás alacsonyabb, mint 120 higanymilliméter (mmHg). Akinek ennél magasabb, annál megnő a korai halálozás kockázata, ami évente több mint 10 millió elkerülhető halálesethez vezet. A kockázatok csökkentéséhez az életmód megváltoztatása, az egészséges táplálkozás, sőt egyes élelmiszerek is hozzájárulhatnak. Az egyik vérnyomáscsökkentő hatású étel szinte karnyújtásnyira van tőlünk, hiszen nem valamilyen egzotikumról van szó, hanem egy jól ismert, szinte közönségesnek számító zöldségről: ez a sárgarépa.
A sárgarépa segít csökkenteni a vérnyomást
A sárgarépa gazdag A-vitaminban – ami hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez, fontos szerepet játszik az immunfolyamatokban, és a szem egészségében –, bővelkedik ásványi anyagokban, valamint kiváló rostforrás.
Minden 100 gramm nyers sárgarépában 2,8 gramm rost, 6,6 milligramm A-vitamin, valamint 320 milligramm kálium rejlik. A kálium segít ellazítani az ereket, csökkentve ezzel a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák kockázatát. (Ezért is ajánlják, hogy hagyományos konyhasó helyett káliummal dúsított sót használjunk.)

Egy 2023-as áttekintő tanulmány szerint, amelyet a European Journal of Nutrition című szaklapban tettek közzé, több vizsgálat alapján is valószínűsíthető, hogy a sárgarépa fogyasztása csökkenti a vérnyomást. Korábban ugyanezt a hatást figyelték meg egerekkel végzett állatkísérletek során.
Sárgarépával a rák ellen
Klinikai vizsgálatok azt is bizonyítják, hogy a sárgarépa hatásos élelmiszer lehet bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is. A Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent 2020-as tanulmányban azt vizsgálták, hogy segít-e a sárgarépa a vastagbélrák ellen, és ígéretes eredmény született.
Azoknál a felnőtteknél, akik hetente kettő-négy sárgarépát fogyasztottak, 17 százalékkal csökkent a vastagbélrák kockázata azokhoz képest, akik nem ettek ebből a zöldségből.
Egy másik, a Frontiers in Nutrition című szaklapban 2022-ben megjelent tanulmány szintén arra a következtetésre jutott, hogy a sárgarépa rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
Érdekes módon a kutatások eredményei arra utalnak, hogy elég mérsékelt mennyiségben sárgarépát enni ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljon az egészségre. A nagyobb mennyiségű sárgarépa-fogyasztás nem okozott jobb rákellenes hatást.
Ahogy más élelmiszereknél, úgy a sárgarépánál sem szabad azt gondolni, hogy önmagában egyetlen zöldség távolt tartja a daganatos megbetegedéseket. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint a sárgarépában található karotinoidok, fenolsavak és poliacetilének azok, amelyek felveszik a harcot a vastagbélrákkal. Vagyis
nemcsak a sárgarépa csökkenti a daganatok kockázatát és javítja a vérnyomást, hanem az alacsony keményítőtartalmú zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend.
Így fogyaszd a sárgarépát
A sárgarépát legjobb nyersen fogyasztani, aki magában nem rajong érte, az hummuszba vagy más szószba mártogassa, és egyből egy új ízélményben lesz része. Így akár az esti filmnézéskor előkerülő bolti chipseket is lecserélhetjük erre az egészséges rágcsálnivalóra.
Az elterjedt felhasználási módokon kívül kipróbálhatsz egy másik módszert is, ha szeretnél több répát belecsempészni az ételeidbe. Alaposan súrold le és tisztítsd meg – meghámozni nem kell –, majd reszeld le, és tégy úgy, mintha krumpli lenne. Beleteheted egytálételekbe, pörköltbe, muffinokba, omlettbe. Ez extra rostot és további tápanyagokat biztosít.
Ha a sárgarépa nem a kedvenced, akkor nézd meg, még milyen ételekkel csökkentheted a magas vérnyomásodat.

Vannak olyan ételek, amelyek nemcsak finomak, de a magas vérnyomásodat is lejjebb tudod velük tornázni.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés