Életveszélyessé vált ennek a sokak által kedvelt ínyencségnek a fogyasztása

GettyImages-1469829057

Az orvosok figyelmeztetése szerint a nyers osztriga fogyasztása halálos kimenetelű megbetegedést okozhat.

A kagylók – köztük az osztrigák – magas fehérjetartalmuk révén az elmúlt 165 ezer évben az emberi táplálkozás fontos pilléreivé váltak. Ezekről a tengeri élőlényekről azonban tudni kell, hogy szűrőként vonják ki a tápanyagokat a vízből. A probléma újabban abból adódik, hogy bolygónk éghajlata drasztikus változásokon megy keresztül, így azok a rendszerek, amelyek eddig összhangban működtek, most felborulni látszanak.

Miért veszélyes a nyers osztriga fogyasztása?

Mivel az osztriga szivacsként szívja magába a sós élővizekben található organizmusokat, fogyasztása kicsit olyan, mintha megpörgetnéd a tengeribetegségek szerencsekerekét.

A nyers osztrigában veszélyes baktériumok lehetnek
A nyers osztrigában veszélyes baktériumok lehetnekEgt / Getty Images Hungary

A Nature egy közelmúltbeli tanulmánya egyenesen azt mutatta, hogy a melegedő tengerek miatt az osztrigában nyolcszorosára emelkedett a halálos veszélyt jelentő Vibrio vulnificus baktérium előfordulási esélye, az érintett területek köre pedig gyorsan bővül. Erre a mikroorganizmusra csak

„húsevő baktériumként” szoktak hivatkozni, mivel képes a lágyszövetek lebontására.

A fenti tanulmány úgy becsüli, hogy bolygónk felmelegedésének ütemével lépést tartva a Vibro baktériumtörzs által okozott fertőzések akár meg is kétszereződhetnek a 2041 és 2060 közötti időszakban. A NASA ezzel összhangban arra figyelmeztet, hogy a baktériumok elsősorban a melegebb óceánokban szaporodnak, így a jövőben egyre veszélyesebb lehet az osztriga fogyasztása – különösen a forró évszakokban.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint már most is eljutottunk oda, hogy évente körülbelül 80 ezer ember fertőződik meg vibriózissal, a Vibrio baktériumok által okozott betegséggel az Egyesült Államokban, ami mintegy 100 halálos áldozatot szed (ebbe beleszámolják azokat az eseteket is, amikor a baktérium egy nyílt seben keresztül jut be a szervezetbe).

Ez a tenger gyümölcsei okozta halálozások vezető oka.

A tünetek enyhébb esetben csak hasmenésre és hányásra korlátozódnak, súlyos esetben viszont bőrhólyagosodás vagy potenciálisan halálos véráramfertőzés is kialakulhat, továbbá szükséges lehet a fertőzésben érintett végtagok amputációja. Beszédes adat, hogy a Vibrio baktériumtörzs egyes tagjainál – mint amilyen a Vibrio vulnificus is –, a halálozási ráta az 50 százalékot is elérheti a kiemelt rizikócsoportba tartózóknál.

Mit lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében?

A Vibrio baktériumokat tartalmazó osztrigán semmilyen elváltozás nem látható, és ízében, szagában sincs semmi szokatlan. Ettől azonban még nem kell lemondanod az osztriga fogyasztásáról – csak gondoskodj róla, hogy megfelelő hőkezelésen essen át. Az ajánlások szerint a baktériumokat az alábbi módokon lehet elpusztítani:

  • forralás legalább 3 percen át
  • olajban sütés legalább 3 percen át 190 fokon
  • sütőben sütés 10 percen át 230 fokon
Nem, a citromlé nem akadályozza meg a fertőzést
Nem, a citromlé nem akadályozza meg a fertőzéstCarlina Teteris / Getty Images Hungary

Ha igazán elővigyázatos akarsz lenni, érdemes megszívlelned a többi vonatkozó ajánlást is:

  • Ne fogyassz nyers vagy alulfőzött kagylóféléket. Ha étteremben rendelnél ilyen fogást, jelezd, hogy teljesen átfőzve kéred.
  • Ne hidd el, hogy a csípős szósz, a citromlé vagy az alkohol elpusztítja a baktériumokat.
  • A keresztszennyeződések elkerülése végett a nyers és a már kész tenger gyümölcseit mindig elkülönítve kezeld.
  • Kerüld a sós vizet, ha nyílt sebed van, és ügyelj rá, hogy ne érintkezzen a nyers tenger gyümölcseivel. Ha ezt nem sikerül elkerülni, utána mosd le a sebet szappanos vízzel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra