Életveszélyessé vált ennek a sokak által kedvelt ínyencségnek a fogyasztása

GettyImages-1469829057

Az orvosok figyelmeztetése szerint a nyers osztriga fogyasztása halálos kimenetelű megbetegedést okozhat.

A kagylók – köztük az osztrigák – magas fehérjetartalmuk révén az elmúlt 165 ezer évben az emberi táplálkozás fontos pilléreivé váltak. Ezekről a tengeri élőlényekről azonban tudni kell, hogy szűrőként vonják ki a tápanyagokat a vízből. A probléma újabban abból adódik, hogy bolygónk éghajlata drasztikus változásokon megy keresztül, így azok a rendszerek, amelyek eddig összhangban működtek, most felborulni látszanak.

Miért veszélyes a nyers osztriga fogyasztása?

Mivel az osztriga szivacsként szívja magába a sós élővizekben található organizmusokat, fogyasztása kicsit olyan, mintha megpörgetnéd a tengeribetegségek szerencsekerekét.

A nyers osztrigában veszélyes baktériumok lehetnek
A nyers osztrigában veszélyes baktériumok lehetnekEgt / Getty Images Hungary

A Nature egy közelmúltbeli tanulmánya egyenesen azt mutatta, hogy a melegedő tengerek miatt az osztrigában nyolcszorosára emelkedett a halálos veszélyt jelentő Vibrio vulnificus baktérium előfordulási esélye, az érintett területek köre pedig gyorsan bővül. Erre a mikroorganizmusra csak

„húsevő baktériumként” szoktak hivatkozni, mivel képes a lágyszövetek lebontására.

A fenti tanulmány úgy becsüli, hogy bolygónk felmelegedésének ütemével lépést tartva a Vibro baktériumtörzs által okozott fertőzések akár meg is kétszereződhetnek a 2041 és 2060 közötti időszakban. A NASA ezzel összhangban arra figyelmeztet, hogy a baktériumok elsősorban a melegebb óceánokban szaporodnak, így a jövőben egyre veszélyesebb lehet az osztriga fogyasztása – különösen a forró évszakokban.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint már most is eljutottunk oda, hogy évente körülbelül 80 ezer ember fertőződik meg vibriózissal, a Vibrio baktériumok által okozott betegséggel az Egyesült Államokban, ami mintegy 100 halálos áldozatot szed (ebbe beleszámolják azokat az eseteket is, amikor a baktérium egy nyílt seben keresztül jut be a szervezetbe).

Ez a tenger gyümölcsei okozta halálozások vezető oka.

A tünetek enyhébb esetben csak hasmenésre és hányásra korlátozódnak, súlyos esetben viszont bőrhólyagosodás vagy potenciálisan halálos véráramfertőzés is kialakulhat, továbbá szükséges lehet a fertőzésben érintett végtagok amputációja. Beszédes adat, hogy a Vibrio baktériumtörzs egyes tagjainál – mint amilyen a Vibrio vulnificus is –, a halálozási ráta az 50 százalékot is elérheti a kiemelt rizikócsoportba tartózóknál.

Mit lehet tenni a kockázatok csökkentése érdekében?

A Vibrio baktériumokat tartalmazó osztrigán semmilyen elváltozás nem látható, és ízében, szagában sincs semmi szokatlan. Ettől azonban még nem kell lemondanod az osztriga fogyasztásáról – csak gondoskodj róla, hogy megfelelő hőkezelésen essen át. Az ajánlások szerint a baktériumokat az alábbi módokon lehet elpusztítani:

  • forralás legalább 3 percen át
  • olajban sütés legalább 3 percen át 190 fokon
  • sütőben sütés 10 percen át 230 fokon
Nem, a citromlé nem akadályozza meg a fertőzést
Nem, a citromlé nem akadályozza meg a fertőzéstCarlina Teteris / Getty Images Hungary

Ha igazán elővigyázatos akarsz lenni, érdemes megszívlelned a többi vonatkozó ajánlást is:

  • Ne fogyassz nyers vagy alulfőzött kagylóféléket. Ha étteremben rendelnél ilyen fogást, jelezd, hogy teljesen átfőzve kéred.
  • Ne hidd el, hogy a csípős szósz, a citromlé vagy az alkohol elpusztítja a baktériumokat.
  • A keresztszennyeződések elkerülése végett a nyers és a már kész tenger gyümölcseit mindig elkülönítve kezeld.
  • Kerüld a sós vizet, ha nyílt sebed van, és ügyelj rá, hogy ne érintkezzen a nyers tenger gyümölcseivel. Ha ezt nem sikerül elkerülni, utána mosd le a sebet szappanos vízzel.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra