Kiderült, mi az oka annak, hogy megőszülünk

GettyImages-83908164
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Nem tudni, kinél mikor kezdődik, az viszont egyre biztosabbak tűnik, hogy az őszülés nem csak genetika. Egyre több kutatás foglalkozik a témával, amelyek közelebb visznek a jelenség megértéséhez. A legfrissebb tanulmány például már azt is kiderítette, hogy miért lesznek fehér hajszálaink, sőt a kutatókon az sem fog múlni, hogy megtudják, hogyan állítható meg a folyamat.

Noha már korábban sikerült azonosítani a korai őszülés génjét, és egy korábbi kutatásból az is kiderült, hogy a stressz hatással lehet a hajszálaink színére, egy friss felmérésnek hála, most már azt is tudjuk, mi okozhatja az őszülést. Ha igaz a tudósok mostani feltételezése, akkor az sem kizárt, hogy megállítható, sőt vissza is fordítható a hajunk öregedése.

Csökkent aktivitás

Ahhoz, hogy megértsük az őszülés lényegét, szükség van egy gondolatnyi biológiára. Tudnunk kell hozzá, hogy ez egy összetett folyamat, amely során nemcsak a hajunk színe, hanem a minősége is más lesz. A melanocita sejtek által termelt pigmentek, vagyis a melanin határozza meg, hogy milyen színűek a tincseink. Ha azonban egyre több a fehér hajszálunk, az már azt jelzi, hogy ezeknek a pigmenttermelő sejteknek egyre csökken az aktivitása.

Az őszülés során nemcsak a hajunk színe, hanem a minősége is megváltozik
Az őszülés során nemcsak a hajunk színe, hanem a minősége is megváltozikHalfpoint / Getty Images Hungary

Megrekedt őssejtek

A NYU Grossman School of Medicine az új kutatásában az egerek bőrében és emberekben is megtalálható, a haj természetes színéért felelős, úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosított, amely őssejtek képesek a növekedési rekeszek közötti átjárásra, ide-oda mozogva a tüszőkben. 

Kiderült, hogy az őszülés akkor kezdődik, amikor ezek az őssejtek megrekednek, így elveszítik a mozgási, valamint az érési és a hajszínt fenntartó képességüket.

Ennek mentén azt is megállapították, hogy a hajszálak öregedésével és hullásával, majd az újbóli növekedésével egyre több melanocita reked meg, amelyek így nem tudnak sem sokszorozódni, sem visszautazni az eredeti helyükre, ahol bizonyos fehérjék arra ösztönöznék, hogy pigmentsejtekké regenerálódjanak.

Visszafordítható a folyamat?

A kutatást vezető Qi Sun, a NYU Langone Health munkatársa szerint a tanulmányuk nemcsak hozzájárul a melanocita őssejtek hajszínező működésének alapvető megértéséhez, hanem az újonnan felfedezett mechanizmusok felvetik annak a lehetőségét is, hogy a melanocita őssejtek az egerekéhez hasonlóan ugyanolyan elhelyezkedésűek lehetnek az emberben is. 

„Ha ez így van, akkor ez egy lehetséges út lehet az emberi haj őszülésének visszafordítására vagy megelőzésére azáltal, hogy segít az elakadt sejteknek újra mozogni a fejlődő szőrtüszőrekeszek között.”

„Felráznák” a pigmenteket

Mayumi Ito, a NYU Langone sejtbiológiai tanszékének professzora szerint az eddigi kutatási eredményeik tehát arra utalnak, hogy a melanocita őssejtek mozgékonysága és fejlődése kulcsfontosságú a haj egészségének és színének megőrzésében. A jövőben arra készülnek, hogy megvizsgálják az őssejtek mozgékonyságának helyreállítási lehetőségeit annak kiderítésére, hogy hogyan lehetne újratermelődésre ösztönözni a pigmenttermelő sejteket. 

Tudósok a jövőben azt vizsgálják, hogyan állítható meg az őszülés
Tudósok a jövőben azt vizsgálják, hogyan állítható meg az őszüléstriocean / Getty Images Hungary

Étrendi változások

Amíg nem találnak rá az őszülés „ellenszerére”, a szakemberek szerint addig is sokat tehetünk hajszálaink eredeti színének megőrzéséért. Noha a genetikát megváltoztatni nem lehet, jó tudni, hogy néhány életmódbeli változással igenis sokat lehet tenni az őszülés ellen. Úgy vélik ugyanis, hogy a hajkoronánk állapotát nagyban befolyásolhatja az étrendünk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra