Így ne viselkedj a rendelőben: orvos mondja el, mi készíti ki őket

GettyImages-157503371
Olvasási idő kb. 4 perc

Életünk során számtalanszor fordulunk meg a különféle szakrendeléseken és a háziorvosnál. Nem mindenki van tisztában az alapvető orvoslátogatási szabályokkal, és azzal sem, miként gyorsíthatjuk meg a rendelést. A napokban egy magyar orvos összegezte, mit is kéne tennünk.

Ha megfelelően készülünk fel az orvoslátogatásra, akár gyorsabban is sorra kerülhetünk. Mutatjuk, mit kell tennünk ennek érdekében, és azt is, mi az, amitől még a legedzettebb orvosok háta is borsódzik.

A magyar egészségügy alapvető átalakuláson ment keresztül a koronavírus megjelenésének köszönhetően. Az egészségügyi személyzet hamar átállt a hibrid működésre, és számtalan doktor rendel és segít online formában is. A Vakcinainfó – Az orvos válaszol nevű Facebook-csoport is ekkoriban alakult, több tízezer embernek nyújtanak online formában segítséget a legváltozatosabb egészségügyi témákban. A minap a csoport egyik vezető adminja osztotta meg a tagokkal, miként is érdemes viselkedni az orvosnál, ha a lehető leghatékonyabban gyógyulnának. 

Vannak olyan viselkedési formák, amiktől feláll az orvosok hátán a szőr
Vannak olyan viselkedési formák, amiktől feláll az orvosok hátán a szőrcipella / Getty Images Hungary

Így tudja a beteg az orvos munkáját segíteni

Az orvosok napról napra hatalmas mennyiségű beteggel találkoznak akár online, akár személyesen. Utóbbi esetben elkerülhetetlen a személyes kontaktus, de nem mindenki van azzal tisztában, hogy ennek alapvetései is vannak.

Ugyan az orvos segít a betegnek meggyógyulni, de bizony a beteg is segíthet abban, hogy ez a folyamat zökkenőmentes legyen – összegezte a csoportban Fábián Sebestyén, miért is szükséges alapvető illemszabályokról és praktikus tanácsokról tájékoztatni a betegeket. 

Bár evidenciának tűnhet, hogy időben érkezzünk a rendelésre, mégis fontos ezt hangsúlyozni. A legjobb az, ha a beteg 15 perccel az időpont előtt érkezik, így van lehetősége előkészülni igazolványaival, orvosi leleteivel. 

Szakadt pólóban és büdösen inkább ne menjünk orvoshoz

A szétkoptatott AC/DC-póló és a fesztiválszag maradjon másik alkalomra – ajánlja a szakértő. S mivel a rendelések egy részén elkerülhetetlen a fizikai vizsgálat, erősen ajánlott fürdeni és fogat mosni is. 

A táskánkban előkészítve tartsuk tajkártyánkat, és személyazonosító okmányainkat, nem ezernyi törzsvásárlói kártya között keresgélve, netán a táska tartalmát a betegfelvételi pultra öntve kutassunk utánuk. Ezzel nemcsak a becsekkolás gyorsabb, de a várakozók és a személyzet idejét sem raboljuk feleslegesen. Legyenek nálunk a leletek is, hiába az elektronikus rendszer, bármikor szükség lehet rájuk. Egy papírra írjuk össze a szedett gyógyszerek nevét és pontos adagolását, ha fejből nem tudjuk. 

Ne méltatlankodjon, ne szidja az orvost és annak felmenőit az, aki kihagy egy korábbi konzultációt vagy vizsgálatot. 

A csáó helyett használjunk kevésbé modern köszönési formákat, az orvosok a tegeződést sem kedvelik, hacsak nem beszélték meg előre betegeikkel. 

Doktor Gúgli sem a barátjuk, szeretik a diagnózist tünetek alapján saját maguk felállítani – az ötleteléssel, javaslatokkal csak az időt húzzuk, senki nem fog vastagbél-csavarodást diagnosztizálni vizsgálatok nélkül azért, mert mi előző este éppen arra ismertünk rá a tüneteink alapján. Az orvosok nem kérnek ötleteket sem a vizsgálatokhoz és a terápiához, és kifejezetten rosszul viselik, ha valaki „hallott róla a tévében”, a „szomszédnak is használt”, és „nem ér rá betegnek lenni”, olyannyira, hogy eleve egy listányi tennivalóval érkezik, hogy gyorsan túl legyen a vizsgálaton. 

Idő és türelem

Fábián Sebestyén szerint ez a kettő a legfontosabb. Betartani az utasításokat, igénybe venni az előírt kivizsgálásokat és együttműködni az orvossal. Ha így teszünk, biztosan sokkal gördülékenyebb lesz a gyógyuláshoz vezető folyamat is. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek