Ezért veszélyes csipesszel kitépni az orrból és a fülből a szőrszálakat

GettyImages-1327944494

Nem igazán esztétikus az orron túllógó vagy a fülből kikandikáló szőrszálak látványa, de érdemes néhány dolgot észben tartani, mielőtt vadul nekiállnánk eltávolítani őket.

A szőrt az emberek többsége leginkább a fején szereti látni, haj – vagy férfiak esetében esetleg borosta, szakáll vagy bajusz – formájában. Egyes férfiak orr- és fülszőrzete, valamint a szemöldöke azonban egyre bozontosabb lesz, ahogy öregszenek. Miért történik ez, és mire kell odafigyelni, ha meg akarunk szabadulni a zavaró szőrszálaktól?

Egy szőrszál élete

Szőrszálaink, nőjenek akárhol is, minden esetben három növekedési fázison mennek keresztül. Az első az úgynevezett anagén, azaz a növekedési fázis: ilyenkor az irhában lévő szőrtüszőből, az előző szőrszál maradványaiból nő ki a szőrszál, miközben a pigmentsejtek termelik a szőr színéért felelős festékanyagot. Genetikától és az életkortól is függ, meddig maradnak a szőrszálak ebben a növekedési szakaszban.

A szőrnövekedésért a tesztoszteron felelős
A szőrnövekedésért a tesztoszteron felelősWestend61 / Getty Images Hungary

Ezt követi az átmeneti (katagén) fázis. Ebben a szakaszban a szőrszál növekedése lelassul, és idővel meg is áll. A szőrtüsző összezsugorodik, és a szőrszál távolodni kezd tőle: folyamatosan halad kifelé. Ez a fázis a három közül a legrövidebb, néhány naptól néhány hétig terjedhet. Az utolsó, úgynevezett telogén (nyugalmi) fázisban a szőrszál eléri a bőrfelszínt, és testrésztől, valamint életkortól függően 2–6 hónapig a szőrcsatornában marad. Ezután az új, növekedő szőrszál „kitúrja” a helyéről, és a szőrszál kihullik.

Az orrban lévő szőrtüszők érzékenyek a tesztoszteronra

Az első fázist többek között a tesztoszteron nevű férfihormon is befolyásolja. Pubertáskorban ennek hatására indul meg az arcszőrzet, valamint a test egyéb tájain lévő szőrszálak növekedése. Ezek hosszú ideig az első, anagén szakaszban maradnak. A legtöbb férfi bosszúságára azonban a későbbiekben – ismét a tesztoszteron hatására – az orrban és fülben lévő szőrtüszők is érzékennyé válnak a tesztoszteronra, így az életkor előrehaladtával ezek is növekedni kezdenek. Paradox módon az erre genetikailag hajlamos férfiak hajhagymái viszont éppen ellenkező módon reagálnak: a kevesebb anagén fázisban töltött idő vezet egy idő után kopaszodáshoz.

Nem jó ötlet a csipesz

Az orrszőrök nem tévesztendők össze az orrnyálkahártyát borító csillószőrökkel, amelyek csak mikroszkóppal láthatóak, s amelyek fő funkciója az orron át a tüdőbe jutó levegő megtisztítása. Ugyanakkor az orrszőrzet is fontos funkcióval bír: 

a levegőben szálló por és egyéb részecskék szűrését végzik, valamint az orrváladék mozgatásáért is felelősek, amely kivezeti a testből a káros anyagokat.

Éppen ezért, ha megnyirbáljuk, nagyon óvatosnak kell lenni, tövestől kitépni pedig semmiképpen sem szabad: az így keletkező seb ugyanis kiváló táptalaja különböző kórokozóknak, baktériumoknak, amelyek így akadálytalanul juthatnak a véráramba, gyulladásokat, gombásodást vagy akár súlyosabb problémákat okozva. Mivel az orr vérellátását biztosító vénák ugyanazok, mint amelyek az agyba is futnak, könnyen agyhártyagyulladás vagy tályog lehet a nem kellő óvatossággal végrehajtott szépészeti akció eredménye.

Jobb, ha az orrunkkal kapcsolatban a csipeszt elfelejtjük
Jobb, ha az orrunkkal kapcsolatban a csipeszt elfelejtjükUwe Krejci / Getty Images Hungary

Ha valakit nagyon zavar az orrszőrzete, jobban teszi tehát, ha csak a kikandikáló végeit vágja le, azt is nagyon óvatosan. A csipeszt és a gyantát felejtsük el: a biztos kezűek lekerekített végű ollóval ügyködhetnek, de ma már kaphatók kifejezetten erre a célra szolgáló orr- és fülszőrnyírók is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra