Így öltözz a nagy melegben, ha nem szeretnéd mutogatni magad: az ízlésed ne menjen szabadságra

GettyImages-1388833135

Számtalan okunk lehet arra, hogy takarjuk a testünket még nyáron is: a szokásosnál érzékenyebb, pirulásra hajlamos bőr, sok anyajegy, bőrbetegség, munkahelyi dress code, vagy egyszerűen csak a felöltözés igénye. Csakhogy a divatipar mintha nem is tudna rólunk.

Amint a hőmérő higanyszála a bűvös 25 fok fölé emelkedik, előkerülnek a rövidnadrágok, topok, szandálok, miniszoknyák, egyre több a szabadon hagyott bőrfelület. Hát persze, hiszen meleg van, izzadunk, az esik jól, ha végre éri a nap a bőrt, és kedvünkre párologtathatunk. A napsütésnek számtalan jótékony hatása van a testre és a lélekre egyaránt, ám így is akadnak bőven minden korosztályból és nemből olyanok, akik inkább meghagynák fehérségüket, és szeretnének lezseren, a hőmérséklethez illően, de közben viszonylag zártan öltözködni. Nézzük, milyen lehetőségeink maradnak, ha kénytelenek vagyunk elfelejteni a fast fashion boltokat, és milyen indokok állhatnak a háttérben. 

Az a szégyenlős kamaszkor!

Ha ma egy fiatal el szeretne térni a tucatdivattól, hosszas keresgélésre vagy nagyon sok zsebpénzre lesz szüksége. A nyári meleg pedig nem túl jó barát. A legtöbb üzletben apró rövidnadrágok, haspólók és miniszoknyák várják leendő, kiskorú gazdáikat. Azok a kamaszok, akik még nem érzik magukat komfortosan új testükben, akik küzdenek a növekedés, a hízás, a pattanások vagy a szőrnövekedés problémájával, szívesebben maradnak a hosszú nadrágoknál és a hosszú ujjú felsőknél. Amikben viszont megsülnek, plusz annyit izzadnak, hogy a testszagukat a dezodor sem feltétlenül fedi el. Erre a helyzetre kell megoldást találniuk – ha szerencséjük van, szülői segítséggel.

A kamaszok nyáron gyakran szégyenlősek, de van az az öltözködés, stílus, ami segít
A kamaszok nyáron gyakran szégyenlősek, de van az az öltözködés, stílus, ami segítSrdjanPav / Getty Images Hungary

Bőrproblémákkal küzdő felnőttek a hőségben

Korhatártól függetlenül gyerekek és idősek is ugyanúgy szenvedhetnek a napsütéstől. Elég hozzá az átlagosnál fehérebb, érzékenyebb bőr, ami naptej mellett is hamar lepirul, ég, fájdalmassá válik. A fényérzékenység, napallergia – vagy a napozókrém-allergia – ennél is több kínnal kecsegtet, fájdalmas hólyagok, pattanások alakulhatnak ki a szabad bőrfelületeken, vagy azokon is túl. Bizonyos bőrbetegségek sem szeretik a napsütést, nem is beszélve az anyajegyekről. Azok pedig, akik nagyobb felületen küzdenek látványos külső tünetekkel járó bőrbajjal vagy hormonproblémákkal, a környezet visszajelzései miatt nem szeretnék megmutatni magukat. 

Az öltözködés sokféle lehet még a legnagyobb hőségben is
Az öltözködés sokféle lehet még a legnagyobb hőségben isGlobalStock / Getty Images Hungary

Öltözködés a munkahelyen

Sokan érthető okokból nem járnak dolgozni olyan ruházatban, ami a kelleténél többet mutat akár a lábakból, akár a dekoltázsból vagy a karokból. Bizonyos munkahelyeken ezt a dress code elő is írja, akár vegyvédelmi, akár más okokból. Így a dolgozók hosszúnadrágban, zárt cipőben és maximum rövid ujjú ingben, pólóban vagy blúzban járhatnak be. Ez a délutáni hőségben való hazajutásnál pár perc alatt pokolivá válhat. Muszáj hát megoldást keresni.

Csinos, irodába való öltözet, ami mégis mindent takar
Csinos, irodába való öltözet, ami mégis mindent takarMiguel Angel Partido Garcia / Getty Images Hungary

Ismerd meg a nyári anyagokat!

A jó hír az, hogy a nyári melegben sem kell mindenáron levetkőznünk. Amire szükségünk lesz, az idő és pénz, de legalább valamelyik. Léteznek ugyanis olyan anyagok, amelyek kifejezetten kánikulában viselendők. Érdemes hát a boltokat vagy a turkálókat világos színű, lenből készült hosszúnadrágok, felsők, hosszabb ruhák, szoknyák után keresve bejárni. A természetes, növényből készült anyag jól szellőzik, jó erős, tartós, kisebb az ökolábnyoma, mint a pamutnak, és bizonyítottan kevesebbet izzadunk viselésekor. Évezredek óta használjuk ruhakészítésre, a legősibb alapanyag. Cserébe vasalnunk kell, de lenge fazonban az egyik megmentőnk a kánikulában.

A lenből készült nadrágok, ingek mindenhová tökéletesek, és nem is izzadunk annyit viselésükkor
A lenből készült nadrágok, ingek mindenhová tökéletesek, és nem is izzadunk annyit viselésükkorDjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Éljen a selyem!

A másik ilyen barátunk a tiszta, eredeti selyem. Ez melegben fűt, hidegben hűt, kellemes érzés a bőrnek, ritkán kell mosni, kiváló választás nyáron is. Nagy hátránya az ára. Az igazi, 100% selyem sajnos igen drága, így a legtöbben kénytelenek turkálókban vadászni a megfelelő darabokra. Ahol azonnal szembesülnek a hamisítványokkal, amelyek viszkózból vagy poliészterből készültek, de tapintásuk miatt sokan selyemnek hiszik vagy nevezik őket. Az öltözködés világában jártasak azonnal keresni kezdik a címkét, vagy ha azt kivágták a ruhából, akkor összedörzsölik az anyagot. Ha feltöltődik elektromossággal, és vonzza a hajunkat, biztos, hogy műanyagból és nem selyemből készült. Ugyanezt a próbát otthon egy szál kihúzásával is elvégezhetjük, a valódi selyem természetes anyaga a lánghoz érve az égő köröméhez hasonló szagot áraszt, míg a poliészterből készült szál zsugorodik, olvad. A lenhez hasonlóan a selyem ruhadarabokat is vasalni kell, ráadásul igen érzékeny anyag, ezért mosása is problémás lehet. A pamuttal kevert darabok jobban bírják a gyűrődést, és áruk is kedvezőbb. 

Selyemruha, ami megfelelően takar, mégis stílusos és nyárra tökéletes
Selyemruha, ami megfelelően takar, mégis stílusos és nyárra tökéletesOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

A szatén és a pamut is hasznos lehet

Ha árérzékenyek vagyunk, ne riadjunk vissza a pamuttal kevert vagy épp száz százalékban abból készült ruháktól sem. Megfelelően vékony anyag, lenge, szellős szabás esetén ezek is segíthetnek átvészelni a nyári meleget. Hűsítő hatása lehet a pamutszaténnak is, amelyet sokan összekevernek a selyemmel. Ez nagyon drága tévedés lehet, főleg ha a szatént poliészterből gyártották, azaz ránk tapadva páncélként melegít a hőségben. A célunk mindenképpen a természetes anyagok használata. Végső esetben a természetes alapú, de vegyi úton, cellulózból előállított viszkóz is jó légáteresztő hatású, és vasalni sem szükséges, ára pedig kedvező. A pamutból szőtt muszlin, illetve a könnyed, farmerhatású chambray is kifejezetten nyári viselet.

Irodába és otthonra is tökéletes egy pamutszatén vagy kevert szálas, de természetes anyagú blúz a hőségben
Irodába és otthonra is tökéletes egy pamutszatén vagy kevert szálas, de természetes anyagú blúz a hőségbenelenaleonova / Getty Images Hungary

Tanuljunk a sivatagi népektől!

A hosszú ruha pedig – ha megfelelően szellőzik – még az UV-sugarak nagy részétől is megóvja bőrünket. Azért azt nem árt tudni, hogy minél lazább szövésű ruhát viselünk, annál inkább ér minket a sugárzás, ezért fényérzékenyeknek hosszas kültéri tevékenységhez UV-szűrős ruha viselése javasolt. A sivatagban élő népek sem véletlenül hordanak viszonylag vastag anyagú, az egész testet fedő ruhát. Még a fekete színt is elviselik magukon (például a beduinok), mert olyan ügyesen, szellősen rétegzik az anyagot, hogy az hagyja lehűlni a testüket. Amit még érdemes eltanulni tőlük, az a fej szinte kötelező érvényű fedése: nemcsak a gyerekeknek érdemes kánikula idején könnyű sapkát, szalmakalapot viselniük, de nekünk is. Ez teszi teljessé a nyári szettet, amiben idén talán nem kapunk hőgutát.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra