Ez a gusztustalan következménye lehet annak, ha okosórát viselsz

GettyImages-505453229

Ha neked is okosórád van, könnyen lehet, hogy szinte sosem veszed le, csak ha tölteni kell. Bőröd ugyanakkor azért könyörög, hogy ezt fejezd be!

Ha a bőröd kipirosodott, kiütéses vagy éppen száraz, húzódik, netán ég, és meglehetősen kellemetlen szagú ott, ahol az okosórádat viseled, nem nehéz összekötni az eszközt és a panaszt. Órát korábban is hordtak az emberek – miért épp az okoskarkötők és -órák kapcsán jelenik meg ilyen hangsúlyosan ez a gond?

Folyton hordjuk őket

A válasz abban rejlik, ami a hagyományos és az okosórák legnagyobb különbsége. Mivel ezek az eszközök nemcsak az időt jelzik, sőt, nem is csak különböző értesítéseket közvetítenek számunkra telefonunkról, hanem saját testünk jelzéseit is számszerűsíthető értékekre fordítják le, szenzorokkal vannak felszerelve, ezek pedig akkor működnek jól, ha a karóra nem lötyög. Van, aki átesik a ló túloldalára, és túlzottan is szorosra húzza az óra szíját: ez az első hiba.

A második az, hogy a töltést leszámítva szinte soha nem szabadulunk meg az eszközöktől,

rajtunk vannak, amikor sportolunk – persze, hiszen ez is az egyik értelmük, és akkor is, amikor mosakodunk, takarítunk vagy épp egy tóban, medencében áztatjuk magunkat. Így nedvesség kerül az óra és a bőr közé, amit ritkán törlünk le, amikor végeztünk a vizes teendőkkel.

Az okosóra folyton rajtad van, bőrödet pedig irritálhatja is ez az állandó viselés
Az okosóra folyton rajtad van, bőrödet pedig irritálhatja is ez az állandó viselésChante Ackerman / Getty Images Hungary

Így készíti ki csuklód az okosóra

Mi történik a csuklódon ilyenkor pontosan? A folyamat nem túl gusztusos, és a következő lépésekből áll.

  • Először csak felázik a bőröd, megráncosodik: olyan lesz, mint mikor túl sokáig áztattad magad a kádban – de nem látod, mert rajtad az óra.
  • Ezután az ott összegyűlt szappanmaradék is megkezdi munkáját, a bőrsejteket pusztítva. Ha elkezd fura szag áradni a szíj alól, annak ez az oka.
  • Innentől pedig egyenes út vezet a kiütésekhez, de még gombásodás is előfordulhat az érintett területen.

A gyógymód egyszerű kiütéseknél nem komplikált: le kell venned az órád, és meg kell várnod, míg a bőröd teljesen a régi lesz, viszont ha fájdalmat vagy vörösséget tapasztalsz, inkább keress fel egy bőrgyógyászt.

Sokféle óra és szíj közül keresheted meg azt, hogy melyik nem irritálja csuklód
Sokféle óra és szíj közül keresheted meg azt, hogy melyik nem irritálja csuklódHindustan Times / Getty Images Hungary

Meg is előzheted a bőrgondokat

Hogy hogyan előzd meg az egészet? Nem nagy ördöngösség, ez is összefoglalható néhány pontban:

  • tartsd tisztán az órád,
  • lazítsd meg a szíjat,
  • ne legyen rajtad folyamatosan az óra,
  • ha semmi sem segít, válts szíjat.

Amire még oda kell figyelned, az a potenciális fémallergia: ha nem műanyag csattal záródik a szíj, és csak ott látsz bőrelváltozást, ahol a fém a bőrödhöz ér, gyanakodhatsz, hogy esetleg nikkelallergiád van. Érdemes ilyenkor fémmentes szíjra váltani, és azzal tovább hordani az okosórát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra