Ezért leszel beteg, ha végre szabadságra mész

GettyImages-1190375677

Nem véletlen, hogy általában egy kisebb patikával kelünk útra, ha eljön a vakáció ideje. A legtöbb családban szinte menetrendszerű, hogy a nyaralás első napjaiban valakit lever a lábáról a betegség.

A szakirodalom leisure sicknessnek, azaz szabadidős betegségnek hívja a jelenséget, amikor éppen akkor esünk ágynak, amikor jól megérdemelt pihenésünket tölthetnénk. A nyaralás alatt felbukkanó betegségnek több oka is lehet, az egyik közülük a stressz. 

Amíg hajtunk, nem jön elő a betegség

Az immunrendszer működése és a stressz összefügg, ugyanis a krónikus stressz nem hat jól az immunrendszerre. 

„A stressz bizonyos funkciókat gátol – például a gyulladásokért felelős immunválaszt –, míg másokat aktivál. Vagyis amíg benne vagyunk a mókuskerékben, addig lehet, nem tör felszínre a betegség, majd, amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek – mondja Papp Zsuzsanna pszichológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa. „Lehetséges, hogy már pár nappal előbb bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, addigra kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba.”

Statisztikák szerint a legjellemzőbbek ilyenkor a felső légúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás.

Gyakran előfordul az is, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indulunk útnak, és ezek mind negatívan hatnak az immunrendszerre.

A stresszes mindennapokból lépünk át a vakációba
A stresszes mindennapokból lépünk át a vakációbaJohn M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

„Az utazás előtt és közben is megfordulhatunk olyan környezetben, ahol többféle kórokozóval találkozhatunk, és jobban ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek, ilyen például a bevásárlóközpont, vagy a repülőtér” – sorolja az egyetemi adjunktus.

A stressz már a nyaralás előtt beteggé tesz

Bár a nyaralásnak arról kellene szólnia, hogy végre kipihenjük magunkat és a hátunk mögött hagyjuk az egész éves stresszt, valójában már a vakáció tervezésekor önmagában az is okozhat súrlódást, hogy hova utazzunk. Egy négyfős családban akár három-négy különböző igény is felmerülhet, amelyeket össze kell hangolni – akár azt is, hogy parton heverős vagy aktív kirándulás legyen –, és fontos, hogy ilyenkor ki enged, hogyan alakulnak a családi szerepek és kinek az érdeke érvényesül.

„Az is lényeges, hogy ne vállaljunk erőn felüli anyagi terhet! – javasolja a pszichológus. „Nem attól lesz pihentető a kirándulás, hogy hová megyünk. Bizonyos korig a gyerekeknek mindegy, hogy a folyóparton vagy az óceánparton játszanak.”

A nyaralás előkészítése is annyi stresszel járhat, ami betegséget okoz
A nyaralás előkészítése is annyi stresszel járhat, ami betegséget okozPeter Cade / Getty Images Hungary

De plusz stresszfaktort jelenthet, hogy kötelezően jól kell éreznünk magunkat, vagy az alkalmazkodás, amit meg kell tennünk, ha a nagyobb családdal vagy baráti körrel kelünk útra. Ebben az esetben igyekezzünk előre lefektetni a szabályokat, hogy minden generáció és a különböző stílusú útitársak igényeit kielégítsük. 

Ágynak esem, hogy ne ugyanazt csináljam 

Sokan azt élik meg, hogy ugyanazokat a szerepeket viszik magukkal a nyaralásra. Így hiába nem kell bejárniuk dolgozni, attól – például az anyuka – ugyanúgy kiszolgálja az egész családot az apartmanban, és reggelit készít, ebédet és vacsorát főz, mint itthon.

Nem tudatosan, de megjelenhet az úgynevezett másodlagos betegség előny is: ha beteg vagyok, akkor nem nekem kell a kötelező feladatokat ellátnom a vakáció alatt, például megfőzni az ebédet vagy éppen a tűző napon homokozni a gyerekkel – mondja Papp Zsuzsanna. „Valójában számszerűen nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbit felnagyítja az emlékezetünk, jobban megmarad az emlékeink között.”

A nyaralás – általában az anyáknak – nem jelent feltétlenül kilépést a mókuskerékből
A nyaralás – általában az anyáknak – nem jelent feltétlenül kilépést a mókuskerékbőlDGLimages / Getty Images Hungary

A szakember fontosnak tartja, hogy szemléletváltással és okos szervezéssel sokat tehetünk a stressz csökkentése érdekében. Sokkal nyugodtabb lesz az indulás, ha nem az utolsó percben akarunk mindent elintézni, hanem egy napot ráhagyunk a csomagolásra, előkészületekre, és gondot fordítunk az év közbeni stressz megelőzésére, kezelésére. A közös kaland segíti az összekapcsolódást, javítja a kommunikációt, hozzáad a családi élethez, vagyis erősíti a család lelki immunrendszerét, hiszen a megélt élmények később családi anekdotákká válva erőforrásul szolgálhatnak későbbi nehéz helyzetekben. Ha pedig hazaértünk, ne nézegessük a közösségi hálón mások nyaralási képeit, hanem legyünk elégedettek a saját élményeinkkel, ahelyett, hogy másokét irigyelnénk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra