5 dolog, amit a manikűrösöd és a pedikűrösöd ki nem állhat benned

GettyImages-492689767

Ahogyan a fodrásznál és a kozmetikusnál, úgy a manikűrösnél és a pedikűrösnél is illik betartani bizonyos íratlan szabályokat a kulturált viselkedés jegyében. Bár a szépségszalonban eltöltött idő kétségkívül sokszor arról is szól, hogy miközben szépülünk, egy kicsit lazítsunk és kényeztetve érezzük magunkat, ennek ellenére az illendőség határát mégsem tanácsos átlépni.

Téged is bosszant, ha egy előre megbeszélt és leegyeztetett időpont ellenére valaki elkésik a találkozóról? A falra mászol attól, ha valaki túlokoskodik egy témát, vagy kritizálja a munkádat? Ezekkel a pozitívnak egyáltalán nem nevezhető tulajdonságokkal és viselkedéssel sokszor nap mint nap találkoznak a szépségszalonokban dolgozók, akiknek bizonyos helyzetekben nem csak a szakmájukhoz kell kiválóan érteniük, vagy kreatívnak lenniük. Van, amikor nem árt, ha kiváló emberismerők is, és képesek tolerálni mások túlkapásait. Manikűrösök és pedikűrösök meséltek arról, mi az, ami – bár nem teszik szóvá – kifejezettem bosszantja őket.

Az idő a manikűrösnek is fontos 

„Miután igen széles a vendégköröm, és ennélfogva nagyon feszített munkarendben dolgozom, roppant kritikus pont az életemben a hatékony időbeosztás. Éppen ezért engem az bosszant a legjobban, amikor valaki nem tiszteli az időmet, és visszaél vele. Nehezen tolerálom, ha valaki az utolsó pillanatban mondja le az előre megbeszélt időpontját, vagy egyszerűen megengedi magának, hogy el sem jön” – mondja Klári, aki sokszor azt is megdöbbenve tapasztalja, hogy a vendégek egy része elvárja tőle, hogy az időpontokat illetően manikűrösként rugalmas legyen, ám ez visszafelé sokszor nem működik.

Az idő pénz. Senki sem szereti, ha visszaélnek az idejével
Az idő pénz. Senki sem szereti, ha visszaélnek az idejévelWarchi / Getty Images Hungary

„Elvárják, hogy én rugalmas legyek”

„Bár nem látszik rajtam, de ki tud hozni a sodromból, amikor valaki azzal hív fel, hogy tegnapra adjak neki időpontot, mert neki nagyon sürgős lenne, hogy rendben legyen a körme.

Ha nem tudom teljesíteni a kívánságát, akkor megsértődik, és elkezd velem flegmán viselkedni.

Sokat gondolkodtam azon, vajon mi lehet ennek a viselkedésnek az oka. A jellembeli hibákon túl arra jutottam, hogy mivel túltelített a piac, egyes vendégek azt gondolhatják, hogy szolgáltatóként nekem kell megküzdenem értük. Nyáron, amikor többen szeretnék, hogy a kezük és a lábuk is ápolt legyen, kifejezetten szembetűnő ez a jelenség” – teszi hozzá Erika, akinek egy másik gyenge pontja, hogy kifejezetten nehezen viseli, ha egy vendég jóval a megbeszélt időpont előtt érkezik, mert nem tud úgy nyugodtan dolgozni, ha a „nyakán ülnek”.

„Azt érzem, nem tisztelik a munkámat”

„Nemcsak a látvány miatt utálom, ha valaki rágja a körmét, hanem azért is, mert manikűrösként kifejezetten sok munkát ad a felvált köröm helyreállítása, nem beszélve arról, hogy a lerágott köröm a baktériumok melegágya” – panaszkodik Noémi, akit akkor is kiráz a hideg, ha a vendége türelmetlen, és nem várja meg, míg szakemberhez kerül, hanem már otthon elkezdi letépni a műkörmöt vagy a géllakkot. 

A manikűrös nem javasolja, hogy otthon szedjük le a műkörmünket vagy a géllakkot
A manikűrös nem javasolja, hogy otthon szedjük le a műkörmünket vagy a géllakkotPer Winbladh / Getty Images Hungary

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a rongálások kifejezettem sértik a körmöket, amik elvékonyodhatnak.

De a legjobban az bosszant, amikor mindezt nekem róják fel hibaként, és azt állítják, hogy én végeztem rossz munkát, azért »esett le« a manikűrözött körmük.

Holott szakemberként jól látom, hogy az a bizonyos műköröm vagy géllakk nem magától pottyant le, hanem letépték, ugyanis ez a beavatkozás felismerhető nyomot hagy a körmön. Ilyenkor azt érzem, nem tisztelik a munkámat.”

Amikor a vendég jobban tudja, mint a szakember

„Én egy nagyon toleráns és türelmes ember vagyok, de attól sikítófrászt kapok, amikor a vendégek gondolnak egyet, és elveszik az eszközeimet, hogy megreszeljék a körmüket, vagy hogy megmutassák, nekem hogyan kellene megreszelnem” – panaszkodik Ildikó, aki megalázónak érzi az ilyenfajta túlbuzgó viselkedést.

Pedikűr előtt is illik lábat mosni

„A lábunk sok esetben nem a legkedveltebb testrészünk, sokan tabuként kezelik. Na de annyira csak nem bánhatunk vele mostohán, hogy egyáltalán nem foglalkozunk vele. Sajnos megesik, hogy valaki úgy jön hozzám pedikűrre, hogy még azzal sem tisztel meg, hogy lábat mos, vagy olyan cipőt húz, ami nem »szagos«” – ecseteli Orsi, aki kifejezetten kellemetlenül érzi magát akkor, amikor egy cipőjétől megszabaduló vendég miatt lábszag lengi be a pedikűrösszalont.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra