Így érheted el, hogy ne kelljen olyan sűrűn mosni a hajad

GettyImages-528760750

Sokan azt gondolják, hogy a hajmosás olyan, mint az egyszeregy. Az internetnek és Hegedűs Zoltán 150 ezer követővel rendelkező TikTok-csatornájának köszönhetően – ahol a mesterfodrász tanítja is követőit – már egyre többen tudják, hogy a tökéletes hajmosás nem a haj, hanem a fejbőr mosását jelenti. A korlátlanul elérhető oktatóvideók ellenére még mindig sok hiányosság és tévhit kering azzal kapcsolatban, hogyan és miként bánjunk helyesen a hajunkkal. Ebben segít most a Dívány olvasóinak hasznos tanácsaival Hegedűs Zoltán mesterfodrász.

Szeresd a hajad! – a sok hasznos tanács mellett az ez egyik legfontosabb tanítása Hegedűs Zoltán mesterfodrásznak, akitől azt is megtanulhatjuk, hogy a tökéletes hajmosáshoz mindössze egy jó termékre és egy jó technikára van szükség. Na és persze érdemes odafigyelni a részletekre is, ha szép és egészséges hajra vágyunk, valamint, ha csökkenteni szeretnénk a heti vagy a mindennapi hajmosási rutinunkat. Nézzük, mit javasol ehhez a mesterfodrász!

Fésülködjünk meg hajmosás előtt

Ha a haj textúrája engedi, érdemes kibontani és átfésülni a hajat mosás előtt, mert a vizes haj sokkal sérülékenyebb, mint a száraz. Így a gubancoktól a haj strapabíróbb állapotában szabadulhatunk meg. Ellenben, ha hajmosás után tesszük ezt meg, sokkal nagyobb stressznek és igénybevételnek tesszük ki a hajunkat, és akár az ép hajszálakban is olyan sérülés keletkezik, amit egészségügyi hajvágással sem lehet helyrehozni. 

A mesterfodrász azt tanácsolja, hogy még szárazon fésüljük ki a hajunkat, mert a vizes haj könnyebben szakad
A mesterfodrász azt tanácsolja, hogy még szárazon fésüljük ki a hajunkat, mert a vizes haj könnyebben szakadmother image / Getty Images Hungary

Balzsamot csak mosás után használjunk

Tévesen terjed az a legenda, miszerint a hajbalzsam és a sampon sorrendjét érdemes felcserélni, mert így jobban ki tudja fejteni a hatását a balzsam. Hegedűs Zoltán mesterfodrász ezt határozottan cáfolja, mondván, a hajmosás célja, hogy leoldjuk a zsírréteget és a szennyeződést a hajról.

Ha először balzsamozunk, akkor lemossuk a hajról azokat a hatóanyagokat, melyeket a balzsammal szeretnénk bevinni.

Ha felcseréljük a sampon-balzsam sorrendet, azzal nem károsítjuk a hajunkat, sokkal inkább pazarláshoz vezet.

Ne spóroljuk meg a kétszeri samponozást

A legtöbb sampont úgy fejlesztették ki, hogy kétszeri mosással fejti ki tökéletesen a hatását, így távolítja el maximálisan a szennyeződést, melynek az első hajmosásnál a 70-80 százalékát mossuk csak le a fejbőrről. Ezt követően már úgy tűnhet, hogy teljesen tiszta a hajunk, de a teljes tisztaságot csak kétszeri hajmosással lehet elérni. Ezzel a helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjük.

A helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjük
A helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjükPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Nem mindegy, hol samponozzuk be a hajunkat

Nem csupán a kétszeri samponozás, hanem a sampon helyes használata is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél ritkábban kelljen hajat mosnunk. Hegedűs Zoltán mesterfodrász szerint akkor használjuk jól a sampont, ha nem a hajunkra, hanem a tenyerünkbe teszünk belőle egy-két vagy hárompumpálásnyit, amit oldalt a halántékra és a tarkóra visszük föl. Azért ide, mert itt a legszennyezettebb a fejbőr, itt zsírosodik a legjobban.

A haj többi részét, beleértve a hosszát és a fejtetőt is, elegendő azzal a felhabosított mennyiséggel megmosni, amit eljuttatunk a tarkótól és a fül mögül.

Ezzel a helyes technikával már legalább egy nappal ki tudjuk tolni a hajmosás gyakoriságát.

Fontos továbbá, hogy a hajmosáshoz sem a túl hideg, sem a túl meleg víz nem javasolt, a langyos, kézmeleg víz a megfelelő. Ha professzionális minőségű sampont használunk, akkor a töménységük miatt egy kicsivel több vízre lesz szükségünk, mint a hagyományos, drogériákban kapható termékek esetében.

Ne dörzsöljük a fejbőrt, főleg ne körömmel 

A samponozáson túl a helyes hajmosási technikához az ujjbeggyel való mosás is hozzátartozik. Ebből szigorúan ki kell hagyni a körmöket, mert hámsérülést okozhatnak, ami további problémákhoz vezethet. 

Csak az ujjunk hegyével, és ne a körmünket használva mossunk hajat
Csak az ujjunk hegyével, és ne a körmünket használva mossunk hajatgilaxia / Getty Images Hungary

Dörzsölésnél is koncentráljuk a tarkóra és a fül mögötti területekre, de körkörös mozdulatokkal fedjük le az egész fej területét, és csak addig masszírozzuk, dörzsöljük a fejbőrt, amíg az kellemes. Ezzel fokozhatjuk a fejbőr vérkeringését, ezáltal a hajhagymák egészségét és a hajszálak épségét is tudjuk optimalizálni.

Ne hagyjuk a sampont a hajunkon

Sem az első, sem a második mosásnál nem szükséges és nem is szabad a hajon hagyni a sampont. Kivételek ezalól a gyógyhatású samponok, melyek esetében fontos, hogy a hatóanyagok elvégezhessék a feladatukat.

Egyéb esetben azért nem szabad a sampont a hajunkon hagyni, mert a tisztító tenzitek által feloldott szennyeződések könnyen visszakerülhetnek a fejbőrre és a haj felületére, miután a hab összeesik.

Nagyon fontos, hogy a hajmosás befejezése, vagyis a habosítás után azonnal öblítsük le a hajunkat, mert így a szennyeződést a habbal együtt eltávolítjuk.

Balzsamozás előtt töröljük meg a hajat

Fontos, hogy mosás után a törülközőszáraz hajra kerüljön a balzsam. A vizes hajról ugyanis lecsúszik a hajápoló, ami így nem tud hatékonyan felszívódni.

A vizes hajról könnyebben lecsúszik a balzsam
A vizes hajról könnyebben lecsúszik a balzsamBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A mesterfodrász elmondta: miután a hajbalzsamok expressz hatásúak, ezt sem szükséges hosszabb ideig a hajunkon hagyni; de jó tudni, hogy a professzionális termékek intenzitását fokozhatjuk azzal, hogy néhány percig a hajunkon hagyjuk a balzsamot. Továbbá hetente egyszer ajánlatos pakolókrémként is használni. Ilyenkor jól tesszük, ha egy törülközővel be is dunsztoljuk a hajunkat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra