Így érheted el, hogy ne kelljen olyan sűrűn mosni a hajad

GettyImages-528760750

Sokan azt gondolják, hogy a hajmosás olyan, mint az egyszeregy. Az internetnek és Hegedűs Zoltán 150 ezer követővel rendelkező TikTok-csatornájának köszönhetően – ahol a mesterfodrász tanítja is követőit – már egyre többen tudják, hogy a tökéletes hajmosás nem a haj, hanem a fejbőr mosását jelenti. A korlátlanul elérhető oktatóvideók ellenére még mindig sok hiányosság és tévhit kering azzal kapcsolatban, hogyan és miként bánjunk helyesen a hajunkkal. Ebben segít most a Dívány olvasóinak hasznos tanácsaival Hegedűs Zoltán mesterfodrász.

Szeresd a hajad! – a sok hasznos tanács mellett az ez egyik legfontosabb tanítása Hegedűs Zoltán mesterfodrásznak, akitől azt is megtanulhatjuk, hogy a tökéletes hajmosáshoz mindössze egy jó termékre és egy jó technikára van szükség. Na és persze érdemes odafigyelni a részletekre is, ha szép és egészséges hajra vágyunk, valamint, ha csökkenteni szeretnénk a heti vagy a mindennapi hajmosási rutinunkat. Nézzük, mit javasol ehhez a mesterfodrász!

Fésülködjünk meg hajmosás előtt

Ha a haj textúrája engedi, érdemes kibontani és átfésülni a hajat mosás előtt, mert a vizes haj sokkal sérülékenyebb, mint a száraz. Így a gubancoktól a haj strapabíróbb állapotában szabadulhatunk meg. Ellenben, ha hajmosás után tesszük ezt meg, sokkal nagyobb stressznek és igénybevételnek tesszük ki a hajunkat, és akár az ép hajszálakban is olyan sérülés keletkezik, amit egészségügyi hajvágással sem lehet helyrehozni. 

A mesterfodrász azt tanácsolja, hogy még szárazon fésüljük ki a hajunkat, mert a vizes haj könnyebben szakad
A mesterfodrász azt tanácsolja, hogy még szárazon fésüljük ki a hajunkat, mert a vizes haj könnyebben szakadmother image / Getty Images Hungary

Balzsamot csak mosás után használjunk

Tévesen terjed az a legenda, miszerint a hajbalzsam és a sampon sorrendjét érdemes felcserélni, mert így jobban ki tudja fejteni a hatását a balzsam. Hegedűs Zoltán mesterfodrász ezt határozottan cáfolja, mondván, a hajmosás célja, hogy leoldjuk a zsírréteget és a szennyeződést a hajról.

Ha először balzsamozunk, akkor lemossuk a hajról azokat a hatóanyagokat, melyeket a balzsammal szeretnénk bevinni.

Ha felcseréljük a sampon-balzsam sorrendet, azzal nem károsítjuk a hajunkat, sokkal inkább pazarláshoz vezet.

Ne spóroljuk meg a kétszeri samponozást

A legtöbb sampont úgy fejlesztették ki, hogy kétszeri mosással fejti ki tökéletesen a hatását, így távolítja el maximálisan a szennyeződést, melynek az első hajmosásnál a 70-80 százalékát mossuk csak le a fejbőrről. Ezt követően már úgy tűnhet, hogy teljesen tiszta a hajunk, de a teljes tisztaságot csak kétszeri hajmosással lehet elérni. Ezzel a helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjük.

A helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjük
A helyes technikával akár a hajmosások gyakoriságát is csökkenthetjükPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Nem mindegy, hol samponozzuk be a hajunkat

Nem csupán a kétszeri samponozás, hanem a sampon helyes használata is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél ritkábban kelljen hajat mosnunk. Hegedűs Zoltán mesterfodrász szerint akkor használjuk jól a sampont, ha nem a hajunkra, hanem a tenyerünkbe teszünk belőle egy-két vagy hárompumpálásnyit, amit oldalt a halántékra és a tarkóra visszük föl. Azért ide, mert itt a legszennyezettebb a fejbőr, itt zsírosodik a legjobban.

A haj többi részét, beleértve a hosszát és a fejtetőt is, elegendő azzal a felhabosított mennyiséggel megmosni, amit eljuttatunk a tarkótól és a fül mögül.

Ezzel a helyes technikával már legalább egy nappal ki tudjuk tolni a hajmosás gyakoriságát.

Fontos továbbá, hogy a hajmosáshoz sem a túl hideg, sem a túl meleg víz nem javasolt, a langyos, kézmeleg víz a megfelelő. Ha professzionális minőségű sampont használunk, akkor a töménységük miatt egy kicsivel több vízre lesz szükségünk, mint a hagyományos, drogériákban kapható termékek esetében.

Ne dörzsöljük a fejbőrt, főleg ne körömmel 

A samponozáson túl a helyes hajmosási technikához az ujjbeggyel való mosás is hozzátartozik. Ebből szigorúan ki kell hagyni a körmöket, mert hámsérülést okozhatnak, ami további problémákhoz vezethet. 

Csak az ujjunk hegyével, és ne a körmünket használva mossunk hajat
Csak az ujjunk hegyével, és ne a körmünket használva mossunk hajatgilaxia / Getty Images Hungary

Dörzsölésnél is koncentráljuk a tarkóra és a fül mögötti területekre, de körkörös mozdulatokkal fedjük le az egész fej területét, és csak addig masszírozzuk, dörzsöljük a fejbőrt, amíg az kellemes. Ezzel fokozhatjuk a fejbőr vérkeringését, ezáltal a hajhagymák egészségét és a hajszálak épségét is tudjuk optimalizálni.

Ne hagyjuk a sampont a hajunkon

Sem az első, sem a második mosásnál nem szükséges és nem is szabad a hajon hagyni a sampont. Kivételek ezalól a gyógyhatású samponok, melyek esetében fontos, hogy a hatóanyagok elvégezhessék a feladatukat.

Egyéb esetben azért nem szabad a sampont a hajunkon hagyni, mert a tisztító tenzitek által feloldott szennyeződések könnyen visszakerülhetnek a fejbőrre és a haj felületére, miután a hab összeesik.

Nagyon fontos, hogy a hajmosás befejezése, vagyis a habosítás után azonnal öblítsük le a hajunkat, mert így a szennyeződést a habbal együtt eltávolítjuk.

Balzsamozás előtt töröljük meg a hajat

Fontos, hogy mosás után a törülközőszáraz hajra kerüljön a balzsam. A vizes hajról ugyanis lecsúszik a hajápoló, ami így nem tud hatékonyan felszívódni.

A vizes hajról könnyebben lecsúszik a balzsam
A vizes hajról könnyebben lecsúszik a balzsamBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A mesterfodrász elmondta: miután a hajbalzsamok expressz hatásúak, ezt sem szükséges hosszabb ideig a hajunkon hagyni; de jó tudni, hogy a professzionális termékek intenzitását fokozhatjuk azzal, hogy néhány percig a hajunkon hagyjuk a balzsamot. Továbbá hetente egyszer ajánlatos pakolókrémként is használni. Ilyenkor jól tesszük, ha egy törülközővel be is dunsztoljuk a hajunkat. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra