Évente egymillió magzat haláláért felel ez a városokban ismerős jelenség

GettyImages-1355832785
Olvasási idő kb. 2 perc

A fosszilis tüzelőanyagok használatából fakadó levegőszennyezés évi közel egymillió halvaszületést eredményez egy friss kutatás szerint.

Ázsia, Afrika és Latin-Amerika 137 országában vizsgálódtak a kutatók: a világ halvaszületéseinek 98 százaléka ezeken a területeken következik be. A legnagyobb bűnös a szálló por, azon belül is a 2,5 mikronnál kisebb részecskék. 

A szennyezett levegő egészségre gyakorolt negatív hatása már eddig is ismert volt terhességben is, de ez a kutatás az első, amely számszerűsíti, hány halvaszületésért felelhet a levegőszennyezés. AZ UNICEF elhanyagolt tragédiaként utalt 2020-ban a világon még mindig nagy számban előforduló halvaszületésekre – írja a The Guardian. 

A levegőszennyezés káros hatásainak sorában ez is egy
A levegőszennyezés káros hatásainak sorában ez is egyDanny Hu / Getty Images Hungary

A kutatás azt nem tudta megállapítani, pontosan milyen úton vezethet a levegőszennyezés halvaszületéshez, de tény, hogy 

már 2018-ban találtak légszennyező részecskéket terhes nők méhlepényében, októberben pedig magzatok tüdő- és agyszövetében is ilyen részecskékre bukkantak.

Azt valószínűsítik, hogy méhlepényen átjutó szennyező részecskék okoznak visszafordíthatatlan károsodást a magzatban. A szennyezett levegőt most már szoros összefüggésbe lehet hozni a vetélések, koraszülések, túl kis súlyú újszülöttek világrahozatala és agyi fejlődési rendellenességek mellett a halvaszületés emelkedett rizikójával is.

A kutatásban 1998–2016 közti halvaszületési és légszennyezettségi adatokat vizsgáltak, ezek segítségével készítették a becslést, figyelembe véve, hogy a légszennyezés nagyobb hatást gyakorolhat azokra, akik idősebben lesznek állapotosok. A kutatók azt is megemlítették, hogy a halvaszületések csökkenő száma általában összeköthető a levegő tisztaságának javulásával. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek