A magyar családok asztaláról a téli időszakban nem hiányozhat a kocsonya. Vannak, akiknek nem a legnagyobb kedvence, főleg rezgő, aszpikos állaga miatt, ám talán szívesebben eszed majd, ha tudod, hogy a mostanában szupersztárként szereplő kollagén van benne nagy mennyiségben, amely sokoldalúan támogatja a szervezeted.
Évszázadok óta igazi gyógyír
A zselatintartalmú készítmények pozitív hatását régóta használja a népi gyógyászat, már a 12. században leírták, hogy a bőrből és porcokból készült főzet alkalmas lehet az ízületi betegségek tüneteinek enyhítésére. A kocsonya is zselatin és ily módon a kollagén gazdag forrása. A kollagénrostok részt vesznek az inak, a csontok, a bőr és az ízületek újjáépítésében, a hajra és a bőrre is remek hatással vannak.
A szépségiparban leginkább a narancsbőr és a ráncok kezelésében, a bőr regenerálásában alkalmazzák, de jó néhány sampon, hajbalzsam is kapható, amelyeket kollagénnel dúsítanak.
Szakemberek azonban úgy gondolják, hogy mégiscsak az a legjobb, ha belsőleg visszük be, és erre kiváló és természetes módszer a kocsonya fogyasztása. Fontos azonban tudni, hogy önmagában csak a zselatint – porcogók, bőrkék nélkül – nem érdemes fogyasztani, hiszen az értékes tápanyagok és aminosavak ezáltal nem jutnak be a szervezetbe.
A kollagén hatása C-vitaminnal jelentkezik
De mi is a kollagén? A legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, amely az inak, a szalagok, a bőr és az izmok fő összetevője. 28-féle van belőle, éppen ezért – ha nem kocsonya, hanem kollagénkészítmény formájában veszed magadhoz – mindenképpen nézd meg, hogy az adott por, ital vagy tabletta hány típust tartalmaz.
Kollagénben gazdag az állatok kötőszövete is, emiatt a csirkebőr, a sertésbőr, a marhahús és a hal is kollagénforrás.
Fontos azonban tudnod, hogy önmagában nincs értelme szedni, ugyanis csak akkor fejti ki a hatását, ha C-vitamint is adagolsz hozzá, vagy olyan ételeket fogyasztasz, amelyek gazdagok C-vitaminban, például citrusféléket, brokkolit vagy kaliforniai paprikát.
Megelőzhető a nagyobb baj
Ha kollagént viszel be a szervezetedbe, azzal sokrétűen támogathatod az egészséged és a szépséged. Az életkor előrehaladtával a bőr kevesebb kollagént termel, emiatt szárazabb lehet, és megjelennek a ráncok. Ha azonban rendszeresen fogyasztasz kollagéntartalmú ételeket vagy étrend-kiegészítőket, ezek segíthetnek lassítani a bőr öregedését; visszaállítják rugalmasságát és hidratáltabbá teszik. Tizenegy tanulmányt összevetve, amely a nők bőrének szépsége és a kollagénfogyasztás között keresett kapcsolatot, arra az eredményre jutottak, hogy napi 3-10 gramm kollagén bevitele 69 nap, azaz kicsivel több mint három hónap alatt a bőr rugalmasságának és hidratáltságának jelentős javulását eredményezte. A kollagén bevitele arra is serkenti a szervezetet, hogy a saját kollagéntermelést fokozza, illetve olyan más fehérjék termelését is elősegítik – mint például az elasztin –, amelyek szintén a bőr szépségéért és egészségéért felelnek. Emellett a kollagén enyhítheti az ízületi fájdalmakat, mivel segít a porcok épségét fenntartani.
A porc azért különlegesen veszélyes terület, mert – mivel nincsenek benne sem erek, sem idegvégződések – amikor fellép a kollagénhiány, nem érzékeljük, csak már súlyos esetben és erős fájdalommal jelentkezik a probléma.
Készültek azonban olyan tanulmányok, amelyek szerint a kollagéntartalmú készítmények csökkenthetik a porckopás okozta fájdalmakat, mivel a kollagén felhalmozódhat a porcokban és kollagéntermelésre ösztökélheti a szöveteket. Ugyanígy megfelelő mennyiségű kollagén fogyasztásával megelőzhetjük, hogy az életkor előrehaladtával csökkenjen a csonttömeg, azaz nem lép fel csontritkulás, ami leginkább a változókor után érintheti a hölgyeket. Szintén jó hatással van az izomtömegre és a szív egészségére is, mivel az artériákat rugalmasan tartja, így megelőzhető az érelmeszesedés és az ennek kapcsán kialakuló szívroham vagy szélütés. Bár egyelőre tudományos kutatásokban nem vizsgálták, de a kollagén a haj és a köröm egészségét és erejét is támogathatja, javíthatja a hangulatot és a fogyást is elősegítheti, mivel gyorsabb anyagcserét eredményezhet.
Mivel a kollagéntabletták és -porok gyakran tartalmazhatnak olyan hozzávalókat, mint a kagyló, a tojás vagy a hal, fontos, hogy akik erre allergiásak, alaposan böngésszék át az összetevők listáját.
A kollagén nem egyik pillanatról a másikra fejti ki áldásos hatását. Szakemberek azt javasolják, hogy legalább 8 hétig használjuk a készítményeket – vagy együnk kollagéntartalmú ételeket –, más tanulmányok szerint a csontokkal kapcsolatban 12 hónap után jelentkeznek a pozitív változások.
Ha kíváncsi vagy, mi történik, ha egy hétig kollagénnel iszod a kávédat, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés