Ennyi mindenre használható a kóla: meg fog lepni a lista

GettyImages-987403284

Ha hiszed, ha nem, a kóla lehet hasznos: mutatjuk, hogyan!

A cukrot vagy édesítőszert és koffeint is tartalmazó szénsavas üdítőt nem a legegészségesebb szomjoltók közt tartjuk számon, bár aki a mértéket ismeri, azzal nem tesz magának rosszat, ha alkalmanként felhajt belőle egy-egy pohárral. A fogorvosoknak sem kedvence ez az ital: hogy lehet mégis hasznos a kóla?

Így lesz a kóla igazán hasznos

A trükk mindössze abban rejlik, hogy ne idd meg, hanem használd egészen más célokra! Biztosan hallottál már olyasmit, hogy valaki tisztítószerként vagy másfajta, de háztartási célra használja fel az üdítőt. Nos, ezeknek a módszereknek egy része valóban működik, nem városi legenda, hogy így is hasznosíthatod a kólát!

Lássuk, mi mindenre jó a jellegzetes színű, illatú és ízű üdítő, hanem a poharadba töltöd!

Ilyen mennyiséget azért nem kell felhalmoznod
Ilyen mennyiséget azért nem kell felhalmoznodPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Takaríthatsz vele

Az csak egy dolog, hogy a serpenyőbe égett ételmaradékot eltávolíthatod némi kólával! Ehhez önts bele egy doboznyit, majd melegítsd fel benne, szépen felhozza majd a leégett szennyeződéseket. Be is áztathatod kólába a túlzottan piszkos edényeidet, ha a sikálást meg akarod úszni. Szőnyegekből a tollfoltot is kiszedi némi kóla – vigyázz, a világosakat elszínezheti ugyanakkor.

Az autódról is letakaríthatod vele a rozsdát: alufóliát gyűrj össze, mártsd kólába, és ezzel dörzsöld a rozsdás részeket.

A szélvédőn is lehet haszna: ha télen lefagyott, öntsd rá a habzó folyadékot, ami a jeget egy percen belül jégkásává oldja, így könnyen le tudod szedni. Az üvegen szétkenődött bogarak hagyta kosszal is elbánik, ha nincs időd kaparászni.

Mosásnál is hasznos

Ha rozsda- vagy olajfoltokkal kell megbirkóznod, de elfogyott a folteltávolító, akkor is igénybe veheted a kóla erejét! Világosabb ruhákon érdemesebb inkább a jó öreg mosószappannal vagy folteltávolítóval próbálkozni, de sötétebb anyagokon a zsíros eredetű foltokkal megbirkózik a kóla – akárcsak a betonfelületeken.

A kertedben is haszna lesz

Ha küzdesz a csigák támadásával, meghívhatod őket egy meglehetősen halálos vendégségbe: tölts kólát egy pohárba, és helyezd el azt a kertben!

A csigák megközelítik és belekortyolnak, savassága azonban végez velük.

Mindezen túl komposztodnak is extra lendületet ad, ha kólát öntesz bele, illetve egyes növények – köztük az azálea és a gardénia – megkaphatja a neki szükséges tápanyagokat, ha egy kis kólát löttyintesz rá.

A kóla igen hasznos lehet, ha nem a poharadba töltöd
A kóla igen hasznos lehet, ha nem a poharadba töltödJonathan Knowles / Getty Images Hungary

Az autód körül van még sokféle haszna

Ki kellene lazítani egy csavart, de nem megy? Önts rá kólát, hagyd úgy egy órácskán át, aztán próbálkozz újra! A rozsdát oldja a kóla, így megoldhatja a problémát. A motor tisztításához is használhatod. Ha már tisztítás: amennyiben régi pénzérméket szeretnél fényesíteni, szintén nyúlhatsz is a kólásüveg után, és még a járólapok és csempék közti fugáknak is új életet adhatsz kólával, de akár a WC-det is tisztíthatod vele. Egyszerűen öntsd bele, nem kell sikálni sem, csak hagyd hatni kis ideig az üdítőt.

A hajadnak is jót tesz

Ha festett hajad színe elkezdett fakulni, semmi pánik: moss hajat kólával! 

Öntsd a hajadra, hagyd rajta pár percet, aztán persze tisztítsd meg úgy, ahogy szoktad: új életre fog kelni.

A hajadba ragadt rágó kiszabadításában is segíthet a kóla, ha ráöntöd arra, mivel feloldja a gumit.

A konyhában is van helye

Ha nem a poharadba öntöd, hanem szósszal kevered el, esetleg hús puhítására használod, meg fog lepni a végeredmény, melyet elérhetsz vele: csak egy kicsit kell másképp gondolnod rá, mint ahogyan eddig tetted.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra