Mielőtt elmagyarázzuk, miért nem biztos, hogy jó ötlet egy poratka-allergiásnak rákféléket enni, fontos tisztáznunk, mi is az a keresztallergia.
Hasonló anyagok: a keresztallergia oka
A hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Bizonyos anyagok ugyanis annyira hasonlóak, hogy a szervezetünk nem tud különbséget tenni közöttük, összekeveri ezeket, így már nemcsak az allergiánkat okozó anyagra, hanem az ahhoz nagyon hasonlóra is reagál.

A gondot okozó fehérje
Keresztallergiáról a leggyakrabban a görögdinnye és a parlagfű kettősével kapcsolatban hallunk, de megannyi ilyen „páros” okozhat kellemetlenségeket. Dr. Moric Krisztina, a Budai Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa és fül-orr-gégésze szerint a poratka-allergiásoknál például az önmagában is elég erős allergénnek számító rákfélék.
A poratkában ugyanaz a tropomyosin nevű fehérje, az úgynevezett Der p10 komponens található, ami a rákfélék izmaiban is. Ha ez egy poratka-allergiás szervezetében emelkedett szintet mutat, akkor rákfélék fogyasztásakor allergiás tünetek jelentkezhetnek.
Jellemző keresztallergiák
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
- Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
- Földimogyoró: dió.
- Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
- Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi.
- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
Ha a vastag betűvel kiemeltekre allergiás vagy, az utánuk következőkkel is vigyáznod kell.
Súlyos, akár életveszélyes állapot
A keresztallergia tünetei meglehetősen széles skálán mozoghatnak: a száj és a nyelv enyhe bizsergésétől, a garatviszketésen, az ajkak és az arc enyhe ödémáján, a köhögésen, valamint a kiütéseken át egészen az életveszélyes anafilaxiáig – amely azonnali orvosi beavatkozás nélkül akár halálhoz is vezethet – bármilyen intenzitással jelentkezhetnek.
Ezért ha a vizsgálat emelkedett Der p10-szintet igazol, a szakemberek azt tanácsolják, inkább kerüljük a rákfélék fogyasztását. Magas Der p10 esetén bizonyos esetekben egyébként az orvos még anafilaxia esetén használandó, adrenalint tartalmazó autoinjektort is felír, amelyet a combizomba szúrva elkerülhető az életveszélyes állapot akkor, ha a beteg valami folytán mégis rákot evett: ez az eszköz életmentő lehet..
Nagyon fontos, hogy az allergiáról a beteg környezete is tudjon, ez egy esetleges anafilaxia során megkönnyíti a segítségnyújtást.

Liszt is fertőződhet
Az, hogy egy poratka-allergiás beteg biztonsággal fogyaszthat-e rákféléket, ma már egyetlen vérvételből kideríthető. A molekuláris diagnosztikával azonban nemcsak a Der p10, hanem a poratka allergén más komponensei is kimutathatók.
Például a Der p 2, Der f 2 is, amelynek pozitivitása azt jelzi, hogy a beteg az atkával fertőzött lisztből készült ételek fogyasztásakor is tapasztalhat ételallergiához hasonló tüneteket.
Miután jól látszik, hogy az otthonunk leggyakoribb allergénje igencsak sok galibát okozhat, a szakember mindenképpen azt tanácsolja, hogy poratka-allergia esetén ajánlott mihamarabb kivizsgáltatni magunkat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés