Gyűlöljük, pedig Coco Chanel divatot teremtett vele: a matrózblúz története

fortepan 29924

A tanévnyitóra sok diák szekrényéből ismét előkerült a matrózblúz, hogy ünneplőbe öltözhessenek. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ez a matrózblúz már nem az a matrózblúz, amivel a világháború idején Coco Chanel divatot teremtett.

Az iskolai egyenruhák megszületését nem a divat diktálta. Van azonban egy ruhadarab, melynek mégis köze van a divat történetéhez, ez pedig a matrózblúz. Bár hazánkban a szakképző iskolák kivételével nem jellemző, hogy a tanulók egyenruhát viselnének, intézménytípustól függetlenül igen gyakori, hogy iskolai ünnepek alkalmával a lányok matrózblúzba öltöznek. De vajon miért?

Viktória királynőtől származott az ötlet

A matrózblúz története a 19. századig vezethető vissza. A legenda szerint a tengerész-egyenruhához kapcsolódó divatőrület Viktória királynőtől ered, aki 1846-ban gyermekmatróz-egyenruhát rendelt négyéves fia, Albert Edward walesi hercegnek. A Royal Yacht fedélzetén tett utazása során ezt írta a királynő: „Amikor megjelent, a tisztek és tengerészek, akik mind a fedélzeten gyűltek össze, hogy láthassák őt, ujjongtak, és úgy tűnt, elragadtatta őket.”

Albert Edward walesi herceg hozta divatba a matrózblúzt
Albert Edward walesi herceg hozta divatba a matrózblúztCampwillowlake / Getty Images Hungary

A fogadtatás egyáltalán nem volt véletlen, ugyanis a herceg ruhája tökéletes mása volt a korszak haditengerészetének. Az egyenruhába öltözött kisfiút Franz Winterhalter vezető portréfestő is megörökítette, ami gyorsan divatba hozta a matrózblúzt, és nemcsak a gyerekek, hanem a magas rangú nők ruhatárában is helyet kapott a brit tengerész-egyenruha, ami a mai iskolai matrózblúz megszületését inspirálta. 

A franciák viseletén több csík van

A matrózegyenruha körül kialakult divatőrület aztán gyorsan fokozódott, és főként a csíkozással próbálták egymást túllicitálni és megkülönböztetni az egyes nemzetek haditengerészetei. A francia haditengerészet például 1858-ban egyenruhaként bevezette az úgynevezett breton inget, melynek 21 csíkja feltételezhetően Napóleon britek elleni győzelmére utalt. Coco Chanel 1917-ben nagy feltűnést keltett azzal, hogy a breton felsőt divatba hozta, és nem sokkal ezután olyan hírességek is viselték, mint James Dean, Audrey Hepburn vagy Brigitte Bardot.

A 20. század elején a francia Riviérán teremtett először divatot csíkos felsőivel Coco Chanel
A 20. század elején a francia Riviérán teremtett először divatot csíkos felsőivel Coco ChanelBettmann / Getty Images Hungary

Coco Chanel tehát jelentős szerepet játszott a tengerészstílus meggyökeresedésében. Olyannyira, hogy az eredetileg a praktikum jegyében megszületett csíkos ruhadarab végül sokak szemében a könnyed luxussal vált egyenértékűvé. Az 1920-as évek végére a tengerészruhákra jellemző színek állandó szereplői lettek a női gardróboknak: a sötétkék, a piros és a fehér fontos kelléke lett a korabeli dizájnnak.
Coco Chanel mellett egy másik híres tervezőt, Elsa Schiaparellit is egy kötött pulóveren alkalmazott tengerészstílus állította rivaldafénybe.

Hollywood is tengerész-egyenruhába öltözött

A harmincas évek sztárjai, Ginger Rogers és Betty Grable sikerfilmjei, mint a Kövesd a flottát és az Adj egy tengerészt szereplőinek viselete is inspirálhatta a nőket, hogy beépítsék a tengerészstílust a ruhatárukba, különösen strandöltözékükbe, majd az idő múlásával egy emelkedettebb, mindennapi alapdarabbá vált.

A tengerészdivat az 50-es években tovább fokozódott, és a tervezők a tengerészöltözetet ötvözték az ötvenes évek klasszikus sziluettjeivel. A matrózblúz mellett megjelent a matrózruha, a test vonalát követő mídereket hagyományos tengerészgallérral látták el, egyre több ruhadarabon megjelent a dekoltázst kiemelő masni vagy nyakkendő.

Az 1930-as években Budapesten már nem csak az iskolások viseltek matrózblúzt Fortepan / Lakatos Mária
Az 1930-as években Budapesten már nem csak az iskolások viseltek matrózblúzt Fortepan / Lakatos Mária

De a tenger és a tengerészet nem csupán a mindennapi viseletet megálmodó tervezőket ihlette meg, a csúcskategóriás divattervezők is letették névjegyüket ebben a kategóriában. Yves Saint-Laurent az 1960-as években a korábban csak tengerészek által viselt munkaruházatot haute couture-ré, vagyis magas színvonalú ruhává emelte. Vivienne Westwood pedig 1981-es kollekciójában ötvözte a punkesztétikát a tengeri témákkal. Azóta pedig számos tervező merített ihletet a tengerészstílusból, John Gallianótól, Alexander McQueenen át egészen Jean-Paul Gaultier-ig.

Amerika, sőt Hollywood divatjára is óriási hatással volt a ma már iskolai viseletnek számító tengerészstílusból származó matrózblúz
Amerika, sőt Hollywood divatjára is óriási hatással volt a ma már iskolai viseletnek számító tengerészstílusból származó matrózblúzHulton Deutsch / Getty Images Hungary

Amerikából jöhetett az iskolai divat

Annak nehéz nyomát találni, hogyan lett ünnepi, iskolai viselet a brit tengeri flotta egyenruhájának hagyományait őrző matrózblúz Magyarországon. Bár az Amerikai Egyesült Államokban a 20. század elején a tengerészviselet igen népszerű volt a fiatalok körében, így a gyártó, Peter Thomson kezdeményezésére a matrózblúz számos iskolában kötelező egyenruhává vált. A matrózstílus azonban a 20. század közepére kiment az amerikai divatból. Talán ebből az amerikai hagyományból eredeztethető, hogy nálunk még mindig matrózblúzt viselnek a lányok a gimnáziumi és a középiskolai ünnepségeken.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra