A ráknál is jobban ronthatja az életminőséget egy egészen új betegség

GettyImages-1252672964

Egyes hosszú Coviddal együtt élő emberek a legelőrehaladottabb tüdőráknál is alacsonyabb életminőséget tapasztalnak a ma még rejtélyes állapot miatt.

A University College of London és a University of Exeter közös kutatásában úgy találták, a fáradtság az, ami a leginkább rányomja bélyegét a hosszú covidos betegek mindennapjaira: a súlyos vesebetegek vagy daganatos betegségük miatt vérszegények tapasztalják ugyanazt, amit az ebben az állapotban érintettek.

Az áttétes tüdőrákban szenvedőknél is alacsonyabb életminőség-pontszámokat adtak maguknak azok, akik koronavírus átvészelése után is tapasztalják ezeket az elhúzódó tüneteket. Mindennapi tevékenységükre annyira nyomja rá bélyegét a betegség, mint a Parkinson-kórban szenvedőkére.

A hosszú Covidra nincs még hatékony kezelés
A hosszú Covidra nincs még hatékony kezelésGrace Cary / Getty Images Hungary

A probléma sokakat érinthet, mivel a korábbi adatok alapján a koronavíruson átesettek mintegy 17 százalékánál alakul ki hosszú Covid,

A kutatásba bevont 3750 ember 90 százaléka 18–65 év közti volt, azaz még abban az életkorban volt, amikor dolgoznia kell – 51 százalékuk legalább egy munkanapot kihagyott az előző hónapban állapota miatt, 20 százalék pedig egyáltalán nem is tud dolgozni. 

A hosszú Covidot láthatatlan betegségnek is nevezik. A kutatók még mindig nem biztosak abban, mi alakíthatja ki az eredeti fertőzés után legalább 12 héttel is tapasztalt tüneteket, a kezelési lehetőségek is limitáltak. Mivel a jelenség tömegeket érint, folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy jobban érthessék és kezelhessék a tömegeket érintő betegséget.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra