A biszfenoloknak való kitettség súlyos veszélyeket rejt magában. Egy 2020-as kutatás egyenesen azt mutatta, hogy azok az emberek, akiknek a vizeletében magasabb volt a BPA szintje, egy 10 éves időszakon belül 49 százalékkal nagyobb valószínűséggel vesztették életüket.
A biszfenolok fő kockázata, hogy már egészen alacsony koncentrációban károsítják a hormonrendszert, ami különösen terhes nők, magzatok és csecsemők számára jelent veszélyt.
De mi ez az anyag, és hogyan kerül a szervezetünkbe? Máris megtudhatod.
A műanyag termékek tele vannak biszfenolokkal
A biszfenolok csoportjába tartozó vegyi anyagokat többek között polikarbonát műanyagok és gyanták előállításához használják fel. Ezek közül a legelterjedtebb és leggyakrabban használt változat a biszfenol-A, vagyis a BPA.
Simon Gergely vegyianyag szakértő a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán hívta fel a figyelmet, hogy a biszfenolok felhasználása az élelmiszer-csomagolásokban különösen aggályos, mégis megtalálhatók a vizes palackokban, ételtároló dobozokban, fém konzervdobozokban, alumínium kulacsokban, üdítős- és sörös dobozokban, a palackok tetejének bevonatában és számos más műanyag tárgyban. Ami a legriasztóbb, hogy
ott vannak a gyermekeknek szánt szemüvegekben, fogzási játékokban, gyerekjátékokban és ruhákban is.
A Dán Fogyasztói Tanács THINK Chemicals nevű szervezetének legújabb tanulmánya egyenesen úgy találta, hogy a biszfenolok a gyermektermékek 60 százalékában vannak jelen. Sőt, gyakran két vagy több biszfenolt tartalmaznak – néhány termék esetében igen magas koncentrációban.
Károsítják a hormonokat
Az elsősorban ételekkel és italokkal bevitt biszfenolok hormonkárosító hatásának számos egészségügyi következménye lehet. Összefüggésbe hozták a magzati rendellenességekkel, az alacsony születési súllyal, valamint a gyermekek agyi és viselkedési rendellenességeivel.
A BPA a felnőtteknél megnövelheti a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, a merevedési zavarok és az elhízás kockázatát, miközben beavatkozik az immunrendszer működésébe.
Kutatások szerint nem különbek a BPA helyettesítésére szolgáló anyagok sem: a BpS-ről és a BpF-ről egyaránt bebizonyosodott, hogy károsítják a hormonrendszert.
Túl sok biszfenol jut a szervezetünkbe
A kockázatok tükrében 2022-ben több tízezerszeresen kellett csökkenteni a BPA elfogadható napi bevitel értékét az Európai Unióban. Ezután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakemberei összehasonlították az új értéket az emberek becsült BPA-expozíciójával. Az eredmény azt mutatta, hogy az európai lakosok továbbra is több BPA-t fogyasztanak, mint az elfogadható lenne.
Az emberek egészsége minden életkorban veszélyben van az ételekkel és italokkal elfogyasztott BPA miatt – állapították meg.
Közben az ipar is reagált a korlátozásokra, de nem egészen úgy, ahogy az elvárható lett volna: a BPA-t sok esetben más, hasonlóképpen aggodalomra okot adó anyagokkal váltották fel. A bolti számláknál alkalmazott hőpapíroknál például hiába vezettek be tiltást a BPA-ra, ahelyett biszfenol-S került beléjük, ami szintén veszélyes lehet az egészségre.
„A hőpapírok esete valószínűleg nem egyedi, az egyéb biszfenolok, mint a biszfenol-S és biszfenol-F vizeletben kimutatott szintje a megfigyelések szerint növekszik az összes európai régióban” – figyelmeztetett Simon Gergely.
Várat magára a teljes tilalom
A legújabb fejlemény, hogy idén februárban az Európai Bizottság javaslatot tett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban található BPA és más biszfenol vegyületek korlátozására. Ezt egy négyhetes konzultáció követte, melynek során több civil szervezet – köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete – is jelezte, hogy a javaslatban több hiányosság van.
A legnagyobb probléma, hogy a tervezett korlátozás hatálya bár előremutató módon kiterjed más, rákkeltőnek, mutagénnek vagy reprodukciót károsítónak (1A/1B kategória) besorolt biszfenolokra, ám nem terjed ki az összes „egyéb biszfenolokra”, amelyek szintén kockázatosak lehetnek az emberi egészségre, emellett a szabályozás nem terjed ki az összes élelmiszerekkel érintkező anyagra. Ráadásul igen hosszú átmeneti időt ad a cégeknek a tilalom végrehajtására.
Ennek ellenére továbbra sem látni, hogy az egészségkárosító biszfenolok és más hasonlóan kockázatos anyagok mikor lesznek uniós szinten korlátozva.
Így védheted meg az egészséged
A legtöbb, amit tehetsz, hogy próbálod minél jobban elkerülni a biszfenolokat a mindennapokban. A szakember a következő javaslatokat fogalmazta meg:
- Kerüld az előre csomagolt élelmiszereket, a konzervek helyett például friss, esetleg fagyasztott termékeket válassz.
- Keresd az olyan termékeket, amelyeknél a gyártó kifejezetten kijelenti, hogy nem tartalmaznak biszfenolokat.
- Általánosságban kerüld a műanyagokat. Jó alternatíva lehet az üveg és az élelmiszer minőségű rozsdamentes acél is, bár az utóbbinak gyakran biszfenol tartalmú a belső bevonata.
- Ruhák, játékok esetén vásárolj bio minősítésű, organikus anyagból készült termékeket.
A műanyagok széles körű alkalmazásának másik veszélye a mikroműanyagok elterjedése, amelyek már a szervezetünkben és a vizeinkben is ott vannak. Erről ide kattintva tudhatsz meg további részleteket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés