Az egyik legalattomosabb ráktípus gyakran komolyabb tünetek nélkül alakul ki

GettyImages-1255010082
Olvasási idő kb. 6 perc

A hólyagrák egy olyan betegség, amely gyakran észrevétlenül, komolyabb tünetek nélkül alakul ki, ezért sokszor nehéz időben felfedezni. Egy, a daganattal érintett férfi mesélt kálváriájáról, melyet a nyilvánossággal is megosztott.

Magyarországon évente több mint háromezer embernél diagnosztizálnak hólyagdaganatot, melyek többsége rosszindulatú elváltozás. Hazánkban a férfiak körében ez a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés, összesítésben pedig az ötödik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Ha időben felismerik a húgyhólyagrák tüneteit, az alattomos betegség legyőzhető, túlélhető. Ha azonban nem kezelik, átterjedhet a test más részeire.

Vannak, akik veszélyeztetettebbek

Bár a hólyagrák bárkit érinthet, vannak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Például a dohányosoknál háromszor nagyobb valószínűséggel fordul elő a húgyhólyagrák. De az életkor is szerepet játszik a betegség kialakulásában: az 55 év felettiek fogékonyabbak, és a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint a nőknél. A húgyhólyagrák további kockázati tényezői közé tartozik a káros vegyi anyagoknak való kitettség, ha valaki korábban valamilyen rákterápián esett át, ha valaki krónikus hólyaggyulladással küzd, vagy a családjában előfordult már húgyhólyagrák.

A hólyagrák gyakrabban jelentkezik a férfiaknál, mint a nőknél
A hólyagrák gyakrabban jelentkezik a férfiaknál, mint a nőknélKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Ezek a hólyagrák leggyakoribb tünetei

A hólyagrák legjellemzőbb tünetei, amelyek általában egyértelművé és könnyen észrevehetővé teszik a betegséget: a véres vizelet, a fájdalmas vizelés, a szokásoshoz képest gyakoribb vizeletürítés és a hátfájás.

A betegségben érintett 69 éves amerikai férfi, John a nyilvánossággal is megosztotta, hogyan fedezte fel, hogy daganattal küzd, és hogy hogyan élte túl a hólyagrákot. 

Inspiráló története sokaknak segítség lehet az elváltozás felismerésében.

Így tudtam meg, hogy hólyagrákom van

Johnt bevallása szerint váratlanul érte, amikor kiderült, hogy hólyagrákkal küzd. Orvoshoz mindig csak akkor ment, amikor a tünetei már valóban indokolták.

A vizeletürítési szokások megváltozása is lehet a betegség tünete
A vizeletürítési szokások megváltozása is lehet a betegség tüneteeugenekeebler / Getty Images Hungary

Észrevette ugyan, hogy a hatvanas évei végéhez közeledve, megváltoztak a vizeletürítési szokásai, ám úgy gondolta, mindezek az öregedéssel vannak összefüggésben.

A korábbiakkal ellentétben gyakrabban járt mosdóba, ám ennek ellenére soha ne érezte úgy, hogy teljesen kiürült volna a hólyagja.

John eleinte arra gyanakodott, hogy túl sok kávét ivott, vagy túl sok sört gurított le a haverokkal meccsnézés közben. A változásnak mindaddig nem is tulajdonított jelentőséget, amíg észre nem vette, hogy a vizeletében vér van. Mint mondja, a vér mennyisége nem volt aggasztó, de meggyőzte arról, hogy orvoshoz forduljon.

Ezt követően számos vizsgálaton esett át, ezek között volt cisztoszkópia is, amikor a hólyag belsejét vizsgálták meg az orvosok, majd a biopsziát követően kiderült, hólyagrákja van. Ez a diagnózis mindent megváltoztatott John életében, úgy érezte, mintha egy téglával fejbe vágták volna. Öröm volt az ürömben, hogy kiderült, a hólyagrák leggyakoribb típusát hordozza, vagyis a rák a hólyagfal belső rétegeire korlátozódott, és nem terjedt át más szervekre. Kétségbeesésében azonnal a családja, a felesége, a gyerekei és az unokái voltak az első gondolatai. 

Tudta, hogy meg kell küzdenie a daganattal, nemcsak önmagáért, hanem a szeretteiért is.

A húgyhólyagrák kezelése

Miután kiderült, hogy a Johnnál diagnosztizált rák kezelhető, orvosai meghatározták a gyógyuláshoz vezető utat is. Mindenképpen műtétre volt szükség, hogy eltávolítsák a rákos szövetet, majd néhány immunterápiás kezelést helyeztek kilátásba.
John ma már úgy emlékszik, mind a műtétet követő lábadozás, mind az immunterápia, amely alapvetően arra ösztönzi az immunrendszert, hogy elpusztítson minden rákos sejtet, ami a műtét után esetleg visszamaradt, viszonylag fájdalommentes volt. 

A rák mindent megváltoztatott

John két éve szembesült a hírrel, ami felforgatta számára a világot. Bár azóta tünetmentes, de folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, hogy az orvosok megbizonyosodhassanak arról, a rák nem tért vissza. A csaknem hetvenéves férfit örömmel tölti el, hogy eddig minden rendben van.

A véres vizelet szintén lehet a hólyagrák tünete
A véres vizelet szintén lehet a hólyagrák tüneteDouglas Sacha / Getty Images Hungary

John azonban a betegsége kapcsán néhány dolgot mindenképpen megtanult.

Először is, hogy ne hagyja figyelmen kívül a teste jelzéseit. Tisztában van vele, hogy ha nem fordult volna orvoshoz, amikor észrevette, hogy véres a vizelete, valószínűleg sokkal intenzívebb kezelésre lett volna szüksége.

Másrészt megtanulta, hogy ne féljen másoktól segítséget kérni, ha a helyzet úgy kívánja. John mindig megtalálta a módját annak, hogyan rángassa ki magát a hajánál fogva a nehézségekből, ám most nem lett volna képes túljutni támogatás nélkül a betegségen. 

Harmadrészt megtanulta, hogy higgyen önmagában és másokban, még a legnehezebb helyzetben is.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de a rák jobb emberré tett, és új perspektívát nyitott, hogy mi az igazán fontos az életben” – összegezte tapasztalatait a két éve tünetmentes férfi, aki bízik abban, hogy példájával mások gyógyulásához is hozzájárulhat.

A természet antibiotikumaként is számontartott vízitorma a legegészségesebb zöldség a világon. Ha szeretnéd tudni, hogy a gyógynövény milyen jótékony hatással van az egészségünkre, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek