Tönkreteheti az egészséged a népszerű náthagyógyszer: ezt figyeld a dobozon

GettyImages-537309906

Miután két összetevőről a szakértők úgy gondolják, hogy inkább ártanak, mint használnak, ezért a náthagyógyszerekből hamarosan kikerülnek. Addig viszont nem marad más, mint figyelni a betegtájékoztatót.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) néhány hete arról számolt be, hogy hatástalan a több száz vény nélkül kapható megfázás-, influenza-, valamint allergiagyógyszerben használt fenilefrin. 

Nem hatásos sem az italporban, sem a tablettában

A független, vény nélkül kapható gyógyszerekkel foglalkozó tanácsadó bizottság egyöntetű véleménye az, hogy ez az összetevő szájon át adagolva nem, csak orrcsepp formájában hatékony orrdugulás-csökkentőként.

Várhatóan előbb-utóbb be is tiltják az alkalmazását az italporokban és a tablettákban. 

Mint azt az Index megírta, korábban a szakemberek úgy vélték, hogy e szájon át bevitt hatóanyag körülbelül 38 százaléka hasznosul, az új adatok szerint viszont ez koránt sincs így. A legújabb eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a fenilefrin mielőtt hatni tudna, elbomlik a májban, így csupán az 1 százaléka tud érvényesülni a szervezetben.

A szakemberek szerint a fenilefrin tabletta formájában hatástalan
A szakemberek szerint a fenilefrin tabletta formájában hatástalandemaerre / Getty Images Hungary

Erős mellékhatások egy másik hatóanyagnál

A másik hatóanyagot, a pszeudoefedrint nem az amerikai szakértők, hanem az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) ellenzi, amely el is kezdte a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek biztonsági felülvizsgálatát. Úgy vélik ugyanis, hogy a pszeudoefedrin-tartalmú szerek káros hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, valamint az agyi erekre, így mindenképpen számítanunk kell arra, hogy ezek hamarosan eltűnnek az orvosságként adagolt készítményekből. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra