Ezért van szerencséd nyáron, ha göndör a hajad

GettyImages-1056326126

Noha a törzsfejlődés során a testünk legnagyobb felületén megszabadultunk a szőrzettől, a fejünkről mégsem tűnt el. De vajon mi lehet ennek a magyarázata? Erre most kutatók találtak egy igencsak izgalmas választ.

Sok mindent tudunk már a hajról, például azt, hogy miért őszülünk, és most már azt is, hogy tincseinkből a szennyvízben lévő káros anyagok kiszűrésére alkalmas eszköz is készíthető. De vajon meddig jutott a tudomány azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán mi a szerepe a fejünkön lévő szőrnek a hőszabályozásban?

Nem a kopaszoknak a legjobb

Bár korábban azt gondolták, hogy hőségben a legideálisabb hajviselet a kopaszság, nem sokkal később ezt meg is cáfolták. Kiderült ugyanis, hogy a haj nélküli fejbőr sokkal jobban izzad, mint a hajas, hiszen a többlethőt csak így tudja leadni. Igen ám, arra viszont, hogy az egyenes, a göndör vagy épp a hullámos hogyan vesz részt a hőmérséklet-szabályozásban, nem kaptak választ a kutatók. Egészen mostanáig. 

A haj nélküli fejbőr jobban izzad, mint a hajas
A haj nélküli fejbőr jobban izzad, mint a hajasKarl Hendon / Getty Images Hungary

Górcső alatt a próbababák

A Pennsylvania Állami Egyetem professzorai a legújabb kutatásukban ember alakú, termikus próbabábukon vizsgálták, hogy a különböző hajszerkezetek hogyan befolyásolják a napsugárzásból származó hőnyereséget.

A babákat elektromos energiával melegítették emberi hőmérsékletűre, fejükre pedig négyféle parókát tettek: a vizsgálatban volt egy kopasz fej, valamint egy egyenes, egy hullámos és egy nagyon göndör hajú „alany”.

A méréseket 30 Celsius-fokos hőmérsékletben, 60 százalékos páratartalom mellett végezték úgy, hogy a napsütést lámpákkal, az emberi mozgást egy szélcsatornában különféle sebességű légmozgással, az izzadást pedig a babák fejbőrének benedvesítésével utánozták. 

A legnagyobb védelem

Mondhatnánk, hogy a kutatás meglepő eredményeket hozott, ám valójában az igazolódott be, amire a tudósok is számítottak.

A fejbőrre érkező napsugárzást mind a négyféle haj csökkentette, ám a nap sugárzó hője ellen a legnagyobb védelmet mégiscsak a sűrű, apró göndör haj nyújtotta, miközben minimálisra csökkentette az izzadást.

Így tehát az is kiderült, hogy a kopaszoknak, valamint az egyenes és a hullámos hajúaknak több izzadás szükséges ahhoz, hogy „hűvösen” tartsák a fejüket. 

A nap sugárzó hője elleni védelmet a sűrű göndör haj adja
A nap sugárzó hője elleni védelmet a sűrű göndör haj adjaRomilly Lockyer / Getty Images Hungary

Verejtékmirigyek helyett

Tina Lasisi antropológus a kutatás kapcsán még egy érdekességre felhívta a figyelmet: szerinte a fejbőr szőrzete valószínűleg azért alakult ki, hogy csökkentse a napsugárzásból származó hőmennyiséget, és ezáltal az embereket anélkül hűtse, hogy a testnek extra erőforrásokat kelljen ráfordítania.

Úgy gondoljuk, hogy a fejbőr szőrzete egy passzív mechanizmust biztosított a napsugárzásból nyert hőmennyiség csökkentésére, amit a verejtékmirigyeink nem tudtak.

Ettől göndör a göndör

Ha már a göndörnél tartunk: azt tudtad, hogy a göndör hajúak szőrtüszői S alakúak? Noha ez a bizonyos kétkanyaros S alak egy életre beáll, a szőrtüsző néhány évente szerkezeti változásokon megy keresztül.

Minden hajszál körülbelül 3-5 évig nő egy több hónapos nyugalmi fázis előtt, végül kihullik.

Ebben a fázisban változik meg a szőrtüsző szerkezete, lényegében összezsugorodik a bőrben, ám a tüsző a hajnövekedés új ciklusának megkezdéséhez visszanő az eredeti alakjába. A görbült tüszők tehát mindig görbén nőnek vissza, az azonban továbbra is rejtély, hogy mi szabályozza a tüsző görbületének helyreállítását.

A göndör hajúak szőrtüszői S alakúak
A göndör hajúak szőrtüszői S alakúakThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Nem mindegy, hogy viselkednek a sejtek

A kutatók úgy vélik, hogy a haj alakjához a hajhagyma milyensége mellett a hajszálak előállítása során a sejtek viselkedésében mutatkozó különbségek is hozzájárulnak.

Az egyenes hajban a tüsző összes sejtje összehangoltan viselkedik, az egyenes tüszőből így tud egyenletesen nőni a haj. Amíg az egyenes haj szálai kerekek, addig a göndöréi elliptikusak.

Utóbbiban ugyanis a sejtek osztódása és bizonyos fehérjék termelése is aszimmetrikus, alkalmazkodva a tüsző ívéhez – az elliptikus hajszál teszi lehetővé a göndörödést.

Fénymikroszkópos felvétel az emberi fejbőrről és a hajhagymáról
Fénymikroszkópos felvétel az emberi fejbőrről és a hajhagymárólChoksawatdikorn / Science Photo / Getty Images Hungary

A gének összjátéka

Azt még továbbra sem tudják, hogy az elliptikus alakból vajon hogyan jönnek létre a kicsi és a nagy loknik vagy épp a hullámok, de azt már tisztázták, hogy a folyamatokat a gének irányítják. Az eddig azonosított legfőbb vezérlő gén egy hajnövekedést erősítő fehérjét, úgynevezett trichohyalint termel. Azt valószínűsítik, hogy további, nemrégiben azonosított gén is szerepet játszhat a hajforma szabályozásában, sőt, ezek közül többről is azt feltételezik, hogy bizony a szemszínhez hasonlóan ez is öröklődhet a szülőktől.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra