Senki sem veszi komolyan a cseréjét, pedig komoly bajokat előzhetnénk meg vele

GettyImages-90433943

Tudjuk, hogy a fogkefék nem tartanak örökké. De vajon azt is tudjuk, hogy mikor érdemes őket kicserélni? Meg fogsz lepődni, ha megtudod, hogy a gyártói irányelvek és a fogorvosi ajánlások szerint mikor kellene eldobnod a fogak tisztítására nap mint nap használt eszközt.

Vannak esetek, amikor nem szabad megvárni, amíg a sörték teljesen használhatatlanná válnak, hanem azonnal ki kell cserélni a fogkefét. Ha nem tesszük meg, akkor fogaink egészségét kockáztatjuk, és akár fertőzést is okozhat a fogkefe.

Több milliárd ember szenved szájbetegségben

Mióta használod a fogkefédet? Valószínűleg a legtöbben nem emlékszünk arra, hogy mikor bontottunk újat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly novemberi jelentése szerint azonban bölcsebben tennénk, ha jobban odafigyelnénk, és észben tartanánk a fogkefecsere dátumát. Mindezt azzal indokolták, hogy a világ népességének csaknem fele, vagyis 3,5 milliárd ember szenved valamilyen szájbetegségben.

A fogkefe megfelelő használata segít a fogak épségének megőrzésében
A fogkefe megfelelő használata segít a fogak épségének megőrzésébenLaylaBird / Getty Images Hungary

Ennek következményeképpen az elmúlt harminc évben a szájüregi megbetegedések globális száma egymilliárddal nőtt.

Ez a szám nemcsak arról árulkodik, hogy sokan nem ügyelnek a helyes szájhigiéniára, hanem egyértelműen jelzi azt is, hogy sokan nem férhetnek hozzá a szájbetegségeket megelőző és kezelő szolgáltatásokhoz.

Ilyen gyakran kell cserélni a fogkefét

A fogkefe az első védelmi vonal az ínybetegségeket, fogszuvasodást és rossz leheletet okozó baktériumok ellen. Az egyenes és tiszta sörtékkel, valamint könnyen és kényelmesen megfogható szárral ellátott fogkefe a legjobb választás ahhoz, hogy a szánk kisebb és nehezen elérhető részeit is elérjük, és meg tudjuk tisztítani. A puha sörtéjű kefe hatékonyan eltávolítja a fogak között összegyűlt korábbi ételmaradékot és baktériumot.

Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket
Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeketSimpleImages / Getty Images Hungary

Ha követjük az ajánlott napi kétszer kétperces fogmosást, megelőzhetjük a fogszuvasodást. A szájhigiénia érdekében akkor tennénk a legtöbbet, ha minden étkezés között, valamint a cukros ételek elfogyasztása után is fogat mosnánk.

A fogorvosi ajánlás szerint 3-4 havonta, vagy amikor úgy tűnik, hogy elhasználódott, vagyis a kefe sörtéi elveszítik merevségüket, meggörbülnek vagy eltöredeznek, ki kell cserélni a fogkefét.

Ugyanis az ételt és a lepedéket eltávolító sörték állapotának romlásával a fogkefe teljesen elveszíti hatékonyságát, így sokkal nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, kipirosodás és vérzés.

A fogkefe használhatóságáról az alábbi módon is meggyőződhetünk: tartsuk a fogkefét az arcunk elé, és ha azt látjuk, hogy a sörték kihajlanak oldalra, akkor új fogkefére lesz szükségünk.

Ezért jó, ha megfogadjuk az orvosok ajánlását

A fogkefe cseréjének egyik fő oka a baktériumok felhalmozódása. Ugyanis egy régi fogkefe olyan baktériumokat rejthet magában, amelyek rossz leheletet, fogágybetegséget és fogszuvasodást okozhatnak.

Jobb, ha már nem használjuk tovább azt a fogkefét, aminek elgörbültek a sörtéi
Jobb, ha már nem használjuk tovább azt a fogkefét, aminek elgörbültek a sörtéiDoucefleur / Getty Images Hungary

Amikor a fogkefe sörtéi elkezdenek lebomlani, nem tisztítják meg hatékonyan a fogakat az ételmaradéktól, a lepedéktől és a baktériumoktól, ráadásul szájpenészt is okozhatnak, ami további szájüregi fertőzésekhez vezethet.

A fogkefe állapotától függetlenül influenzaszezonban és Covid-fertőzés esetén nem kell megvárni a három-négy havonta javasolt fogkefecserét, hanem a betegség lecsengése után azonnal ki kell dobni.

Azok, akik nem így tesznek, újra megbetegedhetnek. Ínybetegség esetén pedig négy-hat hetente ki kell cserélni a fogkefét. 

Így tárold helyesen a fogkeféd

A fogkefét mindig olyan biztonságos, száraz helyen tároljuk, ahol nincs esély a penész kialakulására. A szakemberek nem javasolják a fogkefesapka használatát, mert az felfogja a baktériumokat és a nedvességet.

A szájvíz is alkalmas a fogkefe fertőtlenítésére
A szájvíz is alkalmas a fogkefe fertőtlenítéséreBsip / Getty Images Hungary

Ha még nem szeretnénk megválni a fogkefétől, fertőtlenítsük, tegyük forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni két percig, időnként keverjük meg.

A gyors tisztítás és a baktériumok eltávolítása érdekében antibakteriális szájvízbe vagy egy kis csésze hidrogén-peroxidba is beáztathatjuk a fogkefét, legalább fél órára. De a fogsortisztító pezsgőtablettákból készíthető oldat is kiválóan alkalmas a fogkefe tisztán tartására. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra