Ez a 9 étel a legkárosabb a fogaid számára

GettyImages-1419466104

Van olyan étel, ami károsítja a fogzománcot, vagy elősegíti a fogszuvasodást, míg másoktól egyszerűen kitörhet vagy megrepedhet a fogad.

A legkárosabb ételek a fogakra nézve

Ha odafigyelsz a szájhigiéniára, és rendszeresen jársz fogorvosi szűrésre, azzal még nem tettél meg mindent fogaid épségének megőrzéséért. Ilyen szempontból komoly jelentősége lehet annak is, hogy mit eszel és iszol. A következő, fogorvosok által összeállított listából megtudhatod, hogy milyen élelmiszerekkel érdemes vigyáznod, illetve miként csökkentheted az esetleges károkat.

1. Grépfrút

A citrusfélék nagyon táplálóak, és vitaminokban gazdagok, de ha túlzásba viszed fogyasztásukat, cukor- és savtartalmuk miatt komoly pusztítást végezhetnek a szádban. Ez különösen igaz a grépfrútra, amelynek rendkívül alacsony a pH-értéke, vagyis erősen savas, ezért korrodálhatja a fogak felületét, csakúgy, mint az azt védő fogzománcot. Ha grápfrútot eszel, a legjobb, amit tehetsz, hogy késedelem nélkül megrágod, és lenyeled.

A grépfrút savassága károsíthatja a fogakat
A grépfrút savassága károsíthatja a fogakatNaked King / Getty Images Hungary

2. Citrom

A citrom is erősen savas, ezért elősegíti a fogzománc erózióját, ami üregeket hagyhat maga után, illetve lehetővé teszi, hogy a szájban lévő plakk a szokásosnál nagyobb károkat okozzon. Ha citromot teszel az italodba, az lehetőleg ne legyen cukros.

A sav és a cukor kombinációja különösen káros lehet.

3. Kréker

A finomított rágcsálnivalók, mint például a keksz és a csipsz, szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a nyálban lévő amiláz nevű enzim cukorrá alakít. Mivel apró darabkáik megakadhatnak az íny hasadékaiban, fogyasztásuk után feltétlenül öblítsd ki a szádat. Sok múlhat azon is, hogy milyen fajtát vásárolsz. Ha szeretnéd megőrizni fogaid épségét, a szénhidrátmentes, teljes kiőrlésű termékek közül válogass.

4. Bor

Talán már te is hallottad, hogy tannintartalma miatt a vörösbor elszínezi a fogakat, de a nagyobbik gond, hogy a felszín alatt is komoly károkat képes okozni. A magyarázat abban keresendő, hogy a grépfrúthoz hasonlóan alacsony a pH-értéke.

Szerencsére ettől még nem kell lemondanod a bor élvezetéről: ha valamilyen magasabb pH-értékű ételt fogyasztasz mellé, az ellensúlyozza a bor savasságát. Ennek klasszikus példája a sajt, ami remekül illik a borhoz.

A bor mellé érdemes magasabb pH-értékű ételeket fogyasztani
A bor mellé érdemes magasabb pH-értékű ételeket fogyasztaniTatsiana Volkava / Getty Images Hungary

5. Üdítők és szénsavas italok

Az üdítők általában tele vannak cukorral, ezért fogyasztásuk fogszuvasodáshoz vezethet, de a fogorvosok még a diétás változatot sem ajánlják, mert savtartalmuk miatt gyorsabban elhasználódhat a fogzománc. Ha nem tudsz üdítő nélkül élni, védekezés gyanánt annyit tehetsz, hogy szívószállal iszod meg. Így elkerülheted, hogy a cukros, savas folyadék érintkezésbe kerüljön az első fogsoroddal. (Bár ez a megoldás viszont környezetkárosító.)

„Ha valamilyen savas üdítőt fogyasztasz, várj 30 percet a fogmosással, különben csak bedörzsölheted a savakat a fogakba, ami hozzájárul a zománc kopásához” – tanácsolják a fogorvosok.

6. Savanyú uborka

A savanyításhoz gyakran ecetet használnak, amely savat tartalmaz, így elősegíti a fogak kopását. Ezt úgy tudod ellensúlyozni, ha a savanyú uborkát kevésbé savas ételekkel, például tojással vagy sajttal fogyasztod, majd az étkezés után kiöblíted a szádat.

A fogak kopásához a savanyú uborka fogyasztása is hozzájárulhat
A fogak kopásához a savanyú uborka fogyasztása is hozzájárulhatWestend61 / Getty Images Hungary

7. Földimogyoró és mandula

Itt kivételesen nem a savtartalommal van a gond, hanem azzal, hogy egyes esetekben igen kemény a külsejük, melynek következtében mikrorepedések keletkezhetnek a fogakon, extrém esetben pedig akár törések is előfordulhatnak. Ugyanez érvényes a diófélékre is, ezért ezeket lassan, óvatosan, kisebb mennyiségben érdemes fogyasztani.

8. Répa

Ha gyors harapásokkal próbálod felfalni az előzetesen lehűtött bébirépát, kellemetlen meglepetésben lehet részed – főleg, ha előtte valami savasat fogyasztottál. Ettől megrepedhet, vagy akár ki is törheted a fogad – figyelmeztetnek a fogorvosok.

9. Jég

A jég rágcsálása ártalmatlannak tűnhet, de egyáltalán nem kifizetődő, mivel mikrosérüléseket hagyhat a fogakon, amelyek idővel nagyobb repedésekké válhatnak. Ha neked is szokásod jeget rágni, tanácsos mielőbb leszoknod róla!

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra