Ez az édesítőszer súlyosbíthatja az allergia tüneteit

GettyImages-169816834

Az élelmiszeripar évek óta használja a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyettesítésére a sztíviát mint természetes édesítőszert. Amerikai kutatók azonban nemrég felfedezték, hogy a növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt problémát jelenthet a parlagfűre érzékenyeknek.

A sztívia számos ételben és italban megtalálható, ám az utóbbi években megkérdőjelezték ennek a természetes édesítőszernek a biztonságosságát, miután többeknél kellemetlen allergiás reakciókat okozott.

Keresztallergiát válthat ki

Az őszirózsafélék családjába tartozó sztívia (stevia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. Ez a természetes, kalóriamentes édesítőszer a nádcukornál akár 200-300-szor is édesebb.

A sztívia kedvelt édesítőszer a cukorbetegek és a diétázók körében
A sztívia kedvelt édesítőszer a cukorbetegek és a diétázók körébenAlina Rosanova / Getty Images Hungary

Az őszirózsafélék családjába tartozó növények közül többről is tudni lehet, hogy különféle allergiás reakciókat válthatnak ki, beleértve a pollenexpozícióból eredő légúti allergiát, a növényi fehérjék által kiváltott kontakt dermatitiszt és a növényi termékek elfogyasztásából származó ételallergiát.

Az allergiás reakciókat okozó őszirózsafélék közé tartozik a parlagfű, ami pollenallergiát okoz, a krizantém, ami kontakt bőrgyulladást, és a napraforgómag, ami pedig ételallergiát vált ki.

Mivel a sztívia sok olyan növényhez hasonlít, amelyekről köztudott, hogy allergiás reakciókat váltanak ki, egyes szakértők azt javasolják, hogy a rokon növényekre allergiások ne használják a sztíviát.
Az ilyen, úgynevezett keresztallergia esetén az érintett egyén két, kémiai szerkezetében hasonló anyaggal találkozik, amelyet a szervezet nem tud megkülönböztetni egymástól, és mindkettőre allergiás reakcióval válaszol. Ezért azok az emberek, akik allergiások bizonyos növényekre, például a parlagfűre vagy a napraforgóra, fokozottan ki vannak téve a sztíviatúlérzékenység vagy -allergia kialakulásának. 

Súlyos tüneteket is okozhat

Egy amerikai szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sztíviával szembeni túlérzékenység és allergia csak ritkán fordul elő, és függ attól, milyen formában fogyasztjuk el a sztíviát, vagyis attól, hogy valaki a növény levelét, a sztíviából készült édesítőszert vagy esetleg sztíviát tartalmazó élelmiszert fogyasztott-e.

A közzétett cikk szerint a sztíviatúlérzékenység tünetei közé tartozik a hányinger, a hányás, a szédülés és az ájulás.

A sztíviaallergia általában vérnyomásváltozást, duzzanatot és anafilaxiás sokkot okozhat.

Figyeljük a testünk jelzéseit

A szakértők véleménye szerint a legtöbb sztíviából készült termék tisztított, így valószínűleg nem tartalmaz allergéneket és antigéneket, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ellentétben az élelmiszerboltokban is kapható nyers sztíviakivonatokkal. 

Az allergiás panaszok okát könnyen kideríthetjük, ha figyelünk a testünk reakciójára
Az allergiás panaszok okát könnyen kideríthetjük, ha figyelünk a testünk reakciójáraWestend61 / Getty Images Hungary

Vannak, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy sok sztíviatermék kémiailag módosított, fehérített és néha genetikailag módosított (GMO) anyagokat is tartalmazhat, melyek immunválaszt válthatnak ki.

Az orvosok azt javasolják, hogy figyeljük meg a szervezetünk reakcióit. Ha jól érezzük magunkat a sztívia fogyasztása után, valószínűleg nincs miért aggódnunk. De ha azt vesszük észre, hogy a sztíviával édesített tejeskávé elfogyasztása után csak egy kicsit is kapar a torkunk, előfordulhat, hogy érzékenyek vagyunk a sztíviára, és érdemes kerülnünk ezt az édesítőszert.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra