A férfiak kevésbé érzik a fájdalmat, ha ehhez az orvoshoz kerülnek

GettyImages-528813656
Olvasási idő kb. 4 perc

Az orvosi vizsgálat sokszor nem kellemes élmény, sőt, fájdalommal is járhat. Viszont most megsúgjuk, milyen doktorhoz kell fordulnod, hogy a ne élj át kínokat.

Egy friss kutatás szerint a férfiak kevésbé érzik a fájdalmat, ha női orvos kezeli őket. A Svédországban készített tanulmányban arra az eredményre jutottak a szakemberek, hogy a doktornők jelenléte szinte fájdalomcsillapító hatással bír, vagy legalábbis a betegek enyhébbnek érezték azokat. A vizsgálat több rangos egészségügyi folyóiratban is megjelent világszerte.

Kevésbé panaszkodtak, ha doktornő vizsgálta őket

Az egészségügyi szakemberek különböző kifejezéseket használnak a fájdalom típusaira.

A hirtelen kezdődő, rövid távú fájdalmat akut fájdalomnak nevezzük. Ilyenkor többnyire kimutatható a szöveti károsodás, és ha ez megszűnik, a kínok is elmúlnak. Ezt érzed, amikor kificamítod a bokádat, csontodat töröd, de akár a szívroham során átélt fájdalomra is ezt a kifejezést használhatjuk. Krónikus fájdalom az, ami hosszú ideig elkíséri a beteget – általában három hónapnál tovább. Idesorolhatjuk például az állandósult hátfájást vagy a kopásokból eredő fájdalmakat.

Nemcsak a férfiak, de a nők is kevesebb fájdalmat éreztek
Nemcsak a férfiak, de a nők is kevesebb fájdalmat éreztekMorsa Images / Getty Images Hungary

A svédországi Lund Egyetem szakértői egészséges önkénteseket toboroztak, akiket rövid lézerimpulzussal stimuláltak a lábuk ívében.

A kutatás során arra jutottak, hogy azoknak a férfiaknak, akiket nő kezelt, magasabb volt a fájdalomküszöbe.

Ám nem ez volt az egyetlen kutatás ebben a témában, és egy sor tanulmány kimutatta, hogy a férfiak kevesebb fájdalmat éreznek, ha egy nő kezeli őket, mint ha egy másik férfi.

Jonas Åkeson professzor, a malmői Skåne Egyetemi Kórházban irányított egy vizsgálatot, melynek során szintén arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a férfiak fájdalomtűrő képessége, ha férfi vagy ha nő a kezelő. Mind a kísérletben részt vevő egészséges személyeknél, mind a frissen operált férfi betegeknél azt tapasztalták, hogy ha az erősebbik nemből kerül ki az orvos, hamarabb felszisszentek, míg ha nő vizsgálta őket, kevésbé panaszkodtak. 

A nőknél is így működik

Egy másik kísérletben a résztvevőknek meg kellett nyomniuk egy gyenge elektromos áramot kibocsátó gombot, majd el kellett engedniük, amikor fájdalmat éreztek.

A teszteket kétszer végezték el – először férfi, másodszor pedig női személyzettel. Annak ellenére, hogy a vizsgálatban részt vevő férfi és női orvosok egyformán öltözködtek, és ugyanazt a forgatókönyvet használták, a páciensek sokkal tovább bírták a fájdalmat, ha nő vizsgálta őket. Ám meglepő módon ez esetben a kísérletbe bevont nők hasonlóképpen arról számoltak be, hogy kevésbé érezték a fájdalmat, ha doktornő végezte a kísérletet. 

Nem csak a testben és nem csak a fejben

Egy másik vizsgálatban 245 beteg vett részt három különböző kórházi osztályon. Egy női és férfi egészségügyi dolgozó megkérdezte a betegeket fájdalmaikról nem sokkal a műtét után.

Anna Engskov kutató, aneszteziológiai és intenzív terápiás tanácsadó elmondta: számíthat, hogy milyen nemű az orvos vagy az asszisztens. 

„Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fájdalom érzékelése közötti különbségek akkor voltak a legnagyobbak, amikor a betegek már fájdalomcsillapítást kértek.”

Az eredményeket korábbi kutatásokkal is magyarázhatják, ugyanis ezekből arra derült fény, hogy a nők ilyen helyzetben általában nagyobb empátiával fordulnak a betegekhez, csendesebben, megnyugtatóan beszélnek, illetve gyakran bátorítóan mosolyognak vagy éppen odafigyelnek, hogy tartsák a szemkontaktust. 

A doktornők esetében gyakran elég egy bátorító gesztus
A doktornők esetében gyakran elég egy bátorító gesztusRunstudio / Getty Images Hungary

„Ha figyelembe vesszük, hogy a fájdalomcsillapításban akár az is számíthat, hogy az egészségügyi személyzet, illetve az orvos milyen nemű, az előmozdíthatja, hogy a betegek még jobb ellátásban részesüljenek” – mondta a svéd kutatás vezetője. 

A fájdalom érzése a gerincvelő és az idegrostok segítségével jut el az agyunkba. Soha nemcsak az elmében vagy csak a testben jelentkezik, hanem egy összetett jelenség, amely – ahogyan a szakemberek fogalmaztak – az egész lényünket érinti. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek