Ez a legsokkolóbb adat, amit a magyar egészségügyről olvashatsz

GettyImages-1148243603
Olvasási idő kb. 2 perc

Már 40 százalék fölött jár Magyarországon a császármetszések aránya: a hasi szülésnek is nevezett műtét olyan beavatkozás, amelynek esetleges szövődményei évekkel, de akár évtizedekkel később is megkeseríthetik a nagyműtéten átesett anyák mindennapjait.

Bár a császármetszéseket rutinszerű orvosi beavatkozásként végzik világszerte, nem szabad elfelejteni, hogy nagyműtétről van szó, amely olyan következményekkel is járhat, melyek az anya mellett gyermekre és a szülőtársra is kihatnak. Ezek érinthetik a női ciklust, a szexuális életet, a következő baba foganását, a későbbi várandósságok kimenetelét, illetve az anya általános testi-lelki jóllétét is.

Áprilisban, a császármetszés hónapjában a hasi szülésen átesett nők rehabilitációjára igyekszik figyelmet irányítani a Császárvonal, kiemelve azt is: a WHO ajánlása szerint a szülések mindössze 15 százalékának esetében tekinti indokoltnak a műtétet.

Ehhez képest Magyarországon 40,86 százalékos a császármetszések aránya, de van olyan kórház is országunkban, ahol 56 százalék fölötti ez a szám.

Élettani szülés vagy császármetszés: nem mindegy, hogy zajlik az az első találkozás
Élettani szülés vagy császármetszés: nem mindegy, hogy zajlik az az első találkozásImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

A császármetszéssel, annak megelőzésével, a szülés utáni regenerációval és a császármetszés utáni hüvelyi szüléssel kapcsolatos hiteles információk átadásával foglalkozó mozgalom rámutat: akár évtizedekkel a szülés után is van értelme belevágni a hegkezelésbe, mert az esetlegesen kialakuló fizikai panaszok enyhülése ilyen nagy idő távlatából is lehetséges.

Ha valaki hasi szülést követően panaszt tapasztal, érdemes szakemberhez fordulni és megkezdeni a hegkezelést.

Ugyanilyen fontos lehet a császáros szülésélmény feldolgozása is lelki segítővel, a tramumatizáló, váratlanul bekövetkező műtéti beavatkozás ugyanis nehezítheti a babával és a szülőtárssal való kapcsolat mellett azt is, ahogyan egy újabb gyermek vállalásáról, kihordásáról és megszüléséről gondolkodik vagy érez egy nő. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek