Erről a táplálékkiegészítőről kiderült, hogy késlelteti a Covid-fertőzést és csökkenti a tüneteket

GettyImages-1620363164
Olvasási idő kb. 2 perc

A leginkább a bélflóra helyreállítása miatt szedett probitotikumok fontos eszközzé válhatnak a Covid elleni küzdelemben.

A probiotikumok – különösen a lactobacillusok – jelentős mértékben képesek késleltetni a Covid-fertőzést és csökkenteni a tüneteket azoknál a be nem oltott embereknél, akik betegekkel kerültek kapcsolatba – számoltak be a kutatók egy új tanulmányban. A randomizált, placebokontrollos vizsgálat azt sugallja, hogy a probiotikumok viszonylag egyszerű és olcsó megközelítést jelenthetnek a Covid kezelésében.

Ennyire hatékonyak a Covid ellen a probiotikumok

A vizsgálatba a kutatók összesen 182 olyan résztvevőt vontak be, akik nem kaptak oltást, és Covid-fertőzött betegekkel kerültek kapcsolatba. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumok szedőinél 60 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkeztek a fertőzés tünetei. Ők ráadásul hosszabb ideig tudták elkerülni a Covidot, mint azok, akik placebót kaptak.

Valójában nem lepődünk meg ezeken az eredményeken” – mondta Paul Wischmeyer, a Duke Egyetem aneszteziológiai tanszékének klinikai kutatásokért felelős alelnöke, a Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Ezzel arra utalt, hogy számos korábbi tanulmány is igazolta a probiotikumok légúti fertőzésekkel szembeni erős hatékonyságát.

Más korai tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok más vírusos betegségek, például az influenza elleni védőoltások hatását is fokozhatják.

Wischmeyer szerint a probiotikumok számos módon javítják az immunrendszer működését, beleértve a szabályozó T-sejtek számának növelését, a gyulladást elősegítő citokinek csökkentését, valamint a tüdő fertőzésekkel szembeni védekezőképességének fokozását.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek