Ez a bélgyulladás 5 leggyakoribb oka

GettyImages-1152830687

A bélgyulladásnak számos oka lehet, de közülük csak néhányat tudunk befolyásolni. Egy tanulmány nemrég rámutatott arra, melyek lehetnek a betegség legfőbb kiváltó okai felnőttkorban.

A betegséget okozhatja valamilyen környezeti vagy genetikai tényező, élelmiszer és gyógyszer is. A külső körülmények és az egyéni adottságok mellett mindenképpen fontos figyelnünk a testünk jelzéseire, valamint a kiegyensúlyozott étkezésre. 

A gyulladásnak súlyos következményei lehetnek

A szervezetben lévő bármiféle gyulladást komolyan kell venni, ugyanis számos betegség, például az Alzheimer-kór és a rák kialakulásában és progressziójában is szerepet játszik. A téma számos kutatóorvos érdeklődését és figyelmét is felkeltette, éppen ezért egyre több tanulmány született a témában. Az egyik legfrissebbet idén nyáron ismertették. Ez a dokumentum számos olyan kockázati tényezőt azonosított, amely hozzájárul ahhoz, hogy egyre több gyermek küzd gyulladásos bélbetegséggel. Ennek három fő kockázati tényezőjét ismertették az orvosok. Az egyik a korai antibiotikum-expozíció, a másik az egészségtelennek minősített, úgynevezett nyugati étrend, míg a harmadik a magasabb társadalmi-gazdasági státusz. Az orvosok kíváncsiak voltak arra, hogy az említett okoknak lehet-e következménye a felnőttek körében egyre gyakrabban tapasztalható gyomor-bél rendszeri megbetegedés.

A helytelen táplálkozás is oka lehet a bélgyulladásnak
A helytelen táplálkozás is oka lehet a bélgyulladásnakDoucefleur / Getty Images Hungary

A helytelen kézmosás is súlyos gyulladást okozhat

Az orvosok az alábbi öt fő okra vezették vissza a felnőtteknél jelentkező bélgyulladásokat. 

Fertőzés

A bélgyulladás egyik fő oka a fertőzés lehet. Mind a vírusos, mind a bakteriális okokból eredő gyomor-bél hurut, a gasztroenteritisz számos gyakori tünet, például hányinger, hányás és hasmenés révén jelentkezhet, amelyek segíthetnek beazonosítani, hogy hol fordulhat elő. Például a hányinger vagy a hányás arra utal, hogy valószínűleg a gyomor-bél felső traktusában van a gyulladás, míg a hasmenés az alsó szakasz megbetegedésére utal.

A hasmenés arra utalhat, hogy a gyomor-bél szakasz alsó traktusában van a fertőzés
A hasmenés arra utalhat, hogy a gyomor-bél szakasz alsó traktusában van a fertőzésturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

A fertőzések számos módon megelőzhetők. Például a megfelelő kézmosás, vagy az élelmiszerek, különösen a gyümölcsök és a zöldségek gondos megmosása minimálisra csökkentheti a vírusfertőzések terjedését, míg a gondos élelmiszer-kezelés megelőzi a bakteriális gyomor-bél hurutot, melyet gyakran ételmérgezésnek is neveznek.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet természetes védekezőrendszere nem tud különbséget tenni a saját sejtjei és az idegen sejtek között, ami miatt a szervezet tévedésből megtámadja a normál sejteket. A bélgyulladásnak van néhány jelentős autoimmun oka.
A gyermekkori bélgyulladás két autoimmun állapotot eredményez. Az egyik a Crohn-betegség, a másik a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az orvosok számára egyelőre ismeretlen, hogy mi lehet az oka a gyerekkori bélgyulladásnak.

Amiket okként azonosítottak, azok kapcsolódó kockázati tényezők. Ilyen a korai antibiotikum-alkalmazás, a helytelen táplálkozás és a magasabb társadalmi-gazdasági státusz. 

A vizsgálat szerint felnőttkorban a dohányzás, a zsíros étrend és az antibiotikumok jelentik a fő kockázati tényezőket.

Szintén az autoimmun állapotokhoz sorolhatók az olyan genetikai okok, mint például a cöliákia, amely a gluténérzékenyeket sújtja. Ez utóbbi tüneteit gyakran figyelmen kívül hagyják vagy tolerálják az érintettek, ha nem jár fájdalommal és különösen kellemetlen érzésekkel.

Ételallergia

A bőrünkhöz vagy a szemünkhöz hasonlóan a bél is gyulladásos reakciókkal reagálhat az ételekben lévő allergénekre. A gyakori tünetek közé tartoznak a hasi görcsök, a hányinger, a hányás és hasmenés, melyek mindegyikét fontos figyelembe venni. Ha ezeket a tüneteket bizonyos ételek elfogyasztása után tapasztaljuk, további vizsgálatokra lehet szükség, és a gyulladás gyógyítása, illetve későbbi megelőzése érdekében a problémát okozó ismert allergént el kell kerülni.

A gluténérzékenység is okozhat bélgyulaldást
A gluténérzékenység is okozhat bélgyulaldástTom Merton / Getty Images Hungary

Gyógyszerek

Mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerek nagymértékben hozzájárulhatnak a bélgyulladáshoz. Leggyakrabban a fájdalom- és lázcsillapító hatású, nem-szteroid típusú gyulladásgátlók, valamint a kemoterápiák és immunkontrollgátló terápiák okozzák a bél sérülését és gyulladását. 

Diéta

A nem megfelelő, feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend felboríthatja a gyomor-bél traktus és a szervezetünkben lévő mikrobiom természetes egyensúlyát, amely baktériumok, vírusok és gombák csoportja, és jó esetben harmonikusan megférnek egymás mellett. Amikor ez az egyensúly felborul, az a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának nagyobb áteresztőképességéhez vezethet, így olyan kórokozók is bejuthatnak a bélrendszerbe, amelyeknek nem kellene ott lenniük.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra