Ez a bélgyulladás 5 leggyakoribb oka

GettyImages-1152830687
Olvasási idő kb. 5 perc

A bélgyulladásnak számos oka lehet, de közülük csak néhányat tudunk befolyásolni. Egy tanulmány nemrég rámutatott arra, melyek lehetnek a betegség legfőbb kiváltó okai felnőttkorban.

A betegséget okozhatja valamilyen környezeti vagy genetikai tényező, élelmiszer és gyógyszer is. A külső körülmények és az egyéni adottságok mellett mindenképpen fontos figyelnünk a testünk jelzéseire, valamint a kiegyensúlyozott étkezésre. 

A gyulladásnak súlyos következményei lehetnek

A szervezetben lévő bármiféle gyulladást komolyan kell venni, ugyanis számos betegség, például az Alzheimer-kór és a rák kialakulásában és progressziójában is szerepet játszik. A téma számos kutatóorvos érdeklődését és figyelmét is felkeltette, éppen ezért egyre több tanulmány született a témában. Az egyik legfrissebbet idén nyáron ismertették. Ez a dokumentum számos olyan kockázati tényezőt azonosított, amely hozzájárul ahhoz, hogy egyre több gyermek küzd gyulladásos bélbetegséggel. Ennek három fő kockázati tényezőjét ismertették az orvosok. Az egyik a korai antibiotikum-expozíció, a másik az egészségtelennek minősített, úgynevezett nyugati étrend, míg a harmadik a magasabb társadalmi-gazdasági státusz. Az orvosok kíváncsiak voltak arra, hogy az említett okoknak lehet-e következménye a felnőttek körében egyre gyakrabban tapasztalható gyomor-bél rendszeri megbetegedés.

A helytelen táplálkozás is oka lehet a bélgyulladásnak
A helytelen táplálkozás is oka lehet a bélgyulladásnakDoucefleur / Getty Images Hungary

A helytelen kézmosás is súlyos gyulladást okozhat

Az orvosok az alábbi öt fő okra vezették vissza a felnőtteknél jelentkező bélgyulladásokat. 

Fertőzés

A bélgyulladás egyik fő oka a fertőzés lehet. Mind a vírusos, mind a bakteriális okokból eredő gyomor-bél hurut, a gasztroenteritisz számos gyakori tünet, például hányinger, hányás és hasmenés révén jelentkezhet, amelyek segíthetnek beazonosítani, hogy hol fordulhat elő. Például a hányinger vagy a hányás arra utal, hogy valószínűleg a gyomor-bél felső traktusában van a gyulladás, míg a hasmenés az alsó szakasz megbetegedésére utal.

A hasmenés arra utalhat, hogy a gyomor-bél szakasz alsó traktusában van a fertőzés
A hasmenés arra utalhat, hogy a gyomor-bél szakasz alsó traktusában van a fertőzésturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

A fertőzések számos módon megelőzhetők. Például a megfelelő kézmosás, vagy az élelmiszerek, különösen a gyümölcsök és a zöldségek gondos megmosása minimálisra csökkentheti a vírusfertőzések terjedését, míg a gondos élelmiszer-kezelés megelőzi a bakteriális gyomor-bél hurutot, melyet gyakran ételmérgezésnek is neveznek.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet természetes védekezőrendszere nem tud különbséget tenni a saját sejtjei és az idegen sejtek között, ami miatt a szervezet tévedésből megtámadja a normál sejteket. A bélgyulladásnak van néhány jelentős autoimmun oka.
A gyermekkori bélgyulladás két autoimmun állapotot eredményez. Az egyik a Crohn-betegség, a másik a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az orvosok számára egyelőre ismeretlen, hogy mi lehet az oka a gyerekkori bélgyulladásnak.

Amiket okként azonosítottak, azok kapcsolódó kockázati tényezők. Ilyen a korai antibiotikum-alkalmazás, a helytelen táplálkozás és a magasabb társadalmi-gazdasági státusz. 

A vizsgálat szerint felnőttkorban a dohányzás, a zsíros étrend és az antibiotikumok jelentik a fő kockázati tényezőket.

Szintén az autoimmun állapotokhoz sorolhatók az olyan genetikai okok, mint például a cöliákia, amely a gluténérzékenyeket sújtja. Ez utóbbi tüneteit gyakran figyelmen kívül hagyják vagy tolerálják az érintettek, ha nem jár fájdalommal és különösen kellemetlen érzésekkel.

Ételallergia

A bőrünkhöz vagy a szemünkhöz hasonlóan a bél is gyulladásos reakciókkal reagálhat az ételekben lévő allergénekre. A gyakori tünetek közé tartoznak a hasi görcsök, a hányinger, a hányás és hasmenés, melyek mindegyikét fontos figyelembe venni. Ha ezeket a tüneteket bizonyos ételek elfogyasztása után tapasztaljuk, további vizsgálatokra lehet szükség, és a gyulladás gyógyítása, illetve későbbi megelőzése érdekében a problémát okozó ismert allergént el kell kerülni.

A gluténérzékenység is okozhat bélgyulaldást
A gluténérzékenység is okozhat bélgyulaldástTom Merton / Getty Images Hungary

Gyógyszerek

Mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerek nagymértékben hozzájárulhatnak a bélgyulladáshoz. Leggyakrabban a fájdalom- és lázcsillapító hatású, nem-szteroid típusú gyulladásgátlók, valamint a kemoterápiák és immunkontrollgátló terápiák okozzák a bél sérülését és gyulladását. 

Diéta

A nem megfelelő, feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend felboríthatja a gyomor-bél traktus és a szervezetünkben lévő mikrobiom természetes egyensúlyát, amely baktériumok, vírusok és gombák csoportja, és jó esetben harmonikusan megférnek egymás mellett. Amikor ez az egyensúly felborul, az a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának nagyobb áteresztőképességéhez vezethet, így olyan kórokozók is bejuthatnak a bélrendszerbe, amelyeknek nem kellene ott lenniük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek