A balzsamecet egy mélybarna ecetféle, amelyet nem erjesztett szőlőléből készítenek. Lényegében nem más, mint egy beforralt szőlőlé, amelynek az alapanyaga egy fehér szőlőfajta, a „Trebbiano”, amely Modena környékén őshonos. Jellegzetes, merész, összetett ízeiről és fanyar utóízéről ismert. Az igazi balzsamecetet hónapokig vagy akár évekig érlelik hordóban, ennek köszönhető gyakran borsos az ára.
Lássuk, melyek azok az előnyei, amiket már a tudomány is bizonyított.
Segít csökkenteni a koleszterinszintet
A balzsamecet összes jótékony hatása közül talán ez a legjobban dokumentált. A balzsamecet kiváló választás azoknak, akik szeretnék fenntartani vagy csökkenteni koleszterinszintjüket. A balzsamecetben található antioxidánsok a szervezet számára mérgező sejteket célozzák meg, amelyek növelik az LDL (az egészségtelen koleszterin) szintjét. A balzsamecetet öntetként vagy mázként fogyasztva elegendő mennyiséget fogyaszthatunk belőle.
Segíti az egészséges emésztést
A balzsamecet fő hatóanyaga az ecetsav, amely probiotikus baktériumtörzseket tartalmaz. Ezek a probiotikumok nemcsak az élelmiszereket tartósítják, hanem az egészséges emésztést is elősegítik, és javítják a bélrendszer állapotát. Az ecetsavban található probiotikus vegyületek részben az okai annak, hogy egyesek esküsznek rá: a balzsamecet jóllakottságérzetet kelt.
Támogatja a fogyást
Az ecetcsalád mindegyik tagja az elhízás elleni tulajdonságairól ismert, és ezalól a balzsamecet sem kivétel. Ahogy fentebb említettük, a balzsamecet probiotikus vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek jóllakottabbnak érezni magad. Ellentétben más ízesítőkkel, mint a vaj és a majonéz, a balzsamecet zsírmentes. Bár nem egy varázslatos fogyókúrás főzet, mégis ezzel érdemes meglocsolnod a salátáidat a szokásos öntetek helyett.
A cukorbetegség ellen is tehetsz a segítségével
Egy 2006-os áttekintésből kiderült, hogy az ecet fogyasztása után az inzulinrezisztenciában szenvedők akár öt órán keresztül is jobb vércukorszintet tapasztalhatnak. A balzsamecet fűszerként való használata a cukorbetegség szempontjából optimálisabbá teheti táplálkozásodat, és segít elkerülni az étkezés után fellépő vércukorszint-ugrásokat.
Javítja a vérkeringést
A balzsamecet polifenolokat tartalmaz, amelyek segítik a szív- és érrendszer működését. Kiderült, hogy megakadályozza a vérlemezkék aggregációját, ami megelőzheti a szívbetegségeket. Ez lehet az oka annak, hogy a mediterrán kultúrák évszázadok óta használják a balzsamecetet „gyógyító” és „öregedésgátló” összetevőként.
Segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek
A balzsamecetnek a szív- és érrendszerrel kapcsolatos jótékony hatása kiterjed a vérnyomásodra is. Egy 2001-es laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a magas vérnyomásban szenvedő patkányok vérnyomása jobb lett, miután hosszú ideig ecetet fogyasztottak. Ha 1-2 teáskanál balzsamecetet öntetként vagy pácként fogyasztasz el, nemcsak finomabbá teszed ételeid, hanem a szíved egészségét is segíted.
Javíthatja a bőröd állapotát
A balzsamecet ecetsavat és antimikrobiális vegyületeket, valamint antioxidánsokat egyaránt tartalmaz. A rendszeres étrend részeként történő fogyasztása tisztábbá és ragyogóbbá teheti a bőrt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés