Egy civilizációval végeztek a spanyolok: ezt mind eltanulhattuk volna tőlük

GettyImages-1205803808

Az aztékok fővárosába érkező spanyol hódítók ámuldozva nézték a tisztaságot, rendet és gazdagságot, amely a bennszülött civilizáció mindennapi életét jellemezte.

1519-ben 530, számszeríjakkal és muskétákkal felfegyverzett spanyol katona szállt partra a mai Mexikói-öbölben. Vezetőjük, Hernán Cortés azzal a céllal érkezett a maják és aztékok ősi birodalmába, hogy a spanyol korona nevében meghódítsa az ismeretlen földet. Az őslakosok barátságosan fogadták a spanyol konkvisztádort: azt hitték, ő az a jóságos, fehér bőrű félisten, akit Ketzalkóatl néven tiszteltek, és akiről úgy vélték: a régmúltban földművelésre és az építészet tudományára tanította a tolték törzseket.

Az aztékok világát fenekestül felforgatta a felfedező

Cortés nem éppen a jóságáról volt híres, és esze ágában sem volt bármire is tanítani az aztékokat. A ma már nem létező Texcoco-tó partján épült, óriási, az európai nagyvárosokkal vetekedő azték fővárosban az uralkodó saját palotájában szállásolta el a hódítókat, akiket értékes ajándékokkal halmozott el.

A spanyolok hónapokig vendégeskedtek Moctezuma udvarában, majd foglyul ejtették az uralkodót, az áldozati ünnepségen részt vevő aztékokat pedig lemészárolták.

Az azték civilizációnak hamarosan leáldozott.

Cortés találkozása Moctezumával
Cortés találkozása MoctezumávalWikimedia Commons

Élet egy azték városban

Milyen látvány fogadta a spanyol hódítókat, amikor megérkeztek Moctezuma városába? Minden bizonnyal ámuldoztak:

az azték előkelőségek tágas és igényesen berendezett, sokszor medencével rendelkező házakban éltek.

A köznép egymás mellé épített, magas falakkal elválasztott lakásokban lakott. A középkori Európa szennyes, bűzös utcáihoz képest az azték birodalomban nagy hangsúlyt fektettek a tisztaságra: a városlakók rendelkezésére állt a tiszta víz, csatornahálózatot építettek ki és a személyes higiéniára is nagy hangsúlyt fektettek. Ismerték a helyi érzéstelenítést, használták a kinint, és bonyolult sebészeti beavatkozásokat hajtottak végre.

Bonyolult csatornarendszereket építettek

Az aztékok tisztában voltak a víz fontosságával: a birodalom nagyobb városaiban csatornarendszereket alakítottak ki. Külön vízvezeték biztosította az ivóvizet a városlakók számára, a szennyvíz elvezetését pedig csatornákkal oldották meg. A fővárosban, Tenochtitlanban a csatornákat közlekedésre is használták, kenukkal eveztek rajtuk. Azték munkások éjjelente a városokból – és a városi nyilvános vécékből – összegyűjtötték a hulladékot és az ürüléket, és kenuikon a mezőkre szállították, így nem kellett attól tartani, hogy az ivóvíz szennyezetté válik.

Így nézett ki Tenochtitlan a mexikói festő, Diego Rivera szerint
Így nézett ki Tenochtitlan a mexikói festő, Diego Rivera szerint

Otthoni gőzfürdő

Az azték városok vízvezetékeinek volt egy másik előnye is: akár otthonukban is fürödhettek. Sok magánlakásnak része volt egy temazcal nevű, ablakok nélküli gőzkunyhó, amelynek a rituális megtisztulásban volt szerepe. A test megtisztulásán kívül a lelki szennyeződésektől is itt próbáltak megszabadulni: például konfliktusok, harcok után keresték fel, de használták szülő nők és lábadozó betegek is, a gyógyulás, regenerálódás elősegítése céljából.

Natúrszappan, helyi alapanyagokból

A szó mai értelmében vett szappant ugyan nem ismerték, de tudták, melyik növény segítségével tisztogathatják meg magukat. A spanyolok által „szappanfának” nevezett copalxocotl gyökerei és gyümölcse olyan habot hoztak létre, amely a test és a ruházat tisztán tartására egyaránt alkalmas volt. Az esős hónapokban és harcok idején azonban tartózkodtak a mosakodástól: a tisztaság nemcsak praktikus, hanem rituális szerepet is játszott. Amíg a férfiak harcoltak, a nők nem mosták meg az arcukat, az áldozati foglyokat viszont haláluk előtt megfürdették.

Vörös fogak és hajfestés agyaggal

Az aztékok a testszag elfedésére különböző illatszereket használtak. Fő illatszereiket ámbrából, balzsamfenyő nedvéből és az édesfűnek is nevezett illatos szentperje segítségével állították elő. A betegeket és a harcban megsérülteket virágokból és fenyőtűkből kinyert keverékkel kenegették, papjaik pedig vallási eseményeken tömjént is használtak. A nők szépítkezési rituáléjának fontos eleme volt az axin nevű sárga agyag, amellyel csillogóvá varázsolták bőrüket. Egyes nők fogaikat vörösre vagy feketére festették. Az azték városokban borbélyok vágták a férfiak haját, és meg is borotválták őket, míg a nők otthon, fekete agyaggal vagy egy xiuhquilitlnek nevezett fűvel festették a hajukat, ez utóbbi lilás árnyalatot kölcsönzött a hajfürtöknek.

A Mendoza-kódex betekintést nyújt az aztékok mindennapi életébe
A Mendoza-kódex betekintést nyújt az aztékok mindennapi életébeWikimedia Commons

Azték orvoslás

Egy korabeli krónika szerint az azték „sebészek” túltettek spanyol kollégáikon: ügyesen ellátták és gyorsan meggyógyították a csatában megsebesülteket. Tudásuk nem korlátozódott csupán a harctérre: a papok és a gyógyítók különböző olajokból és gyógynövényekből készült kenőcsökkel és szerekkel enyhítették a hozzájuk fordulók panaszait.

Sokféle betegséget kezeltek, a fejfájástól a köhögésen át a különböző fertőzésekig.

Ügyesen helyreillesztették és – gumifa nedvéből, gyantából és tollakból készült keverék segítségével – begipszelték a törött csontokat, a sebet pedig összevarrták. Fogfájásra a szénnel való dörzsölést alkalmazták, de ha nagy volt a baj, ecet és kígyóméreg elegyét ajánlották a páciensnek. Ezután – viszonylag fájdalommentesen – ki is húzhatták a fájó fogat, majd gyógynövényeket alkalmaztak a nyílt seben. Az aztékok ismerték a fogtömést, és a tehetősebbek a metszőfogaikon fogékszert is viselhettek.

Csak óvatosan a rágózással

Az aztékok számára nem volt ismeretlen a fogápolás sem: sóból, mézből, hamuból, különböző gyökerekből, fakéregből és vizeletből készítettek fogpasztát. Emellett ismerték a rágógumit is: chiclének nevezték, és elsősorban a nők rágcsálták, leheletük illatosítása céljából. Ez egy zapotilla nevű fa nedvéből készült: lehántották a fa kérgét, és felfogták a kicsorgó nedvet. Ugyanakkor a társadalom szabályai szerint csak gyerekek és hajadonok rágózhattak nyilvánosan, ellenező esetben erkölcstelennek minősítették és megbélyegezték a nőket.

Az aztékok fejlett, óriási birodalmat működtettek a spanyolok érkezéséig, amelynek megvoltak a maga – sokszor meglehetősen véres – szabályai és szokásai.

Civilizációjuk azonban a hódítók érkezése után nem sokkal megsemmisült: a spanyolokkal vívott harcok és az általuk behurcolt betegségek következményeképpen az őslakosok közel 80%-a életét vesztette. Az azték teremtésmítosz szerint birodalmuk kialakulása előtt az emberiség négy korszaka már véget ért, mert az istenek haragjukban elsöpörték különböző világkatasztrófákkal. A hódítók érkezése azonban ötödszörre is elhozta egy civilizáció pusztulását.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra