Halálos allergiát okozhat, ha ilyen helyen élsz

allergia-hely (3)
Olvasási idő kb. 5 perc

A tudósok még ma sem tudják biztosan, hogy miért alakulnak ki az ételallergiák. Most a legsúlyosabb tüneteket okozó földimogyorót vizsgálták. Kiderült, hogy komoly következményei vannak, hogy milyen helyen növünk fel, a légszennyezettség ugyanis növeli a földimogyoró-allergia kialakulását.

Az ételallergia egy abnormális immunválasz egy adott élelmiszer-fehérjére, amit az immunrendszer tévesen veszélyesnek minősít, ezért allergiás reakciót vált ki. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is. Ilyenek a csalánkiütés, a viszketés, a duzzanat, a gyomorfájdalom, a hányás és a légzési nehézségek. Egyeseknél anafilaxiás sokk léphet fel, amely hirtelen vérnyomásesést, légzési nehézségeket és eszméletvesztést okozhat, vagyis akár halálos is lehet. A legtöbb allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek: a tej, a tojás, a mogyoró, a földimogyoró, a diófélék, a búza, a szója, a hal és a kagylók. Ezek már kis mennyiségben is allergiás tüneteket válthatnak ki.

A földimogyoró az egyik leggyakoribb, amely már gyermekeknél is elfordul, és elképesztően veszélyes tud lenni. Nagyon sok történet járta már be a sajtót, ahol étteremben vagy az iskolai menzán véletlenül olyat evett egy gyerek, amibe földimogyoró került, és súlyos következményei – kórházi kezelés vagy halál – lettek. Egy brit kislány októberben vesztette így az életét Rómában, miután a családjával egy pizzériában ettek. Bár az élelmiszer-allergia okozta halálesetek száma alacsony, egy az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint az országban kétmillió allergiás él, és évente nagyjából 10 haláleset történik élelmiszer miatt, a kutatók továbbra is vizsgálatokat végeznek, hogy kitalálják, mi okozza ezt az állapotot.

4 dolog, amit rosszul tudsz az ételérzékenységről4 dolog, amit rosszul tudsz az ételérzékenységről

Az ételérzékenység és -allergia kapcsán még még mindig rengeteg a tévhit. Szakértő segít a megértésben.

Tovább olvasom
Ha magas a légszennyezés azon a helyen, ahol élsz, magasabb lehet a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázata
Ha magas a légszennyezés azon a helyen, ahol élsz, magasabb lehet a földimogyoró-allergia kialakulásának kockázataTim Grist Photography / Getty Images Hungary

Az allergia kialakulására hatással van az, hogy milyen helyen élsz

Egy új, ausztrál kutatás szerint azok a csecsemők, akik szennyezett levegőjű helyen élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek földimogyoró-allergiásak felnőttkorukra, de ugyanez nem igaz más immunalapú állapotokra, mint például a tojásallergia.

A kutatásban közel 5300, Melbourne-ben élő gyermeket vizsgáltak, akiket 1 éves korukban vontak be, majd 4, 6 és 10 éves korukban követtek nyomon. A tudósok a gyermekek lakóhelyének légszennyezettségi adatait is vizsgálták, különös figyelmet fordítva a finom részecskékre (PM2,5) és a nitrogén-dioxidra. A csapat megállapította, hogy a légszennyezés növekedésével nőtt a földimogyoró-allergia kialakulásának valószínűsége. A légszennyező anyagok irritáló és gyulladásos hatással bírnak, ami felerősítheti az immunrendszer allergiás válaszát, ételallergiák kialakulását okozva. Arra jutottak, hogy az allergiák gyakoriságának növekedése egybeesik a városiasodás növekedésével.

Az ételallergia kockázati tényezői

Ez a kutatás is mutatja, hogy pontosan még nem sikerült tisztázni, miért alakul ki az ételallergia, de számos tényező növelheti a kockázatát. Ilyenek lehetnek:

  • A genetika, ha volt már allergiás a családban.
  • Az életkor, a csecsemőknél és kisgyermekeknél magasabb a kockázat a kialakulására, mint a felnőtteknél.
  • A környezeti tényezők, mint például a szennyező anyagok vagy bizonyos gyógyszerek.
  • A bélmikrobiom problémája, amely az emésztőrendszerben élő baktériumok keverékének zavara.

Sokkal valószínűbb, hogy nem egy tényező áll a betegség mögött, hanem a tényezők egy csoportja.

Több tényező is szerepet játszhat az allergia kialakulásában
Több tényező is szerepet játszhat az allergia kialakulásábanKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Mitől olyan súlyos a földimogyoró-allergia?

A tudósok nem tudják pontosan, miért olyan súlyos a földimogyoró-allergia. Az egyik oka lehet, hogy a földimogyoró fehérjéi nehezen bomlanak le az emésztőrendszerben. Ezután bejutnak a vékonybélbe, majd átjutnak a bélnyálkahártyán, aztán kapcsolatba kerülnek az immunrendszerrel.

Sok allergén élelmiszer, különösen a földimogyoró, több különböző allergént tartalmaz. A kesudió három allergént tartalmaz, a mandula ötöt, a dió és a mogyoró 11-et, a földimogyoró már 17-et. Minden egyes allergénnek egyedi alakja van, így az immunrendszer mindegyiket másképp ismeri fel. Minél több allergén található egyetlen élelmiszerben, annál nagyobb a hatáserőssége.

7 egészséges étel, amitől rosszul érezheted magad7 egészséges étel, amitől rosszul érezheted magad

Igen váratlan és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, hogyha ezeket az egészségesebb ételeket kezded el fogyasztani.

Tovább olvasom

Sok élelmiszer esetén, ilyen a dió, a pörkölés megváltoztatja a fehérjék szerkezetét, így az immunválaszt kiváltó részeket is elpusztítja. Azonban a mogyorófélénknél éppen fordítva történik, a pörkölés erősebbé teszi őket. Ráadásul a földimogyoró sok ételben megtalálható, ami megnehezíti az allergiások számára az elkerülését.

Vannak olyan allergén élelmiszerek is, amelyek kevésbé ismertek. Tudj meg többet az egyikről az alábbi cikkünkből .

Mind egészségesnek hisszük, de sok mellékhatása van a népszerű gyümölcsnekMind egészségesnek hisszük, de sok mellékhatása van a népszerű gyümölcsnek

Ez a gyümölcs tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban sokan nem gondolnák, hogy mennyi mellékhatása is van.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek