Íme a legfőbb alkoholszabály – az orvos tippje megmentheti a szilveszteredet

GettyImages-897268828

Túl vagyunk a karácsonyi ünneplésen, de még előttünk a nagy szilveszteri banzáj. Sokan gondolják azt, hogy 2022-t tisztességgel el kell búcsúztatni, az újévet pedig a legnagyobb vigadalomban köszönteni. Ehhez pedig szinte elmaradhatatlan az alkoholfogyasztás.

Persze ha valaki egy este jobban felönt a garatra, még nem jelenti azt, hogy a detoxban végzi. Dr. Brian Hoeflinger sem erre akarja kiélezni mondanivalóját legújabb, közösségi médiában megjelentetett üzenetével. Az amerikai idegsebész különböző egészségügyi tanácsokat posztol 254 ezer TikTok-követőjének, az alkoholfogyasztással kapcsolatos videója nagy sikernek örvend, már majdnem 9 millióan látták.

Ennyi ideig tart, amíg az alkohol kiürül a szervezetből

Dr. Hoeflinger azt elemzi, mi történik, ha egymás után isszuk a feleseket. Gondolatkísérletre invitálja a nézőit, felteszi, hogy az első órában 5 felest iszunk meg, minden barátunkkal egyet koccintunk. Az első kb. öt percen belül eljut az agyunkba, és elkezd hatni ránk. De a test más részeinél nem történnek ilyen gyorsan a dolgok, ahogy azt részletezi az orvos, a máj óránként csak 30 ml alkoholt bont le. Ha mondjuk 50 fokos pálinkákat töltögetünk magunkba, akkor az első felesnek is kell minimum 2 óra, amíg kiürül a szervezetünkből. Amíg a máj nem bontja le, addig az alkohol a véráramban marad.

@doctorhoeflinger Knowing this about drinking could save your life! #fyp #party #drinking #alcohol #foryou #holiday #christmas ♬ Storytelling - Adriel

Az orvos felhívja arra is a figyelmet, hogy 

sokan tévhitben élnek, akik azt képzelik, ha 1-2 órával a távozás előtt abbahagyják az ivást, már gond nélkül bepattanhatnak az autóba, és biztonsággal vezethetnek.

Minden egyes feles 1-2 óra alatt ürül ki a szervezetből, tehát az 5 feles feldolgozására a májnak akár 10 órára is szüksége lehet. 

Videója végén dr. Hoeflinger kiemeli, hogy ha ennek az információnak a birtokában egy kicsit tudatosabban iszunk, akkor nemcsak a szilvesztert lehet megmenteni a teljes képszakadástól, de akár az életünket is. Sokan a volán mögé ülnek, tévhitekre alapozva a józanultságukat, ebből lesz aztán a tragédia, amiben magukban vagy ártatlanokban tesznek kárt.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra