5 szokás, melyek rendszeresítésével tökéletesítheted az idei éved

GettyImages-485964510
Bagyinka Tímea

A pontos tervezés mindig gyümölcsöző eredményeket hoz.

Az újévi fogadalmak gyakran csak tervek maradnak. Minden kezdetnél nagy a lendület, amely gyorsan apadhat is, ha a céljaid, az elvárásaid túl nagyok, vagy ha túl sokat és túl gyorsan akarsz változtatni. Érdemes megfontoltan vágyni az akár közhelyesnek számító dolgokra is.

Íme néhány szokás, melyeket ha rendszeresítesz, egészségesebb leszel, hétköznapjaid pedig tartalmasabbak és színesebbek lesznek.

Tarts csendszünetet, legalább heti 3-4 × 20 percet! 

Bármi áron. Amikor nem szól hozzád senki, és nem szól körülötted semmi. Ha szükséges, használj ehhez füldugót! Az érzékszerveidet pihentetni szükséges, és a zaj megvonása ennek az egyik legfontosabb pillére. Az idegrendszered folyamatos munkában áll, minden információt fel kell dolgoznia minden érzékelésről, észlelésről. Ha hagyjuk pihenni, ha kap egy kis szünetet, máris sejtszintű regenerálódási folyamatok veszik kezdetét irányítása alatt. Ezáltal hatékonyabb és energikusabb leszel egész nap, a munkában, sportban és gyermeknevelésben is. Már ennyitől javulhat a figyelmed és a türelmed is. És ehhez nem kell más, csak hogy hallgasd a csendet. 

Mindennap olvass!

Legalább egy verset vagy novellát. De az is jó, ha egy regénynek futsz neki, és nem bánod, hogy lesz, amikor csak néhány oldalt haladsz előre. A szavak szépek, varázserővel bírnak, egyszerre öltöztetnek és vetkőztetnek is. Olvasás közben érzel, átérzel, a történet részese vagy.

Az olvasás mágikus hatással vagy az agyunkra
Az olvasás mágikus hatással vagy az agyunkraHiddenCatch / Getty Images Hungary

A szavak képekké alakulnak, a képzelet határtalan. Ilyenkor az agy vérellátása fokozódik, hatására fejlődnek a kognitív képességek is. Napi pár perces olvasás már kiválóan alkalmas a logikai gondolkodás fejlesztésére is, az ok okozati összefüggések felismerésével. Nem utolsósorban pedig azáltal, hogy együttérzel, együtt lélegzel a vers írójával, a regény szereplőivel, ezáltal javul az empatikus készséged is, amit nagyszerűen fogsz tudni kamatoztatni az élet minden területén. 

Mindig reggelizz!

A reggeli lehet egészen egyszerű és fejedelmi is, megtörténhet egy pillanat alatt is, de lehet, hogy végiglapozod alatta a reggeli sajtóhíreket. Mindentől függetlenül a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen a leghosszabb, akár 8-10 órás evés nélküli időszak utáni első lehetőség, amikor üzemanyaghoz jut a tested. Ezen elv mentén a reggelizés inkább funkcionális, mintsem élvezeti értékkel bíró. Így bármennyire is utálsz reggelizni, elégedj meg annyival, hogy kell.

A változatos reggeli feltölt
A változatos reggeli feltöltAlexander Spatari / Getty Images Hungary

Ha fogyni szeretnél, ha hízni, ha rohanni fogsz egész nap, ha nem, az anyagcseréd beindításához a reggelire elfogyasztott étel a kulcs. Ha nincs időd reggel, kapj be egy jobb minőségű gabonából készült libazsíros kenyeret valamilyen salátafélével. Ha megteheted, akkor viszont kerüljön az asztalra ezek mellé akár még több fehérje és rost, felvágott, sajt, tojás, zabpehely, a salátára szezámmag és olívaolaj is.

Sportolj! 

A sport nem szenvedés, hanem szenvedély. Áldozatokat kíván, az idődből, erődből, energiádból, és persze néha fáj is. De ha mindezt akarod, ha a motiváció nem kényszer, hanem vágy, mondjuk a változás és a fejlődés utáni, akkor menni fog. De csak akkor. Az egészséges ember életéből nem hiányozhat a rendszeres mozgás. Az, hogy ez milyen formában van jelen, milyen típusú és intenzitású, rengeteg dologtól függ. Muszáj, hogy jól megtervezett legyen, hogy igazodjon hozzád, a céljaidhoz, és hogy reálisan lásd, mennyi idő- és energiabefektetéssel kell számolnod.

Gyakorold az önzetlenséget!

Ez néha könnyen megy, néha nehezebben. Ha te is fáradt vagy, ha rosszkedvű, ha kudarc ér a munkában vagy a magánéletben, akkor nehéz a saját szemüvegen túl látni, nehéz észrevenni a környezet igényeit. De ha a rosszabb napokon is tudsz figyelmes maradni, ha pici gesztusokkal, szavakkal, apró tettekkel, udvariassággal tudsz simogatni, tudsz adni, a te világod máris szebb lesz 2022-ben. 

Az önzetlenség meghálálja magát
Az önzetlenség meghálálja magátmanusapon kasosod / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra