Úgy tűnik, most a köldökplasztika a divat

Általában azok keresik fel a köldökükkel a plasztikai sebészeket, akik nincsenek megelégedve a külcsínnel. De bizonyos esetekben azonban egészségügyi szempontból is ajánlott lehet helyrehozni egy-egy hibás köldökdizájnt.

Egyre több embert érdekel, hogy néz ki a köldöke – írja az Allure. A bűbájos kis köldökre áhítozó hölgyek és urak általában pusztán esztétikai okokból kifolyólag neveznek be a műtétekre, de bizonyos esetekben egészségügyi szempontból is ajánlott lehet a köldökplasztika.

Zavar a köldököm

„A köldök kozmetikai szempontból nagyon fontos része a hasnak” – nyilatkozta egy New York-i plasztikai sebész az Allure-nak. Szerinte egyre több páciensét érdekli, hogy néz ki a köldöke. Sokan a terhességük vagy valamilyen műtét hatására kicsit csúfabb formában visszatérő köldökükön javítanának köldökplasztikával, de a köldökpiercingesek is gyakran döntenek úgy, hogy ideje befoldozni a lyukakat. És sokan vannak persze azok is, akiknek egyszerűen csak nem tetszik a köldökük.

shutterstock 64652209

A köldökplasztika típusai

Alapvetően háromféle beavatkozást különböztethetünk meg az Allure szerint. Van, aki valamilyen oknál fogva nincs kibékülve a köldöke méretével vagy formájával. A sebészek a „fölösleges” bőr eltávolításával és a környező bőrfelület szorosabbra húzásával segítenek azokon, akiket gigantikus köldökökkel vert meg a sors.

A túl kicsi köldökön szintén lehet segíteni. Ezt úgy csinálják a sebészek, hogy eltávolítanak egy kisebb bőrdarabot a köldök környékéről, majd finoman megnyújtják a köldököt, egészen addig, amíg be nem fedik vele az eltávolított bőr helyét. Ez a procedúra csak néhány nap pihenést igényel egyébként, és úgy 600 000-1 200 000 forintba kerül.

Egy dologgal hozakodott még elő a plasztikai sebész a köldökplasztikával kapcsolatban: „Ha egy valamit mondhatnék az embereknek, az az lenne, hogy ne csináltassanak köldökpiercinget.” Ámen.

Köldöksérv

A többnyire a köldökgyűrűbe betolakodó zsírszövet okozta kiugró köldökök a hasfalon található kis lyuk befoldozásával „javíthatók ki”. Ez a fajta köldökdizájn egyébként fájdalommal is együtt járhat, illetve akár akadályozhatja is a gazdáját valamilyen formában, ebben az esetben tehát nem csak egy egyszerű kozmetikai beavatkozásról van szó.

Bizonyos esetekben a hasüregi szervek is benyomulhatnak a résbe, ezt is megakadályozhatja tehát a nagyjából 45 perces műtét. Ebben az esetben már fontosabb odafigyelni rá, hogy néhány hétig elkerüljék a páciensek azokat a mozgásformákat, amelyek túlzott hasüregi nyomással járnak együtt.

shutterstock 370399001

Hasplasztika

Sok esetben nem egy különálló művelet során szabják át az orvosok a köldököt, hanem valamilyen hastájékot érintő műtét vagy egy nagyobb, terhességet követő hasplasztikai műtét részeként kerül sor a köldökszobrászatra. A többmilliós hasplasztikákat persze már hosszabb, hathetes pihenéssel járó lábadozás kell hogy kövesse.

Oszd meg másokkal is!
Mustra