A 12 legirritálóbb divatőrület

Mi is készítünk minden divathéten utcai divat-gyűjtést, bloggerek hada pedig abból él, hogy érdekesen felöltözik, aztán azt posztolja: ennek folyományaként sok olyan trendet láthatunk, amit az utcán egyébként soha, csak a divathetek környékén, a rengeteget güriző fotósoknak hála. A legtöbb ilyen divathullám kérészéletű, de vannak olyan trendek, amik később átszivárognak az átlagemberek ruhatárába is.

A Buzzfeed szerkesztői azokat a szetteket gyűjtötték össze, amiket már egyenesen unnak, mert túl sokszor jönnek szembe. Ők a Lincoln Center környékén kószáló, túlékszerezett, túlöltözött, ronda cipős, kameraérzékeny lányokat emlegetik, akik már nem is tudják, hogyan hívják fel magukra a figyelmet. Attól mi még messze vagyunk, hogy unjuk Carine Roitfeld, Emmanuelle Alt, Miroslava Duma, vagy Giovanna Battaglia szettjeit, de ha jól belegondolunk, tényleg van valami nevetséges abban, ahogy a divatikonok/szerkesztők/bloggerek hajtják a feltűnést.

A folytatásban talál 12 trendet, amit küllföldön (vagy akár hazai blogokon) már eléggé elkoptattak a divatmániások, aztán szavazhat arra a stíluselemre, ami önt a legjobban kiborítja!

1. Hatalmas borítéktáska

A nappali clutch olyan divatos holmi, amivel minden fast fashion bolt is tele van, ismertetőjele, hogy nagyon unpraktikus: nincs vállpántja, tehát kézben kell szorongatni, viszont jóval nagyobb, mint egy doboztáska, akár egy kisebb laptop is belefér, a rengeteg női holmiról nem is beszélve. Azért hívják "day clutch"-nak, azaz nappali borítéktáskának, mert pont úgy szokás viselni, mint egy válltáskát, ami reggeltől estig velünk van, tehát fér bele a mobil és pénztárca mellé esernyő, dezodor, sminkcucc, meg amit az ember csak el tud képzelni. A Buzzfeed szerzői szerint divatszerkesztők hordják és azok, akik rájuk akarnak hasonlítani, és az benne a legirritálóbb, hogy nagyon unpraktikusnak néz ki – mert az is. Ahelyett, hogy egész nap görcsbe szorult marokkal szorongatnánk egy ilyet a trend jegyében, maradjunk a jól bevált válltáskánál, retikülnél, bárminél, amit vállra lehet kapni.  

A divathetek kötelező kiegészítője. Katt a képre a teljes szettért!
A divathetek kötelező kiegészítője. Katt a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

2. A vállra vetett blézer/kabát

A trend eredetét a Buzzfeed oda vezeti vissza, hogy a nagyon elfoglalt divatszerkesztők annyira rohantak egyik divatbemutatóról a másikra, hogy nem volt idejük rendesen felvenni kabátjukat, csak vállukra vetették és futottak. Ez vagy igaz, vagy nem, mindenesetre a szerzők szerint a gondosan eligazgatott, vállra borított blézer ciki, mert ez esetben nem arról van szó, hogy ennyire nemtörődömök vagyunk, hanem pont az ellenkezőjéről. Egyébként a vállra vetett blézer nem is túl praktikus, próbáltam, és egyfolytában lecsúszik: menet közben fogni kell. A megoldás vagy a blézer helyes felvétele vagy a blézer elhagyása.

Unalmas vagy menő? Katt a képre a teljes szettért!
Unalmas vagy menő? Katt a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

3. A direkt ronda cipő

A divathetek környékén flangálók kedvence a színes, magassarkú, túlbonyolított cipő valami hasonlóan feltűnő zoknival párosítva. Az átlagember szerint ezek a lábbelik egyszerűen csúnyák, aki hordja őket, az viszont azt gondolja: milyen menő vagyok, hogy sikerült úgy felöltöznöm mellé, hogy cuki, utánozhatatlan és cool legyek benne! A Buzzfeed szerint aki azt gondolja magáról, hogy ennyire érdekes és egyedi ízléssel megáldott ember, az általában egyszerűen idegesítő, és ami első ránézésre ronda, az tényleg az, bárhogy is erőlködik viselője. A legjobb egyébként tényleg az, amikor a bloggerek kritika nélkül követik a divatházak által diktált trendeket és magukra aggatnak minden vackot, ami épp divatosnak van kikiáltva.

Köszi, Stella McCartney! Katt a képre a teljes szettért!
Köszi, Stella McCartney! Katt a képre a teljes szettért!Daniel Zuchnik / Europress / Getty

4. A túl széles öv

A feltűnési viszketegségben szenvedő bloggerek jelszava "a több mindig jobb", ennek megfelelően a direkt ronda cipő, a hatalmas borítéktáska, a bizsutenger és az előnytelen napszemüveg mellé még egy túl hangsúlyos övet is felvesznek. A sok fölösleges attribútum mögött aztán elvész az ember.

Nekünk bejön. És önnek? Katt a képre a teljes szettért!
Nekünk bejön. És önnek? Katt a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

5. Csupasz lábak télen

A leghülyébb trend mind közül a téli New York-i divathéten figyelhető meg, ahová a divatbloggerek és celebek rendszerint szandálban, miniszoknyában érkeznek – harisnya nélkül. A leghülyébb trend követése a szilveszterező tinilányokra jellemző és olyan gazdag örökösnőkre, akik csak limuzinból ki és beszállnak. Szóval ha ön nem tini és nem örökösnő, akkor vegyen harisnyát és csizmát, nem éri meg felfázni.

A leghülyébb trend mind közül. Nézze csak a hóbuckákat!
A leghülyébb trend mind közül. Nézze csak a hóbuckákat!Daniel Zuchnik / Europress / Getty

6. Túlburjánzó fejdíszek

Ezek lehetnek koszorúk, kalapok, fejre ültetett papagájok, pálmafák, amit csak el tud képzelni. A legnagyobb baj a fejdíszekkel, hogy aki ilyesmit vesz fel, azon látszik, mennyire szeretné, ha felfigyelnének rá. Semmi más nem látszik, csak az, hogy szinte kiabál az illető: figyeljetek rám!!!

A Buzzfeed szerint ha mégis hülye kalapot vesz, hordja méltósággal és annak tudatában, hogy hülyén néz ki: néha ez igen felszabadító tudat.

Katt a képre a teljes szettért!
Katt a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

7. Kényelmi cipő aka. Birkenstock

Az idei nyár slágere a Birkenstock szandál, és annak mindenféle derivációja: nem összetévesztendő a direkt ronda cipővel, mert ez nem magassarkú és nem kell hozzá zokni se. Minden divatblogger vett egyet, akkor is, ha totál nem illik a stílusához, írt mindenki egy hozsannázó bejegyzést, majd feltette blogsale-re az elárvult kényelmi szandált, majd valamelyik hiszékeny követő úgyis fizet érte.

Ne legyen ön az a hiszékeny követő, csak akkor vásároljon Batz papucsot, ha egyébként is évek óta hord hasonlót, vagy lát rá esélyt, hogy még évekig fog. A Birkenstock-mániával az a legnagyobb baj ugyanis, hogy azok hordják, akik eddig köptek rá, és még most is kiröhögik a benne sántikáló nyugdíjast – ebben a szezonban csak azért vállalták be, mert a divatlapok azt mondták, ilyet KELL hordani. A kényelmes szandálnak nem kéne divat-kinyilatkoztatásnak, múló vonulatnak lennie, hanem egyszerűen bevett, szokásos hétköznapi cipőként kéne rá tekintenünk és úgy is kéne őket hordanunk – azaz semmi keresnivalójuk a blogposztokban és a divatheteken.

Csúnya és kényelmes, de akkor már divatos is? Kattintson a képre a teljes szettért!
Csúnya és kényelmes, de akkor már divatos is? Kattintson a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

8. Szőrmók kulcstartó a táskán

Karl Lagerfeldet okolhatjuk a legújabb kulcstartódivatért, ő tervezte meg a Fendi szőrös, méregdrága verzióját. A legmenőbb celebeknek (például a képen látható Kylie Jennernek) már van szőrös táskadísze, a PETA meg forronghat magában. A Buzzfeed szerint gyerekes dolog a táskánkat további kiegészítőkkel megpakolni, az önmagában már egy olyan kiegészítő, ami jó esetben felhívja magára a figyelmet.

Kattintson a képre a teljes szettért!
Kattintson a képre a teljes szettért!Bauer-Griffin / Europress / Getty

9. Fesztiváldivat a városban

Nem csak az amerikai divatőrültek mániája a Coachellán menő virágkoszorúk, rojtos velúrtarisznyák, farmershortok és szaggatott felsők városi viselése. Pesten is bőven látni ilyen lányokat, szerintünk üde jelenségek, és nincs azzal semmi baj, ha valaki nyáron szeretné magát mindig fesztivál-kompatibilisnek tudni. Ugyanakkor megértjük a Buzzfeed szerkesztőit, szerintük olyanok mászkálnak így, akik hippinek akarnak látszani (de nem azok), 12 évesek, vagy szeretnek művirágokat pakolni a fejükre. A művirág-koszorúk nagyon mentek a Balaton Soundon, de már ott is erőltetettnek éreztük őket, hát még mondjuk New York utcáin! ezt tényleg inkább hagyja ki, ahogy a zenekaros pólókat is, de a sortokkal nincs semmi baj.

Kattintson a képre a teljes szettért!
Kattintson a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

10. A "kérlek nézz rám" ruha

Általában estélyinek is beillő (vagy annak készült), gyöngyökkel, flitterekkel kivert maxiruha: külföldi bloggereken valódi, milliós értékű Valentino és Chanel csodák láthatók, a mezei divathét-látogatókon leginkább szalagavatós ruhák vannak. Olyanok hordanak ilyesmit, akik nagyon szeretnének egyszer egy valódi gálára eljutni, vagy simán csak úgy gondolják, a csúnya cipő és a hatalmas fejdísz már nem elég Scott Schuman figyelmének felkeltéséhez, annál valami sokkal drámaibb kell. Hogy mi a baj az estélyivel a divathéten? Egyrészt ugyanaz, mint az előbbiekkel, erőltetett. Másrészt, ha az ember lánya Oscar-kompatibilis ruhában flangál egy egyszerű hétköznap, mit fog felvenni, ha tényleg gálára hivatalos? Mindenki rögtön tudni fogja, hogy nincs az életében fontosabb esemény a divathétnél, ha ott jelenik meg 600 dolláros szettben. Az ilyen gyönyörű ruhákat meg kell tartani a valóban nagy alkalmakra.

Ez a tipikus "könyörgök nézz rám" ruha. Kattintson a képre a teljes szettért!
Ez a tipikus "könyörgök nézz rám" ruha. Kattintson a képre a teljes szettért!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

11. A csúnya napszemüveg

Valamiért egy ideje már-már kötelező hangsúlyos, hatalmas napszemüveget viselni, akkor is, ha az adott dizájnerdarab egyáltalán nem illik az arcunkhoz. Sőt, minél csúnyábbak vagyunk benne, annál jobb. Igazából inkább röhejes egy olyan százezres (vagy 500 forintos) napgépben szaladgálni, ami direkt elrondít, ahelyett, hogy vennénk pár tízezerért egy helyes, hozzánk illő darabot, ami még évekig szolgálni fog.

Jól áll?
Jól áll?Kirstin Sinclair / Europress / Getty

12. A wannabe csöves

A divathétre a vendégek fele a legjobb ruháját veszi fel, páran nem teketóriáznak, és egyenesen estélyibe bújnak. A vendégek másik fele úgy lázad a divatos tömeg ellen, hogy magára aggat mindent, ami elvileg nem divatos, gyakorlatilag pedig pont hogy az. Designer bevásárlószatyor, 500 dolláros tépett farmer, direkt oversized, teveszín kabát, csöveseket idéző kötött sapkák: ugye ön is érzi az iróniát? Pont ez a baj: ez a típusú alul-öltözöttség ugyanolyan bizonytalan, figyelemre vágyó divat-őrülteket takar, mint az estélyi, ezek a szettek ugyanolyan gondosan megkomponáltak, mint a többi,  csak viselőik még nem nőttek ki a tini lázadó korszakból és azt hiszik, majd mindenki hasra esik attól, hogy ők ennyire bevállalósak. Pedig nem is azok.

Kattintson a képre a teljes szettért!
Kattintson a képre a teljes szettért!Daniel Zuchnik / Europress / Getty

Ön ezek közül melyik trendet tartja hülyeségnek?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek