Ez a 10 zen gyakorlat segít megváltoztatni rossz szokásaidat!

GettyImages-1129638579

Shunmyo Masuno díjnyertes zen kerttervező, tanár és nem mellesleg egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja. Zen – Az egyszerű élet művészete című könyvében 100 könnyen megvalósítható jótanácsot kínál, amelyek segíthetnek örülni az élet apró dolgainak, szeretni önmagunkat, hálásnak lenni, gondolkodni. Kiválasztottunk 10 gyakorlatot a megfontolandó útmutatások közül.

„Bármennyit lamentálunk is az élet komplexitása fölött, a világot nem könnyű megváltoztatni. 

És ha a világ nem úgy működik, ahogy szeretnéd, talán jobb, ha magadat változtatod meg.

(…) Ahelyett, hogy minden erőddel a rendkívülit keresnéd, mi lenne, ha gondtalanabbul élhetnél, csupán apró változtatásokkal a mindennapi élet megszokott rendjében?”

Ezek azok a fő gondolatok, amelyek mentén Shunmyo főpap megfogalmazta intelmeit, melyek sokszor kézenfekvőnek és egyszerűnek tűnnek, mégis talán elfelejtünk ezek szerint élni. Ha a 100 tanácsából legalább néhányat sikerülne beépíteni hétköznapjainkba, talán kevesebbet bosszankodnánk. Próbáljuk ki!

 1. Ne pazarold az idődet aggódásra olyan dolgok miatt, amelyekre nincs befolyásod! Ugye ismerős? Állandóan gógyizunk és kattogunk valamin, rengeteget aggódunk. Pedig, amire nem tudunk hatással lenni, azt csak jó lenne tudni valahogy kiiktatni, amíg meg nem oldódik.
 2. Élvezettel végezd a munkádat! (A munka kelti életre belső énedet. Az örömöt saját magadban találod meg.) És tényleg! A kedvetlenül és motiváció nélkül végzett munka fájó kín, az élvezetesnek öröm minden perce, és igazi flow-élményt okoz.
 3. Ne hibáztass másokat! Ezt nem lesz könnyű betartani, ha nagyon őszinték akarunk lenni. Sajnos, hajlamosak vagyunk néha másra hárítani a felelősséget, magunkat pedig inkább felmenteni. Az útmutatás is arra biztat, hogy bűnbak helyett inkább a megoldást keressük, azzal mi is jobban járunk.
 4. Evés közben minden falat után tarts szünetet! (Ízlelgesd a hála érzését.) Nem csak az étkezéssel kapcsolatban, tágabb értelemben is jó tanács rövid szünetet tartani néha, megállni és kiélvezni a pillanatot. 
  10 zen gyakorlat a belső béke eléréséhez
  10 zen gyakorlat a belső béke eléréséhezDianaHirsch / Getty Images Hungary
 5. Ne hasonlítsd magad másokhoz! Az összehasonlítás lehet önbizalomépítő, de ellenkező hatást is érhetünk el vele, feleslegesen.
 6. Légy hálás minden napért, még a legátlagosabb napért is! Ha csak egyetlen egy tanácsot kellene kiemelni, talán ez lenne az, hiszen ebben olyan sok minden benne van. Ez valóban javíthatja életminőségünket.
 7. Nem csak egyetlen válasz létezik! Milyen igaz! Érdemes mindig több szemszögből megvizsgálni a dolgokat, több forrásból megismerni a tényeket.
 8. Bízzál magadban, különösen, amikor szorongást érzel! Önmagunkból próbálni erőt meríteni: ha ez sikerül, hatalmas lépést teszünk magunkért előre. 
  Találni kell a napban egy pillanatot a nyugalomhoz vezető útra
  Találni kell a napban egy pillanatot a nyugalomhoz vezető útraHenry Arden / Getty Images Hungary
 9. Szabadítsd meg magad a pénztől! Ha nincs, nyomaszt, bánt. Ha van, azon izgulunk, hogy legyen több, hogy ne vesszen el. Ha tudjuk magunkat néha kicsit függetleníteni a pénztől, az felszabadítóan hat.
 10. A legtöbbet hozd ki életedből! Ehhez persze szerencse is kell, de hogy az adott lehetőségekből mit veszünk ki, és azt fejben hogyan értékeljük, az tényleg csak rajtunk múlik, és meghatározó jelentőségű.

„Nem kell a korabeli japán fővárosba, Kiotóba és Narába utazni, nem kell megmászni a Fudzsit, és nem kell az óceán mellett élni. Valóban csupán egészen kicsiny erőfeszítéssel is lehetséges megízlelni a rendkívülit.”

Elég naponta egyet-kettőt megpróbálni rutinunk részévé tenni, és, a japán főpap ígérte szerint, máris utolérhet bennünket egy korábban nem tapasztalt nyugalom és béke.

Shunmyo Masuno könyve a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg
Shunmyo Masuno könyve a 21. Század Kiadó gondozásában jelent megvaraljainori

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra