Egy hét itt, egy hét ott: kinek jó a gyerek váltott nevelése?

GettyImages-1212532460

A bíróságok a családjogi, gyermekelhelyezési perekben tavaly januárjától lehetőséget kaptak arra, hogy belátásuk szerint az eddigi megszokott gyakorlat helyett váltott nevelésben határozzák meg a gyermekekkel való kapcsolattartást. Ez a lehetőség nagy izgalommal töltötte el a válni készülő édesapákat, mindemellett komoly felzúdulást váltott ki a női érdekeket képviselő szervezetekből.

Miután sok férfi szeretett volna élni a kínálkozó új lehetőséggel, voltak olyan édesapák, akik 2021 decemberéről a következő év januárjára halasztották a válókereset beadását, bízva abban, hogy az új direktívának köszönhetően fele-fele időarányos felosztásban nevelhetik gyermekeiket az édesanyákkal.

Még várni kell a nagy áttörésre

„Magyarországon – kimondva, kimondatlanul – már a válás elindulásakor hátrányos helyzetbe kerülnek az apák. Általános helyzet, hogy amíg nincs kapcsolattartási ítélet, ami szabályozná a gyermekkel való találkozását és időtöltést, egy édesapa nem tud olyan szoros kapcsolatot ápolni a gyermekével, mint amilyet korábban ápolt. A bírói gyakorlat szerint hazánkban kéthetente hétvégén, valamint hét közben egy napot találkozhat egymással apa és gyermeke” – ismertette a jelenlegi helyzetet Galambos Balázs, a Szépen Válj El Válásközpont alapítója. „Ám a világ változik, és egyre több apuka képes és hajlandó aktívabban részt venni gyermekei nevelésében. Európában, főként a skandináv országokban régóta bevett gyakorlat, hogy a szülők váltott gondoskodásban nevelik a gyermekeiket. Svédországban 40, Hollandiában 20, Csehországban pedig 16 százalék a váltott gondoskodásról szóló bírói ítéletek száma. Ez azt jelenti, hogy ott az említett esetekben a szülők heti vagy kétheti váltásban nevelik a gyermekeiket.”

Nyugat-Európában évek óta bevett szokás, hogy a szülők válás után váltott nevelésben gondoskodnak a gyermekeikről
Nyugat-Európában évek óta bevett szokás, hogy a szülők válás után váltott nevelésben gondoskodnak a gyermekeikrőlSolStock / Getty Images Hungary

A szakember hozzátette: január végén megérkezett a bíróságoktól a várva várt információ, melyből kiderült, hogy Budapesten és Pest megyében a válófélben lévő édesapáknak 2,5 százaléka kapta meg a váltott gondoskodás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy száz válófélben levő apából kettőnek vagy háromnak adta meg a fővárosi vagy a Pest megyei bíróság a váltott nevelés lehetőségét. Ismerve a hazai viszonyokat – a válásközpont vezetője szerint – ez az arány országszerte még kevesebb lehet. A Nyugat-Európában bevett 20-40 százaléktól pedig igen jelentősen elmarad.

A nők sokszor bizalmatlanok

„A válás során mindenki azt hangsúlyozza, hogy a gyerek érdeke a legfontosabb, ehhez képest a mindennapokban ezt csak ritkán tapasztaljuk. A váltott gondoskodással kapcsolatban hazánkban van egy nagy ellenállás, egyrészt azért, mert konzervatív szemlélet jellemzi a bíróságot, másrészt van egyfajta társadalmi bélyeg is azon a nőn, aki rábólint a váltott nevelésre. Szintén általános az a vélekedés, hogy a gyerek elsődleges nevelője, és nem csak kicsi korban, az édesanya” – mondta Herkules Mónika, a válásra specializálódott központ projektvezetője, hozzátéve:

a gyakorlat azt igazolta, hogy a váltott nevelésnek ott van létjogosultsága, ahol már a házasság vagy az együttélés során is aktív résztvevője volt a gyerek gondozásának az édesapa.

Egyéb esetben a nő bizalmatlan a férfival szemben, mondván, hogy nem tudja megfelelően ellátni a gyereket. Annak a férfinak van lépéselőnye a váltott nevelés elnyerésében, aki nem az utolsó utáni pillanatban érezte csak fontosnak, hogy aktív résztvevőként jelen legyen a lánya vagy a fia életében, nevelésében.

Herkules Mónika és Galambos Balázs a békés elválásban segít a hozzájuk fordulóknak
Herkules Mónika és Galambos Balázs a békés elválásban segít a hozzájuk fordulóknakSoos

Tapasztalatok szerint a szülők közti anyagi érdekellentét is gátja lehet a váltott nevelésnek.

Van, hogy az édesanyák azért nem preferálják, mert ezzel nem jár tartásdíj, és vannak olyan férfiak, akik épp a tartásdíj elkerülése érdekében kardoskodnak a váltott gondoskodás mellett. Kiegészítő tartásdíjat azonban ebben az estben is kaphat az a fél, ahol indokolt lehet ez a támogatás, hogy a gyermek sehol ne szenvedjen hátrányt az anyagiak miatt.

A szülők közti jó kommunikáció is feltétel

A váltott elhelyezéssel foglalkozó tanulmányok döntő többsége annak pozitív hatásairól beszél, ugyanakkor a legtöbb azt is hangsúlyozza, hogy a váltott elhelyezésben nevelt gyermekek családjai egy erősen szelektív csoport, így nem lehet pontosan tudni, hogy a gyermekekre gyakorolt pozitív hatás mennyire köszönhető annak is, hogy ezt a megoldást azok a szülők választják, akik eleve jobb körülményeket, lehetőségeket tudnak biztosítani a gyermekeiknek. A szelekciós hatás abból adódik, hogy a váltott elhelyezést alkalmazó szülők általában magasabb végzettségűek, magasabb a jövedelmük, és jobbak a lakókörülményeik. Továbbá általában azok a szülők választják, akik jó viszonyban maradtak a válás után is, azaz akik magasabb szintű kooperációra képesek, és akiknél a gyermekgondozás feladatai az együttélés alatt is egyenlőbben oszlottak meg.

A szülők közti jó viszony elengedhetetlen lenne a válás után is
A szülők közti jó viszony elengedhetetlen lenne a válás után iscourtneyk / Getty Images Hungary

Galambos Balázs kiemelte: a váltott neveléshez szükséges, hogy a szülők között tisztelet, béke, nyugalom van, valamint képesek és tudnak is egymással kommunikálni, illetve nincs köztük jelentős értékrendbeli különbség.

Segíti a helyzetet, ha már idősebb a gyermek, vagyis legalább a 6 éves kort elérte.

A szülők elképzelése és akarata mellett a váltott gondoskodás megállapítása előtt a bíróság mérlegeli a gyermek egyéni szükségleteit is.

A nemzetközi példa biztató 

A témára vonatkozó kutatások alapján Európában a váltott gondoskodásban élő gyermekek aránya Belgiumban és Svédországban a legmagasabb, mintegy 40 százalék. Szintén magas értéket, 25-30 százalékot mértek Norvégiában, míg Dániában és Hollandiában 20 százalékot. Egy 2009-es angliai vizsgálat szerint pedig a válások vagy a szétköltözések után az érintett gyerekek 9-12 százaléka élt váltott gondoskodásban. 

A közép- és kelet-európai régióról nagyon kevés adattal rendelkezünk. Az egyik ilyen Csehországra vonatkozik, de az is csak a bírósági döntésekről és csak a felbomló házasságokról ad információt, az élettársi kapcsolatokról nem. A cseh statisztikai hivatal közlése szerint 2016-ban a felbomló házasságok 77 százalékában a kiskorú gyermekeket az anyánál helyezték el, 7 százalékában az apánál, 16 százalékában pedig a bíróság a gyermekek váltott elhelyezése mellett döntött. 

Ezekben az országokban, ahol a váltott gyermekgondoskodásnak nagyobb hagyománya van, azt tapasztalták, hogy a váltott nevelés lényegesen csökkenti a szülői elidegenítést, amit a magyar nyelv „ellene nevelésnek” nevez. Továbbá a váltott gondoskodásban élő gyermekeket kevésbé veszélyezteti a szegénység, mint azokat, akiket csak az egyik szülőjük nevel, még abban az esetben is, ha a különélő szülő gyermektartást fizet. Tapasztalatok szerint az is a váltott elhelyezés egyik előnye, hogy nincs egyszülőségérzése senkinek, amely sok szülő számára nehézséget jelent. Egyrészt nyomasztó lehet az a felelősség, hogy a gyermekkel kapcsolatos feladatok többsége alapvetően az egyik szülőre hárul, hogy a mindennapok szervezését, illetve a családi élet és a munka összehangolását a szülőnek jórészt egyedül kell megoldania. Másrészt a gyermekét egyedül nevelő szülőnek nagyon kevés szabadideje van, az életében domináns szerepet a szülőség tölti be. Ezáltal a társadalmi elszigetelődés, az elmagányosodás fenyegeti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra