A világon egyedülálló párkapcsolati applikációt dolgozott ki a magyar pszichiáter

C0A5226 c2 fekvo

Ha két ember között megjelenik a konfliktus, az teljesen természetes, hiszen más-más szemüvegen keresztül látjuk a világot. A nézetkülönbségeket meg lehetne beszélni, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stílusban kommunikálunk a párunkkal. Sokszor a rosszul megválasztott mondatokkal a problémadombból egy hatalmas hegyet építünk, és a nézeteltérés vége akár válás is lehet.

Ezen segíthetünk, ha letöltjük a telefonunkra Magyarország első párkapcsolati applikációját, a Szeretetkertet. A programon két évig dolgozott kollégáival dr. Piczkó Katalin pszichiáter. A nemzetközileg is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

Jól gondolom, hogy a Covid, a világjárvány, a bezártság és a veszélyeztetettség miatt érzett szorongás hívta életre a Szeretetkert megszületését?

Elsősorban nem ezek motiváltak. Már nagyon régóta gondolkodtam azon, hogyan segíthetnék a párkapcsolati problémával küzdőknek egy olyan önfejlesztő lehetőséggel, ami a párkapcsolatról, a gyakran elkövetett zsákutcákról és megoldásokról szól. Ami ott van az emberek zsebében, bármikor elővehető például azokban a holtidőkben is, amíg valaki tömegközlekedik, vagy várakozik valahol valamire. Véletlen egybeesés, hogy akkor jött a Covid, amikor elkezdtük a munkát. Ekkor adódott egy pályázati lehetőség, és mi éltünk vele. Így kerültem szinkronba az idők elvárásaival a Szeretetkert könyvvel és applikációval.

Miért gondolta, hogy szükség lehet az ön által kidolgozott modern párkapcsolati és önfejlesztő módszerre?

Végzettségem szerint pszichiáter vagyok, de több mint húsz éve foglalkozom tréningekkel, tanítással és párkapcsolati mentorálással. Folyamatosan azt éreztem, hogy a nehézségekkel küzdő kapcsolatokban nem feltétlenül csak a terápia segíthetne. A tanítás során megtapasztaltam, hogy vannak olyan egyéb lehetőségek, amelyekkel ki lehet segíteni az embereket a kommunikációs útvesztőkből. Ehhez azonban először fel kell ismerni, hogy zsákutcába kerültek. Másrészt gyakran megesik, hogy egy probléma esetén elkezdünk hibáztató kommunikációt folytatni, vagyis számonkérünk, kioktatunk, a másik önbecsülésébe gázolunk akár úgy, hogy azt mondjuk:

„De hát én már megmondtam!” „Nem igaz, hogy nem vagy képes levenni a sáros cipődet!” Ez a hangnem csak tetőzi a problémát, és nem megoldja.

Ha két ember között megjelenik a konfliktus, az teljesen természetes, hiszen más-más szemüvegen keresztül látjuk a világot, mert máshogy gondolkodunk, más szabályokat, mintákat hozunk otthonról. Az ebből adódó nézeteltéréseket azonban meg lehetne beszélni. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stílusban kommunikálunk. Gyakran megesik, hogy a rosszul megválasztott modorral a problémadombból egy hegyet építünk, mert minősítünk, ítélkezünk, számonkérünk, kioktatunk. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy pusztán a kommunikáció változtatása hihetetlen módon tudja befolyásolni a kapcsolat dinamikáját, energiáját. A Szeretetkert egy edukációs lehetőség, mentorálás, tanítás, hogy az eredeti problémát hogyan tudjuk konstruktívan, építő módon kezelni. Ez nálam nagyon régóta része a kapcsolatterápiáknak.

Hogyan tud ezeken a problémákon segíteni a Szeretetkert?

Minden készségfejlesztés úgy kezdhető el, ha először belátjuk annak szükségességét, a miértekre választ kapunk. Ez után a kinyílás, felébredés, felismerés után érkezünk el oda, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan tudunk változtatni. A beláttatásban nagyon sokat tudnak segíteni a szimbólumok, az analógiák, a metaforák, a példák és a sztorizás. Ezért az általam kidolgozott önfejlesztő programban van egy felmérés, ami a beláttatást és a megértést segíti, ehhez adnak támogatást a színészekkel bemutatott jelenetek. Ezt követi egy fejlesztési lehetőség, amihez szintén van előadás, konkrét cselekvési javaslat azzal kapcsolatban, hogy valaki mit csináljon a változás érdekében. Ezt lehet akár naplózni is.

A könyvben és az applikációban is van egy szimbólumrendszer, amely a párkapcsolat különböző területeit fedi le. Ehhez használom a kert különböző részeit.

Például a forrás a szexualitás, a lugas az intimitás, ahol el tudunk bújni és csak ketten lenni, a virágoskert a szeretetnyelvet testesíti meg, a tó a tükör, amit egymásnak tartunk, a veteményeskert pedig azokat a szerepeket, szabályokat szimbolizálja, melyeket be kell tartanunk a kapcsolat működése érdekében.

Ezeket a területeket a szimbólumok segítségével felmérjük, mindegyikhez tartozik egy magyarázat az elért pontszámok alapján, majd érkezik egy megoldás, hogy a kialakult helyzeten hogyan lehetne változtatni, azon hogyan lehetne továbblépni.

Elég, ha csak az egyik fél használja a módszert, akkor is sikeres lesz az önfejlesztés és a kapcsolatfejlesztés? 

A változtatáshoz nem feltétlenül kell mindig mind a két ember, nagyon sokszor az is elég, ha csak az egyikük változtat, és már attól megváltozik az egész rendszer. De a legjobb az lenne, ha mindketten végigcsinálnák a programot, vagy akár együtt oldanák meg a feladatokat, mert akkor az eleve azt jelenti, hogy mindkét fél motivált, és változtatni akar. Nagyon sokszor megesik, hogy az egyik fél inkább elzárkózik, ilyenkor egyedül is lehet a programban haladni. A mobilapplikáció előnye, hogy általa azok a férfiak is végigmehetnek az önfejlesztés és a kapcsolatfejlesztés útján, akik nem akarnak terápiára menni, mondván, ha „mi nem tudjuk megoldani a problémákat, hogy tudna ebben egy külső ember segíteni.” Bízom benne, hogy egy ilyen applikáció, amiben akár egyedül is el lehet mélyedni, amiben akár egyedül is szembenézhetünk a problémákkal, jobban behívja, megnyeri a férfiakat is. 

A férfiak elérése mellett mennyire volt fontos, hogy a kor elvárásinak megfelelően egy applikáció segítségével a párkapcsolati problémákra is a zsebünkben legyen a megoldás?

Természetesen az volt a célom, hogy a fiatalokat is elérjem, ehhez pedig jó, ha kéznél van egy applikáció. Másrészt az alkalmazás arra is kiváló, hogy saját magunkkal legyünk, hiszen egyre kevesebb időt töltünk saját magunk társaságában. Pedig ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy egy picit elgondolkodjunk a saját érzéseinken, a viselkedésünkön.

Olyan, mintha menekülnénk attól, hogy figyeljünk saját magunkra, a belső hangunkra.

Ez az applikáció lehetővé teszi, hogy valaki egyfajta külső segítséggel, de mégis önállóan elgondolkodjon saját magán, és bizonyos saját magával kapcsolatos kérdésekre válaszoljon önmagának. Már attól, hogy valaki kap egy olyan kérdést, amit nem biztos, hogy önmagának feltenne, vagy nem biztos, hogy egymásnak feltennének a párjukkal, egyfajta elmélyülést tesz lehetővé. Érdekesség, hogy az applikáció készítése közben jött az ötlet, hogy ebből könyvet is lehetne írni.

Egy hónapja elérhető az applikáció. Milyen népszerűségnek örvend most?

Nagyon sokan letöltötték az ingyenes részt, azonban sokan nem lépnek tovább, és nem vásárolták meg a következő lépést. Talán ennek az újdonság az oka, az, hogy ilyen még nem volt, és nem ismerik az emberek a benne rejlő lehetőségeket. Éppen ezért hamarosan kisfilmek segítségével azt is megmutatjuk, milyen lehetőséget kínál, mit tud a program. De a Szeretetkert programnak hamarosan lesznek egyéb friss hajtásai is. Készül a második könyvem, aminek Szeretetkertben önmagunkkal a címe. A Szeretetkertnek elkészült a hangoskönyv változata, vannak a programhoz kapcsolódó színházi előadások, és a módszerhez készült egy kártyajáték is, amely már applikáció formában is elérhető, ezzel is elmélyítve a közelséget és a párok közötti intimitást.

Mindemellett hamarosan újra megnyitjuk azt a párkapcsolati szabadulószobát is, ami egy olyan börtön lesz, ahonnan csak együttműködve juthatnak ki a párok. A közös munkát filmre rögzítjük, és ha sikerül a játékban részt vevőknek kijutniuk, a felvételt visszanézzük, és kielemezzük a történteket. Bízom benne, hogy ez a fajta játékosság azoknak is ad majd egy motivációt, akik nehezen fordulnak segítőhöz, legyen az coach vagy terapeuta. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra