Régen hatalmas szégyen volt, de még ma is meglepően gyakori: így kezeld, ha megtörtént

GettyImages-151327617

Szélsebesen terjed ez a fertőzés a gyerekek – és akár a felnőttek – között is. Bár először mindenki nagyon megrémül tőle, van megoldás.

Aki járt óvodába, iskolába, biztosan legalább egyszer volt tetűriadó az intézményben. Nincs ez másképp ma sem; még a legtisztább, leghigiénikusabb körülmények között élő családban is előfordulhat, hogy a gyermek hajában fejtetűt találnak. Míg régen a hajvágást tartották a legegyszerűbb megoldásnak, ma már több olyan készítmény van, amelyekkel viszonylag könnyen megszabadulhatunk a fertőzéstől.

Mindenképpen szóljunk a pedagógusnak!

Ahol gyerekek vannak sokan együtt, ott felütheti fejét a fejtetűfertőzés. De rossz hír, hogy a szülők is hazavihetik a bosszantó élősködőt, mert akár a tömegközlekedésen utazva is belemászhat a hajadba. 

Érdemes időről időre speciális fésűt használni
Érdemes időről időre speciális fésűt használniEric Audras / Getty Images Hungary

„A tetűfertőzés egyértelmű jele a vakarózás, gyakran a gyerek tarkója, illetve füle mögött viszket a bőr – magyarázza Simon Anikó védőnő. A fejtetűnek nincs kimondott szezonja, akár egy nyári táborban is elkaphatja a gyerek, amennyiben előtte nem ellenőrizték le a résztvevők haját. A legfontosabb, hogy amennyiben a gyerek hajában észreveszünk fejtetűt, azonnal értesítsük az óvónőt, tanítónőt, hogy a többi szülő is át tudja nézni a gyermeke fejét. Ugyanis hiába irtjuk mi ki az élősködőket, ha valamelyik gyerek hajában változatlanul tetű van, nagyon könnyű a visszafertőződés.

A pedagógusok ezt az információt minden esetben diszkréten kezelik, és biztosak lehetünk benne, hogy nem jut mások tudomására, hogy a mi gyermekünk is megfertőződött.

„Ebben az esetben gyakran előfordul, hogy az óvoda, iskola védőnője meglátogatja az intézményt, és maga nézi át a gyerekek haját.” 

A serkét nehezebb észrevenni

Bár a törvény szerint a gyermeknek joga van a tanuláshoz, tehát nem tilthatják meg neki, hogy iskolába járjon, mégis a szakemberek azt javasolják, hogy amíg nem szabadulunk meg az élősködőktől, addig semmiképpen ne menjen közösségbe.

„Sok tetű- és serkeellenes készítmény kapható, ezek közül jó néhányhoz csomagolnak sűrű fogú, úgynevezett tetűfésűt, amelynek segítségével ki tudjuk fésülni a hajból az állatot, illetve petéjét, a serkét – folytatja a szakember. Sokszor a serke eltávolítása a nehezebb feladat; világos hajban nagyon nehéz észrevenni, ráadásul látványra teljesen olyan, mint a korpa.

Megkülönböztetni úgy tudjuk, hogy a korpa kifésülhető, leesik a hajról, ám a serke kapaszkodik, és egyenként kell lehúzni a hajszálakról.

A tetűfésűt többször öblítsük át ecetes vízben, nehogy visszafertőzzük a hajat, és lehetőleg néhány naponta ismételjük meg ezt a procedúrát, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy teljesen kitisztult. Természetesen nemcsak a fertőzött gyereket, de valamennyi családtag haját át kell nézni, és szükség esetén lekezelni.”

A serkék eltávolítása a nehezebb feladat
A serkék eltávolítása a nehezebb feladatSrisakorn / Getty Images Hungary

A védőnő arra is felhívta a figyelmet, hogy itt még nem lélegezhetünk fel. Az összes ágyneműt, törülközőt, ruhaneműt – kabátot, sapkát, sálat is – és az alvós plüssjátékokat is 60 fokon ki kell mosni, illetve minden olyan tárgyat – például hajgumit, hajráfot, fésűt –, ami fertőződhetett, le kell fertőtleníteni.

Így tudjuk megelőzni a tetűfertőzést!

A legjobb természetesen, ha megelőzzük, hogy gyermekünk hajában felbukkanjon az élősködő. 

„Kaphatóak olyan készítmények, amelyek segítségével jó eséllyel el tudjuk kerülni a fertőzést – mondja Simon Anikó. Ezekkel a spraykel, samponokkal érdemes 2-3 hetente kezelni a gyermek haját, illetve időről időre átnézni, hogy már az elején elcsípjük a fertőzést. A hosszú hajú kislányoknak szoktuk javasolni, hogy lehetőleg copfba fogva, befonva legyen a hajuk, mert így kisebb az esélye, hogy be tud férkőzni a tetű a szálak közé. Illetve érdemes megtanítani a gyerekeknek, hogy ne használják egymás fésűjét, hajgumiját, és lehetőleg játék közben ne dugják össze a fejüket. Ezt egy kisiskolás már meg fogja érteni.” 

A befont haj szálai közé nehezebben tud beférkőzni a tetű
A befont haj szálai közé nehezebben tud beférkőzni a tetű_jure / Getty Images Hungary

Fontos, hogy ha észreveszed a tetűt, serkét gyermeked hajában, ne ess kétségbe, viszont nem szabad sajnálni az időt, hogy alaposan kezeljétek a problémát. Szégyellni pedig semmiképpen nem kell; a szakértő szerint sajnos a legjobb családban is megesik. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra