5 vicces babona a terhességről: Párizsban szobrot kell simogatni a gyermekáldáshoz

GettyImages-169167456

Aki valaha találkozott már babaprojekt lázában égő hölggyel, talán szembesült azzal is, hogy ez néha az elképzeltnél kicsit lassabb folyamatot jelent. Ismerjük a menetrendszerűsített „gyerekcsinálás” legendáját, a tökéletes diéta tartásáról és különféle izomerősítő vagy éppen ellazító technikák gyakorlásáról is sokszor esik szó. De van, hogy a türelmetlenség annyira elhatalmasodik a gyermekáldásért fohászkodó nőkön, hogy képbe kerülnek a furcsa és megmosolyogtató babonák is.

A babona a kontroll illúzióját kelti – magyarázza Jean Twenge, a The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant (A türelmetlen nő teherbe esési útmutatója) című könyv szerzője. Meglehet, hogy semmi tudományos magyarázat nem támasztja alá ezeket a furcsa gyakorlatokat, mégis sokszor pont ez a kis rituálé az, amire szükség van. 

Egyfajta placebohatásként beindíthatnak olyan fiziológiai folyamatokat, amelyek hozzásegíthetnek minket a célunkhoz – ez esetben a terhességhez – magyarázza dr. Sara Twogood, a Los Angeles-i USC Keck School of Medicine klinikai szülészet és nőgyógyászat adjunktusa. 

Íme néhány szórakoztató termékenységi praktika, amelyek vagy beváltak, vagy nem, mi mindenesetre szurkolunk hölgytársainknak!

1. Szobordörzsölgetés

Ahogy a budai Várban található Hadik András lovas szobor heréjének dörzsölgetése meghozza a szerencsét, úgy hoz gyermekáldást egy párizsi temető egyik síremlékének simogatása.

Victor Noir sírhelyétől kerítéssel is próbálták távol tartani a simogató kezeket, de azt minden alkalommal lebontották a látogatók.
Victor Noir sírhelyétől kerítéssel is próbálták távol tartani a simogató kezeket, de azt minden alkalommal lebontották a látogatók.Pascal Le Segretain / Getty Images Hungary

A Père-Lachaise temető – amely olyan neves személyiségek végső nyughelye, mint Oscar Wilde, Chopin és Jim Morrison – 92-es parcellájában fekszik egy halott újságírót hűen ábrázoló szobor, amelynek a nők mágikus, termékenységet elősegítő hatást tulajdonítanak.

Victor Noir 1870-ben bekövetkezett haláláig a La Marseillaise című francia újságnál dolgozott újságíró-tanoncként. Halálakor mindössze 22 éves volt. Meglehetősen átlagos karrierje ellenére Noirt végül Pierre Bonaparte herceg, III. Napóleon unokatestvére ölte meg, aki akkoriban volt uralmon. A herceg megsértődött a La Marseillaise családjáról alkotott nézetein, és párbajra hívta ki a szerkesztőt.

A szerelem és a termékenység gondolatát erősíti az a tény, hogy Noir halála idején jegyben járt. Így a babona szerint azok a nők, akik virágot tesznek a kalapjába, és csókot hintenek az ajkára, egy éven belül férjet találnak. Sokan abban is hisznek, hogy a gyermekáldásra is jó hatással van ez a síremlék, aminek az ágyékrészét e célból fényesre dörzsölték már a látogatók.

Termékenységi szobrok tapogatása

Egy másik mágikus erejű szoborpár története sem hiányozhat innen. A Hihetetlen, de igaz (Ripley's Believe It or Not!) amerikai franchise múzeum életében az Elefántcsontpartról származó termékenységi szoborpár bemutatását követően 13 alkalmazott is teherbe esett. A legenda nyomán sokakban ez új reményt ébresztett a gyermekáldás lehetőségére, és mint mások a szentekhez fohászra, úgy járultak a látogatók a múzeumi tárgyakhoz.

1996 óta a termékenységi szobrok bejárták a fél világot, Koppenhága és London is szerepelt a helyszínek között, majd a csodatévő kultikus tárgyak a floridai Orlando Odditoriumban kaptak állandó helyet.

2. A mágikus holdfény

Nincs összhangban a menstruációval?
Nincs összhangban a menstruációval?Eerik / Getty Images Hungary

Az ókori rómaiak a teliholdat a magas libidóhoz és a termékenységhez kötötték, ami tulajdonképpen nem teljes sületlenség, ha azt vesszük, hogy a holdfázisok és a nők menstruációs ciklusa egyaránt körülbelül 28 napos. Az antik kultúrák a menstruációnak is úgy adtak nevet, hogy a szó magában foglalja a holdhónap elnevezését (görögül: men, latinul: menses).

Valami van tehát a holdfénnyel kapcsolatban, hallani is lehet arról, hogy a nők megpróbálják kizárni a mesterséges fényt a hálószobából a gyermekáldás reményében.

Azonban Beverly Strassmann antropológus a ‘90-es években Maliban vizsgálta a dogon törzs asszonyainak menstruációs ciklusát, akik szinte minden éjjel a szabadban háltak, és egyáltalán nem használtak áramot. A menstruációjuk így sem igazodott a Holdhoz.

3. Tilos a hideg kövön ülés!

Biztosan megvan az a kép, ahogy a nagymama megdorgálja a kis unokáját: „Ne ülj a hideg kőre!” A kelet-európai folklór szerint a hideg felületen – lépcsőn, havon, betonon – ülve az ember lánya azt veszélyezteti, hogy nem lesz gyereke. Ebben van azért valami, mert a hidegtől a véráramlás mérséklődése miatt az immunrendszer kevésbé lesz ellenálló olyan betegségekkel szemben (pl. felfázás), amelyek termékenységi problémákhoz vezethetnek.

Egy városi legenda szerint ez a dolog odáig fajult, hogy az 1986-os moszkvai Jóakarat Játékok idején Ted Turner médiamogult azzal vádolták, hogy az orosz nők termékenységét akarta megzavarni, miután a stadiont betonülésekkel építtette.

4. Ne söpörj az ágy alatt!

Hallottál már olyat, hogy az ágy alatt söprögetés és a termékenység összefügg? Legalábbis a feng shui világában: az ősi filozófia arra bátorítja a teherbe esni próbáló (vagy már várandós) párokat, hogy ne takarítsanak az ágy alatt. Úgy tartják, hogy a születendő gyermek lelke a szülők körül kering, különösen alvás közben, miközben azon dolgozik, hogy a család fizikai részévé váljon. 

További feng shui tanács, hogy a szoba gyermeket jelképező sarkába tegyünk plüssállatot vagy gyermekeket ábrázoló képet, ezzel ugyanis bevonzzuk az energiát, ami segít a teherbe esésben.

5. Egyél ananászt ovuláció után!

Az ízletes déligyümölcs amúgy kiváló hatással van a szervezetre, de a kívánt cél eléréséhez nem elég a gyümölcsöt az ovuláció után gyorsan és nagy mennyiségben megenni. A tipp szerint arra a részére is szükségünk van, amit első körben le szoktunk vágni a tetejéről. A szár körül található ugyanis a legtöbb gyulladásgátló hatású bromelain nevű enzim. Ez szintén jó hatással lehet azokra, akik valamilyen gyulladással küszködnek. Orvosi szempontból azonban sem a bromelain, sem az ananászban található C-vitamin nem minősül termékenységnövelőnek. Ártani persze nem árthat, hiszen fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk már a felkészülés időszaka alatt is.

Összefoglalva a fentieket: valljuk be magunknak, hogy nem működnek a babonák, de talán mégis érdemes megpróbálni őket. „Ha az nem jár semmilyen kárral – csak potenciális előnnyel –, én sem beszélném le a nőket arról, hogy használják ezeket a rituálékat, ha akarják” – mondja Twogood. A szakértő annak fontosságát is hangsúlyozza, hogy a termékenység optimalizálására szolgáló különféle módszereket a kezelőorvossal érdemes megvitatni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra